Rauga mīkla un sešas dažādas bulciņas

Pagatavo rauga mīklu un izcep sešas dažādas maizītes

Receptē dalās Nataša Rogova.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Receptē dalās Nataša Rogova.

Sastāvdaļas

  • Milti
  • Raugs
  • Sviests vai margarīns
  • Cukurs
  • Sāls
  • Vaniļas cukurs
  • Piens
  • Silts ūdens

 

Pagatavošana

Reklāma
Reklāma
  • Izsijājam 5 glāzes miltus (glāze 250ml)
    Pusi no miltiem liekam bļodā, miltiem viducī uztaisām bedrīti. Krūzītē ieliekam 35 g svaigo raugu, uzberam 1 ēd.k cukuru un gaidām, līdz raugs paliek šķidrs. Raugu lejam miltu viducī, pielejam 1/2 glāzi siltu ūdeni, izmaisām.
  • Pāri pārkaisām mazliet miltus, apsedzam bļodu un liekam siltā vietā uz 10 minūtēm. Es uzsildīju nedaudz cepeškrāsni un liku tur. Pa to laiku katliņā ielejam 1/2 glāzi pienu, pievienojam 90 g sviestu/margarīnu un liekam uz gāzes, sildām, kausējam sviestu. Kad sviests izkusis, pievienojam 0,5-1 glāzi cukuru + vaniļas cukuru 1 paciņu. Var pievienot 1/2 tēj.k kardamonu un kurkumu. Maisām, līdz līdz cukurs izkusis. 1 olu un 1 olas baltumu, sajaucam ar 1/2 glāzi pienu. Tad šo olu piena maisījumu ielejam piena sviesta maisījumā, izmaisām.
  • Šādi jau raugs būs aktivizējies.
    Rauga bļodā, lejam mūsu sagatavoto šķidro maisījumu, kārtīgi izmaisām un tad lēnām pievienojam atlikušos miltus. Var gadīties, ka ar 5 glāzēm nepietiek,tad pa ēd.k pievienojam un mīcām, līdz mīkla nelīp pie rokām. Rokas apsmērējam ar eļļu un sākam mīcīt, un pret galdu mest mīklu, tad tā būs maiga, mīksta.
  • Bļodu apsmērējam ar eļļu ieliekam iekšā mīklu, tad apgriežam otrādi, lai ar augšu būtu lejā, bet ar eļļaino apakšu augšā. Pāri pārliekam pārtikas plēvi vai maisiņu un liekam siltā vietā raudzēties.
    Es atkal uzsildīju cepeškrāsni un liku tur raudzēties. Tā kā man bija citi darbi, tad mīklu tur atstāju uz 2 stundām. 
    Pēc 2 stundām jau pilna bļoda pierūgusi. Atspiežam un veidojam bulciņas kādas mākam, kādas garšo un kādas nāk prātā. Pirms cepšanas, apsmērējam ar sakultu olu.
    Skaistas bulciņas nav mana stiprā puse, vēl daudz jāmācās, lai sanāk ne tikai gardas, bet arī izskatīgas.

 

  1. Liela bulka - pa vidu ievārījums un biezpiens.
  2. Riekstu bulciņas. Apcepu zemesriekstus, sablenderēju, pievienoju izkausētu sviestu un cukuru. Masai jabūt biezai.
  3. Biezpiena bulciņas. Biezpienam pievienoju olas dzeltenumu, cukuru, vaniļas cukuru un skābo krējumu. Masai jabūt pabiezai.
  4. Riekstu bulciņa ar citrona glazūru. Ņemam vienu ēd.k citrona sulu un pievienojam pūdercukuru tā, lai veidojas bieza, tekoša masa, jo biezāka, jo labāk turas un mazāk notek nost. Uz siltām bulciņām liekam glazūru, tā diezgan ātri sacietē.
  5. Ievārījuma bulciņas. No mīklas uztaisīju bumbiņu, tad pankūciņu, vidū liku ievārījumu un tad uzmanīgi salipināju maliņas. Izveidoju bumbiņu.
  6. Siera bulciņas. No mīklas uztaisīju bumbiņu, tad pankūciņu, lieku iekšā rīvētu sieru, tad sarullēju deriņā, saplacinaju, apsmērēju ar sakultu olu un pāri pārkaisīju vēl rīvētu sieru.