Kādu krāsu izvēlēties bērna istabai?

No vienas puses šķiet, ka nav lielas starpības — istabu krāsot zilā vai zaļā krāsā. No otras puses — krāsām ir ļoti liela nozīme, īpaši tad, ja šajā telpā jāuzturas regulāri. Tāpat nozīme ir paša bērna vēlmēm, jo viņa krāsu izjūt no tavas var krasi atšķirties.

Interjerā sarkanā krāsa atdzīvina vidi, rada siltuma sajūtu, prot padarīt telpu elegantāku.

FOTO: Shutterstock.com

Interjerā sarkanā krāsa atdzīvina vidi, rada siltuma sajūtu, prot padarīt telpu elegantāku.

6 lietas, kas jāņem vērā, plānojot istabu bērnam
• Pēc iespējas vajadzētu izzināt bērna vēlmes, jo jau sākotnēji tā ir bērnistaba, tāpēc, jācenšas radīt apstākļi, lai bērns vēlētos tur uzturēties. Tas attiecas arī uz istabas krāsām. Tajā pašā laikā vecākiem jāpatur prātā, ka bērns var vēlēties kaut ko ļoti traku, tad te vecāku uzdevums ir meklēt kompromisu, piemēram, melnu sienu vietā melnus akcentus vai dekoratīvus priekšmetus.
• Iekārtojot istabu, jāņem vērā bērna vecums. 3–5 gados viņam ir nepieciešams plašums fiziskai attīstībai, tādēļ istabu nevajadzētu piebāzt ar daudzām mēbelēm. Savukārt vēlāk skolniekam ir nepieciešams galds, grāmatplaukts, skapis. Jo vecāks kļūst bērns, jo mazāk svarīga ir brīvā platība istabā.

Sienu krāsojums drīkst būt spilgts, taču ne kliedzošs vai uzbudinošs. Vislabāk izmantot maigās, nomierinošās krāsas — gaiši zaļu, viegli rozā, bēšu vai gaiši zilu.

• Ļoti pateicīgs materiāls bērnistabas mēbeļu izveidei ir koks, jo to viegli var pārkrāsot.
• Bērna istabu nepieciešams sadalīt vairākās funkcionālās zonās — guļamvieta, garderobe, telpa spēlēm un mācībām. Tas ļaus telpu vieglāk uzturēt kārtībā.
• Ideāli, ja bērna guļamvieta ir transformējama par dīvānu vai arī gultiņai ir izvelkamas atvilktnes, kur noslēpt gultas veļu. Vēlams telpu iekārtošanu veikt ar rezervi tālākiem papildinājumiem. Skapjos būtu lietderīgi paredzēt plauktus un grozus mantiņu izvietošanai.
• Liela nozīme istabas iekārtošanā ir ne tikai tās iekārtojumam, bet arī krāsu izvēlei. Veiksmīgi piemeklēta krāsu gamma telpā rada mājīgumu un labvēlīgi ietekmē bērna noskaņojumu un pat attīstību. Bērnu istabai vajadzētu būt gaišai, saulainai, košai, bet ne uzbudinošai.

Bērnu istabas interjerā var izmantot rotaļīgus akcentus, tomēr jāatceras, ka bērns izaug ātri, līdz ar to vajadzētu padomāt, kā neuztaisīt istabu pārāk bērnišķīgu.

Kādas krāsas izvēlēties?
Sienu krāsojums drīkst būt spilgts, taču ne kliedzošs vai uzbudinošs. Vislabāk izmantot maigās, nomierinošās krāsas — gaiši zaļu, viegli rozā, bēšu vai gaiši zilu. Var izvēlēties arī spilgtākas sienas krāsas, kas mijas ar maigajām. Var izvēlēties sienas spilgtās krāsās un mēbeles — mierīgos toņos vai otrādi, bet istabā noteikti kaut kam vajadzētu būt spilgtam un aktīvam, kas piesaistītu uzmanību. Mēbeļu tonējumam jābūt saderīgam ar sienu krāsojumu. Bērnu istabas interjerā var izmantot rotaļīgus akcentus, piemēram, dažādus pasaku tēlus, ģeometriskus zīmējumus, sienu gleznojumus. Tomēr jāatceras, ka bērns izaug ātri, līdz ar to vajadzētu padomāt, kā neuztaisīt istabu pārāk bērnišķīgu. Veidojot bērnu istabas interjeru ieteicams izvairīties no vienveidības, piemēram, sienas, griesti, aizkari, gultas pārvalki var būt spilgti un krāsaini, taču ne vienveidīgi un acis nogurdinoši.

Krāsu nozīme un ietekme
Nav noslēpums, ka katrai krāsai ir sava ietekme uz cilvēka noskaņojumu un pat fizisko labsajūtu. Krāsa pat ietekmē pulsa biežumu, asinsspiedienu, kustības ātrumu, hormonu daudzumu. Krāsas tiešā veidā iedarbojas uz cilvēka redzi, jūtām, fizioloģisko stāvokli un darbību.
Rozā krāsa izraisa miegainību un mazina stresu, tādēļ šī krāsa ir vairāk piemērota jaundzimušajiem. Rozā krāsa saistīta ar beznosacījumu mīlestību, ilgu un sapņu piepildījumu. Šī krāsa atspoguļo harmoniju un mīlestību, nomierina, rada komfortu un paātrina atveseļošanās procesu. Rozā krāsa tiek uzskatīta par ļoti dziedinošu gan fiziskā, gan garīgā ziņā.

Sarkanā krāsa ir vispiesaistošākā no visām krāsām. Cilvēkiem šī krāsa rada uzmundrinošu enerģijas lādiņu. Interjerā sarkanā krāsa atdzīvina vidi, rada siltuma sajūtu, prot padarīt telpu elegantāku. Sarkanā krāsa tiek uzskatīta par visuzbudinošāko krāsu, padara dzīvespriecīgāku cilvēku, bet var arī padarīt agresīvu un nervozu. Sarkanais visspēcīgāk kairina mūsu redzi. Šīs krāsas pozitīvais aspekts — līderība, neatlaidība, cīņa par savām tiesībām, dinamiskums, atzinība, atdzimšana, pateicība. Savukārt negatīvais aspekts, kad notikusi pārsātināšanās ar šo krāsu, — neiecietība, cietsirdība, spītība, kareivīgums, fizisks pārspēks. Šo krāsu ieteicams izmantot tikai nelielos daudzumos.

Zaļā krāsa stabilizē pulsu un elpošanu, tonizē un aktivizē smadzeņu darbību, piešķir pašpārliecinātību. Šī krāsa ir ļoti piemērota skolēna istabai. Piemērota nemierīga un aktīva bērna istabai. Daudzviet pasaulē tumšzaļā krāsa tiek asociēta ar naudu, tādēļ bankas to mēdz izmantot savā tēlā. Zaļās krāsas ietekmē vieglāk veidot savstarpēju izpratni un saprašanos. Nepatika pret zaļo krāsu var norādīt uz neapmierinātību ar savu emocionālo stāvokli, neatrisinātām smagām savstarpējām attiecībām, nesaprašanos vecāku un bērnu starpā, taču tieši šī krāsa palīdz kliedēt negatīvās emocijas. Dažādi zaļās krāsas pasteļtoņi ir piemēroti dzīvojamām telpām. Šī krāsa telpā rada mierīgu un draudzīgu atmosfēru, veicina komunikāciju, mazina spriedzi un vedina cilvēkus uz draudzīgām un konstruktīvām sarunām.

Reklāma
Reklāma

Zilā krāsa nomierina, tomēr šī krāsa nav piemērota bērniem, kuriem ir nosliece uz depresiju. Zilā krāsa ir visiemīļotākā cilvēku vidū. Tā saistās ar jūru, debesīm, cerībām. Cilvēki ļoti labi jūtas zilo toņu telpās, jo tās simbolizē arī tīrību, kārtību. Zilā krāsa rada miera sajūtu, atslābina, nomierina, veicina ideju realizāciju.

Dzeltenā krāsa interjerā tiek izmantota reti. Ja tomēr izmanto, tad priekšroku dod dzelteni krāsotiem griestiem, jo tie telpai piešķir siltuma un saulainuma sajūtu. Šī krāsa iedarbojas uz kustību aktivitāti, tā piemērota garastāvokļa uzlabošanai, depresijas noņemšanai, ievieš optimismu un cerību. Tajā pašā laikā dzeltenā krāsa bieži asociatīvi tiek saistīta ar saulainu laiku, tāpēc var nozīmēt arī prieku un pacilātību.

Ar oranžo un violeto krāsu bērna istabas interjerā aizrauties nevajadzētu – lielos daudzumos šīs krāsas izraisa nogurumu. Ja jūties nospiests, oranžā var liecināt, ka esi jauna optimisma perioda priekšvakarā. Tāpat kā sarkans arī oranžs var provocēt agresivitāti. Šajā gadījumā agresivitāte būs konstruktīvāka, vairāk vērsta uz mērķu sasniegšanu, nevis tiltu graušanu. Tā arī uzlabo garastāvokli. Oranžā krāsa palīdz depresijas, noslēgtības gadījumā, jo veicina emociju atbrīvošanos. Oranžā krāsa dos spēku un līdzsvaru smagu zaudējumu brīžos un bēdās, palīdzēs pārvarēt nepatīkamus satricinājumus un personiskos apvainojumus. Tā arī palīdzēs atklāt apslēptas emocijas un atbrīvoties no spriedzes.

Baltā krāsa. Var likties pārsteidzoši, tomēr bērnu istabai nebūtu piemērota baltā krāsa, jo tā ir auksta, var radīt nomāktību, vientulību. Tomēr baltā krāsa labi sader ar citām krāsām, turklāt tā rada plašuma un lielas telpas sajūtu. 

Tā kā melnā krāsa piestāv visām citām krāsām, šo labi var izmantot melnos aksesuāros un akcentos. Ja melnais bērna istabā tiks lietots pārāk lielā daudzumā, tas var radīt baiļu un nomāktības sajūtu, jo melns tiek asociēts arī ar nāvi, nelaimi, bēdām. No otras puses melns var arī būt silts un patīkams — bezmiegu mēdz ārstēt, iesakot pacientiem iedomāties, ka viņi ietinušies melnā velveta vai samta audumā.

Pelēks arī nav veiksmīga krāsa, ko izmantot sienu krāsošanā, jo tradicionāli pelēkā krāsa tiek saistīta ar depresiju un vecumu, neskaidrību, aukstumu.

Izlasi arī: Kādas krāsas izvēlēties guļamistabai un bērnistabai?
Krāsaina bērnistaba ar sienas gleznojumu