Atceries pārbaudīt auto riepas!

Līdz ar pirmā sniega parādīšanos un diennakts tumšā laika paildzināšanos, autovadītājiem ir jābūt īpaši piesardzīgiem, jo ceļu satiksmes negadījumu skaits šajā periodā ik gadu pieaug vidēji par 10 līdz 30 procentiem, kur aizvien biežāk par iemeslu ir minēta saslīdēšana, kas ļauj secināt, ka autovadītāji nekādā gadījumā nedrīkst atlikt elementārākos sagatavošanās darbus ziemas periodam.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Balta ekspertu pieredze liecina, ka katru gadu kritiskais negadījumu laiks ir pirmās sala dienas, kad autovadītāji nav paspējuši laikus sagatavot savus auto ziemas sezonai. Protams, pirmais nopietnais sniegs izsauc vairākkārtēju negadījumu skaita pieaugumu, salīdzinot ar ikdienas rādītājiem. Autovadītājiem šis ir īstais laiks, negaidot pirmās sniega pārslas, uzlikt ziemas riepas un izvairīties no riska sagādāt bīstamus momentus uz ceļa, kad temperatūras stabiņš būs nokrities jau krietni zem nulles,” stāsta „Balta” Atlīdzību daļas direktora vietnieks Ingus Savickis. Arī šogad jau ir bijuši pirmie rīta apledojuma negadījumi, kuri pat neiedomājās par to, ka, ja gaisa temperatūra auto rāda dažus grādus plusā, tas nenozīmē, ka ceļš nevar būt apledojis.

Ir ļoti svarīgi laicīgi uzlikt ziemas riepas, jo tās ir aprīkotas ar īpašu protektoru, kas atvieglo manevrēšanu uz apledojoša vai slapja ceļa. Šī brīža laika apstākļi pierāda, ka 1. decembris ir tikai formāls datums, kad tas jāveic.

Reklāma
Reklāma

„Ir ļoti svarīgi laicīgi uzlikt ziemas riepas, jo tās ir aprīkotas ar īpašu protektoru, kas atvieglo manevrēšanu uz apledojoša vai slapja ceļa. Šī brīža laika apstākļi pierāda, ka 1. decembris ir tikai formāls datums, kad tas jāveic. Autovadītājiem pirmkārt jādomā par savu un apkārtējo drošību, nevis par to, kā ar novēlotu riepu maiņu ietaupīt pāris milimetrus protektora un paildzināt riepas, nevis savas dzīves ilgumu,” riepu maiņas nozīmīgumu uzsver Andris Pļavnieks, Drošas Braukšanas Skolas (DBS) eksperts. Balta un DBS piekodina autovadītājus būt uzmanīgiem uzbraucot uz tiltiem vai viaduktiem, kas ir klātas ar tā saucamo „melno ledu” un ir bīstamākās vietas īpaši rīta agrajās stundās.

Padomi, kā sagatavot savu auto ziemas periodam:
•  Pārliecinieties, ka izmantojat ziemas apstākļiem piemērotas riepas un tām ir adekvāts protektora dziļums. Ja riepas ir nodilušas, nomainiet tās ar jaunām, kas nodrošina labāku saķeri un ļauj tikt galā arī ar ekstremāliem ziemas laika apstākļiem.
•  Pārbaudiet automašīnas dzesēšanas šķidruma līmeni, kā arī termostata un automašīnas sildītāja darbību.
•  Vienmēr sekojiet līdzi tam, lai auto gaismas ir darba kārtībā un pareizi noregulētas. Ir būtiski saglabāt labu redzamību uz ceļa un izvairīties no citu autovadītāju apžilbināšanas.
•  Jau tagad lietojiet tikai ziemas logu mazgājamo šķidrumu, lai izvairītos no tā sasalšanas pirmajā nopietnajā salā.
•  Uzsāciet ceļu tikai tad, kad automašīnas logi ir notīrīti un nodrošina labu pārredzamību uz visām pusēm. Laikus iegādājieties stikla tīrītāju.