Mazulis arvien nav pieteicies. Kāpēc un kādi var būt iemesli?

„Sirsniņu nomoka problēma netiekam pie bērniņa. Nu jau drīz būs gads, kopš mēģinām, un nekā... No pirmās laulības man ir bērns, tā kā es neauglīga nevarētu būt. Eh, ģimenēm, kam nerūp un nevajag mazos, bērni dzimst viens pēc otra, bet vecāki, kuri gatavi lolot, audzināt, pat ar pūlēm pie mazuļa netiek,” bēdās dalās kāda portāla mammam.lv/tetiem.lv reģistrētā mamma. Kāpēc stārķis neatlido, jautājām ginekoloģei un dzemdību speciālistei Vitai Začestai.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Kad jāsāk domāt par auglības pārbaudi?
Ja pāra kopdzīve, nelietojot pretapaugļošanās līdzekļus, turpinās ilgāk par gadu, bet grūtniecība neiestājas, ir jāsāk domāt par neauglību, un abiem partneriem vajadzētu doties pie ārsta uz pārbaudi. Aptuveni trešdaļā gadījumu neauglību konstatē vīriešiem, trešdaļā problēmas ir abiem partneriem, bet trešdaļā — tikai sievietēm. Daudziem neauglīgiem pāriem medicīna var palīdzēt, jo ārstēšanas un diagnostikas metodes arvien pilnveidojas. Pirmajā vizītē pie ārsta tiek pārbaudīts, vai partneri neslimo ar seksuāli transmisīvajām slimībām, un vīrietim veic spermogrammu. Diemžēl spermatoģenēzes problēmas konstatē daudziem. Lietojot dažādas diagnostikas metodes, izmeklēšana virzās no vienkāršākām un izplatītākām diagnozēm uz sarežģītākām un reti sastopamām, līdz tiek atklāti neauglības cēloņi. Apaugļošanās procesa svarīgākie nosacījumi ir normāla sperma ar kustīgiem spermatozoīdiem, normāls menstruālais cikls ar savlaicīgu ovulāciju, olvadu caurlaidība un dzemdes sieniņas gatavība apaugļotās olšūnas implantācijai. Ja kādā no šiem posmiem kaut kas nav kārtībā, grūtniecība neiestājas.

Lietojot dažādas diagnostikas metodes, izmeklēšana virzās no vienkāršākām un izplatītākām diagnozēm uz sarežģītākām un reti sastopamām, līdz tiek atklāti neauglības cēloņi.

Kāpēc vīrieši ir neauglīgi?
Vīriešu neauglības galvenais cēlonis ir spermas kvalitātes traucējumi. Sliktas spermas kvalitātes cēloņi parasti mēdz būt dažādas saslimšanas, piemēram, bērnībā izslimots epidēmiskais parotīts (cūciņas), sēklinieku nenoslīdēšana, hormonālie traucējumi, diabēts, operētie audzēji, stress, infekcijas, vides faktori, smēķēšana un alkohola lietošana. Dažos gadījumos neauglība vīriešiem var būt iedzimta. Viena no problēmām – ātri kustīgo spermatozoīdu procentuālā satura samazināšanās, jo tieši ātri kustīgie spermatozoīdi ir spējīgi apaugļot olšūnu. Ja to skaits ir mazs, samazinās arī grūtniecības iestāšanas varbūtība. Kā vēl viena problēma minama spermatozoīdu neesamība ejakulātā, kas var būt saistīta ar sēklvadu aizsprostošanos vai nepilnīgu attīstību vai spermatozoīdu producēšanas traucējumiem. Sēklvadu nepilnīgai attīstībai bieži ir ģenētiski cēloņi.

Kādas vainas var būt sievietei?
Viena no problēmām – ovulācijas traucējumi. Šajā gadījumā sievietes olnīcās nenotiek folikulu augšana un olšūnu nobriešana. Lai ārstētu šādu patoloģiju, tiek izmantota mākslīga olnīcu stimulāciju ar hormonu preparātiem. Arī olšūnas nobriešanas traucējumi ir biežs sievietes neauglības cēlonis. Vairumā gadījumu tam par iemeslu ir hormonāli traucējumi, kuri sievietēm ir sastopami ievērojami biežāk nekā vīriešiem. Hormonu disbalanss var negatīvi iespaidot ne tikai olšūnas nobriešanu, bet arī izraisīt ovulācijas un dzeltenā ķermeņa funkciju traucējumus. Olnīcu funkciju traucējumi var būt atkarīgi no traucējumiem citos endokrīnajos dziedzeros – hipofīzē, vairogdziedzerī, virsnierēs.

Dažkārt grūtniecība neiestājas tādēļ, ka dzemdes sieniņa nav gatava apaugļoto olšūnu uzņemt, tam iemesls var būt pārslimots dzemdes iekaisums, daudzi aborti ar sekojošiem sarežģījumiem, kā arī nepietiekams dzemdes gļotādu sagatavojošo hormonu līmenis.

Ja endokrīnie traucējumi ir vienīgais neauglības cēlonis, ārstēšana izpaužas kā disbalansa korekcija un olšūnas nobriešanas stimulācija. Nereti sievietes neauglību izraisa policistisku olnīcu sindroms. Tas izpaužas kā  daudzu sīku cistiņu (ar šķidrumu pildītu pūslīšu) esamība olnīcās. Normā katru mēnesi būtu jāizaug vienam lielam pūslītim – folikulam, kurā iekšā ir olšūna, bet policistisku olnīcu gadījumā biezas olnīcu kapsulas dēļ šis viens pūslītis nespēj izlauzties un augt, līdz ar to nav arī ovulācijas. Parasti šis stāvoklis iet roku rokā ar paaugstinātu vīriešu hormonu līmeni asinīs un arī cukura vielmaiņas traucējumiem. Nereti sieviešu neauglības iemesls ir olvadu caurlaidības traucējumi. Olvadi var būt aizlipuši pēc pārslimotas iegurņa iekaisuma slimības, kam bieži iemesls ir hlamīdijas vai gonoreja. Pēdējos gados ārsti mikroķirurģijas ceļā var atjaunot mehānisku olvadu caurlaidību, taču tas, diemžēl, ļoti reti atrisina neauglības problēmu. Grūtniecība pēc šādas operācijas parasti iestājas ne biežāk kā 15% gadījumos. Dzemdes mioma tāpat var būs neauglības un neiznēsāšanas cēlonis. Pēc izmeklēšanas ar ultraskaņu tiek izlemts jautājums par ķirurģiskas korekcijas nepieciešamību.

Rets sievietes neauglības cēlonis ir imūnās reakcijas traucējumi. Šajā gadījumā sievietes imūnsistēma olšūnu vai spermatozoīdus uzskata par svešiem un iznīcina.

Dažkārt grūtniecība neiestājas tādēļ, ka dzemdes sieniņa nav gatava apaugļoto olšūnu uzņemt, tam iemesls var būt pārslimots dzemdes iekaisums, daudzi aborti ar sekojošiem sarežģījumiem, kā arī nepietiekams dzemdes gļotādu sagatavojošo hormonu līmenis. Ļoti retos gadījumos neauglības cēlonis ir reproduktīvās sistēmas orgānu attīstības defekti (parasti tie ir iedzimti). Mūsdienās, uzlabojoties diagnostikas metodēm,  arvien biežāk sievietēm atrod antifosfolipīdu sindromu, kas var būt neauglības un atkārtotu spontānu abortu cēlonis. Rets sievietes neauglības cēlonis ir imūnās reakcijas traucējumi. Šajā gadījumā sievietes imūnsistēma olšūnu vai spermatozoīdus uzskata par svešiem un iznīcina. Tādu parādību agrāk bija pieņemts saukt par bioloģisko nesavienojamību.

Iespējamie risinājumi
Viena no vienkāršākajām un lētākajām, kā arī visplašāk izmantotajām ārstēšanas metodēm ir inseminācija ar donora spermu. Metodes pamatā ir spermas mākslīga ievadīšana sievietes dzimumorgānos. Savukārt olšūnas apaugļošana notiek dabiski – sievietes olvadā. Mākslīgo insemināciju var izdarīt ar vīra spermu vai ar donora spermu. Mākslīgo insemināciju lieto arī gadījumā, ja vīrietim nenotiek ejakulācija. Grūtniecības iestāšanās pēc inseminācijas ar vīra spermu sagaidāma apmēram 15% gadījumu. Lai iestātos grūtniecība, bieži vien nepieciešami 3 – 4, bet dažreiz pat vairāki mēģinājumi lai iestātos grūtniecība. Ja ir normāls menstruālais cikls un normāla ovulācija, gaidītā grūtniecība arī iestājas. Šo iespēju bieži izmanto sievietes, kuras, pārsniedzot 40 gadu vecumu, saprot, ka ļoti vēlas bērnu. Diemžēl bieži vien izrādās, ka dabas ieprogrammētais olšūnu skaits jau ir iztērēts, ovulācijas nav, rodas problēmas, grūtniecība neiestājas.

Ja sievietes neauglības cēlonis ir olvadu necaurlaidība, var palīdzēt ārpusķermeņa apaugļošana (IVF – in vitro fertilisation).

Ja sievietes neauglības cēlonis ir olvadu necaurlaidība, var palīdzēt ārpusķermeņa apaugļošana (IVF – in vitro fertilisation). Metodes būtība ir tā, ka sievietes olšūna laboratorijas apstākļos savienojas ar vīrieša spermatozoīdiem īpašā laboratorijas traukā. Šādas apaugļošanas rezultātā iegūtie embriji pēc tam tiek ievadīti sievietes dzemdē. Turklāt šī metode dod labus rezultātus, un, šķiet, arī aizspriedumi pret to sabiedrībā ir pārvarēti.
Donora olšūnas izmanto gadījumā, ja sievietei kāda iemesla dēļ nav olnīcu vai tās normāli nefunkcionē, bet dzemde ir vesela. Gadījumos, ja neauglība ir abiem laulātajiem, var tikt izmantota kā donora sperma, tā arī donora olšūna. Reizēm tādam mērķim var izmantot donoru embrijus no laulātiem pāriem, kas nodod savus embrijus izmantošanai citiem.

Mūsdienās neauglība vairs nav pārim nolemtība uz mūžu, iespējams ir viss, tomēr jārēķinās, ka tās ārstēšana prasīs daudz laika, pacietības, darba, arī naudas.

Reklāma
Reklāma

Operāciju ar saīsināto nosaukumu I.C.S.I. (intracytoplasmatic sperm injection) parasti izmanto vīriešu neauglības gadījumos. Metodes pamatā ir viena vienīga spermatozoīda injicēšana tieši olšūnas citoplazmā. I.C.S.I. metode tika izstrādāta smagu vīriešu neauglības formu ārstēšanai. Spermatozoīdi, kas tiek izmantoti injicēšanai olšūnās, izraudzīti ņemot vērā to kustīgumu un morfoloģiju. Ideāli izdarīta procedūra nodrošina augstas pakāpes fertilizāciju un ļauj iegūt ļoti kvalitatīvu embriju. Diemžēl šīs procedūras ir ļoti dārgas, jo iekārtas, ar kurām strādā embriologs, izmaksā vairākus desmitus tūkstošu latu.
Vīriešu smagas neauglības formu gadījumā var ieteikt procedūru, kurā izmanto donora spermu. Donora sperma tiek izmantota tikai pēc rūpīgas medicīniskas un laboratoriskas, arī ģenētiskas, donora izmeklēšanas. Donora spermas devas līdz to izmantošanai tiek uzglabātas šķidrajā slāpeklī vismaz pusgadu. Tas nepieciešams, lai izturētu tā saukto karantīnas periodu un tikai pēc kārtējās atkārtotās donora pārbaudes, kurā pārliecinās, ka donors neslimo ar infekcijas slimībām, spermu var izmantot apaugļošanā.
Mūsdienās neauglība vairs nav pārim nolemtība uz mūžu, iespējams ir viss, tomēr jārēķinās, ka tās ārstēšana prasīs daudz laika, pacietības, darba, arī naudas.

Vienmēr vajag atcerēties arī to, ka sekss nav domāts tikai bērnu radīšanai, tas ir process, kas var sniegt lielu baudu, gandarījumu un tuvības sajūtu!

Psiholoģiskās lietas
Pagaidām neatrisināta mīkla visā pasaulē ir tie 15% gadījumu, kad abi partneri izmeklējot atzīti par veseliem, taču grūtniecība tik un tā neiestājas. Lai cik tas nebūtu savādi, daudziem pāriem, kas gadiem centušies tikt pie bērniņa,  mazuļa pieteikšanās ir liels pārsteigums, jo tas notiek brīdī, kad topošie vecāki jau metuši plinti krūmos, – ja jau nesanāk, varbūt par to padomāsim vēlāk. Un tad brīnums notiek. Nereti grūtniecība iestājas brīdī, kad pāris pārstājuši censties un ir aizbraukuši sen plānotā atvaļinājumā uz siltām zemēm. Vai arī tad, kad sieviete tikko nomainījusi darbu un nolēmusi pievērsties karjerai. Vienmēr vajag atcerēties arī to, ka sekss nav domāts tikai bērnu radīšanai, tas ir process, kas var sniegt lielu baudu, gandarījumu un tuvības sajūtu!

 


Raksta publicēšanu atbalsta “Maria Before Baby”

“Maria Before Baby” testi ir pats vienkāršākais un drošākais ovulācijas laika noteikšanas veids – nav jāmēra un jāpieraksta bazālā temperatūra, kā arī nav jāzīmē grafiki vai jāveic citas sarežģītas procedūras. “Maria Before Baby” dod saprotamu, viegli nolasāmu rezultātu, kas parādīs, vai tuvākajā laikā jums notiks vai nenotiks ovulācija. 

Ovulācijas testa “Maria Before Baby” darbību pamato luteinizējošā hormona (LH) daudzuma palielināšanās noteikšana urīnā. Neliels LH daudzums cilvēka urīnā ir vienmēr, tomēr 24 - 36 stundas pirms ovulācijas (olšūnas izkļūšanas no olnīcas) šī hormona daudzums strauji palielinās. Lai plānotu grūtniecību, jums ir nepieciešams uzzināt tieši šīs dienas.   

 

Ieskaties: www.marialine.lv