15 gadu vecā meita lieto alkoholu un pīpē. Vai tiešām nelabojamas kļūdas audzināšanā!

„Mana 15 gadu vecā meita vakar ielikusi mēlē pīrsingu, mums, vecākiem, par to neko nesakot. Esmu atklājusi, ka meita sākusi smēķēt un tusēties pa pirtīm, kur tiek lietots arī alkohols. Nesaprotu, kur esmu kļūdījusies audzināšanā. Kā jūs domājat, vai tas pāries vai varbūt jāgriežas pie kāda psihologa?”
Situāciju komentē Aija Baha-Velvele, geštaltterapeite un pedagoģijas maģistre.

Moralizēšana un pamācības nelīdzēs, bet situāciju pasliktinās

FOTO: Shutterstock.com

Moralizēšana un pamācības nelīdzēs, bet situāciju pasliktinās

Nedomāju, ka esat kļūdījusies audzināšanā, vienkārši Jūsu meita ir pusaudzes vecumā, un tas nu ir vecums, kad vecāki vairs nav autoritātes, kad šķiet, ka vecāki neko nesaprot, ir vecmodīgi. Visbiežāk šajā vecumā vecāki, īpaši sava dzimuma vecāks, tiek noniecināti. Ikvienam pusaudzim ir svarīgs draugu viedoklis, nozīmīgi būt „barā”, līdzināties citiem. Lielu lomu pusaudžu uzvedībā spēlē draugi un paziņas. No vienas puses, pusaudzim gribas brīvību no vecāku kontroles un aizbildniecības, neatkarību no skolas kārtības un disciplīnas, bet, no otras puses, pusaudža dzīvē viens no svarīgākajiem jautājumiem ir „Vai tu mani mīli?”, un to viņš uzdod ar savu izturēšanos un uzvedību.

Pusaudzim ir svarīgi, ka viņu pieņem tādu, kāds viņš ir — dumpīgs, skarbs, dusmīgs, vieglprātīgs, nepaklausīgs utt.

Reklāma
Reklāma

Jūsu meita izturas un uzvedas tā, kā to dara veseli pusaudži viņas vecumā. Izskatās, ka ar savu pīrsingu viņa Jums paziņo, ka ir atsevišķa, unikāla, neatkarīga personība. Bet, lai ko arī viņa darītu, viņai ir vajadzīgi mīloši, atbalstoši vecāki. Pusaudzim ir svarīgi, ka viņu pieņem tādu, kāds viņš ir — dumpīgs, skarbs, dusmīgs, vieglprātīgs, nepaklausīgs utt. Varbūt ir vērts pilnīgi mierīgi, bez kritikas vai balss pacelšanas ar meitu aprunāties, pateikt, ka Jūs par viņu uztraucaties, jo mīlat viņu.

Tas, kas šajās attiecībās it nemaz nenāks par labu, ir moralizēšana vai bezierunu paklausības pieprasīšana. Tas, ka lūdzat padomu, norāda, ka esat laba mamma, bet vienīgais, ko varu teikt, — Jums jāapbruņojas ar milzu pacietību, lai spētu to visu izturēt. Tas pāries, bet būtu svarīgi tomēr par meitas uzvedību runāt ar viņu pašu, bet iesākt ar Jūsu izjūtām visā šajā sakarā. Piemēram: „Es jūtos satraukta, kad uzzinu, ka tu lieto alkoholu” vai „Man ir sāpīgi, ka tu neaprunājies, pirms izlem pieņemt kādu lēmumu”. Pusaudzim ir svarīgi, ka viņu respektē, ieklausās viņa teiktajā. Jūsu un meitas viedokļi var atšķirties kādā jautājumā, un tas ir tikai normāli, varat tam piekrist vai nepiekrist, bet svarīgākais ir ļaut būt viņas viedoklim. Tomēr jāatceras, ka visam ir savas robežas un reizēm ir svarīgi pateikt „nē”, bet tad tas ir jāpaskaidro. Ja meita jutīs, ka var Jums uzticēties, visticamāk, jums būs arvien vieglāk veidot attiecības, izrunāties.