7. decembrī La Scala opernama sezonas atklāšana tiešraidē kino "Rīga"

7. decembrī plkst. 18:00 kino Rīga uz lielā ekrāna visiem operas cienītājiem tiek piedāvāta vienreizēja iespēja „būt klāt” slavenā La Scala opernama sezonas atklāšanas pasākumā un tiešraidē no Milānas baudīt R. Vāgnera operas Valkīra pirmizrādi. Vienu no Eiropas sabiedrības visnozīmīgākajiem kultūras notikumiem, uz kur biļetes var maksāt simtiem dolāru un kura apmeklētāju vidū ir valstu vadītāji, prinči, karaļi un Itālijas elite, tiešraidē vēros skatītāji visā Eiropā, Krievijā, ASV un Kanādā.

Publicitātes foto.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Publicitātes foto.

Nepacietīgi gaidītajā La Scala jaunajā Valkīras iestudējumā lomās ir virkne „Vāgnera speciālistu”, tostarp Renē Pape kā Votāns, Džons Tomlinsons kā Hundings, Simons O’Nīls kā Zigmunds. Ziglindi tēlos Valtrauda Meiere, bet Brunhildes lomu dziedās Nina Štemme. Pie diriģenta pults būs redzams slavenais Daniels Barenboims. Oktobra beigās kopā ar mūziķiem no West-Eastern Divan Orchestra viņš saņēmis Vestfālenes miera prēmiju, kuru ik otro gadu piešķir tiem, kas rada piemēru līdzsvaram un saskaņai. Iestudējuma režiju veidojis oriģinālo ideju realizētājs, beļģu režisors Gijs Kasjē, kuram šis iestudējums ir turpinājums iesāktajai „Gredzena” iestudējumu sērijai Milānas slavenajā opernamā. Kino „Rīga” šā gada maijā tiešraidē tika demonstrēta viņa pirmā cikla opera Reinas zelts.

Tā sauktais Nībelungu gredzens, kurā Valkīra ir otrā ciklā opera, ir mūzikas vēstures stūrakmens. Tas bieži tiek dēvēts par Gesamtkunstwerk jeb „pilnīga mākslas darba” koncepta iemiesojumu. Šo terminu Vāgners lietoja, lai aprakstītu darbu, kas apvieno visas mākslinieciskās izpausmes jomas: deju, drāmu, mūziku, tēlotājmākslu u.c. Nībelungi katrā ziņā atbilst šim aprakstam: operas kopā veido 15 stundas nepārtrauktas mūzikas, un Vāgners pats ir arī tekstu autors.

Latvijā gan skatītāju, gan profesionāļu vidū iemīļotā Riharda Vāgnera operas piedzīvoja laika gaitā dažādas iestudējumu versijas. Mūsu izcilā vāgnerieša Viestura Kairiša Valkīras iestudēšanas process LNO ir piesaistījis arī kino režisora, operatora un kino teorētiķa Dāvja Sīmaņa uzmanību, kā rezultātā tapa dokumentāla filma Valkyrie Limited, kas savu pirmizrādi piedzīvoja 2009. gada martā kino Rīga.


Biļetes uz pasākumu nopērkamas kino Rīga un Biļešu serviss kasēs, kā arī www.bilesuserviss.lv. Biļešu cenas uz tiešraidēm – no 6 līdz 12 Ls, uz ieraktiem – no 6 Ls līdz 10 Ls.

Reklāma
Reklāma