ABC karstai vasarai ar zīdaini

Saule, jūra, peldes un stundām ilga dzīvošanās pa āru – tāda ir mūsu skaistā vasara, kuru varam baudīt, tādējādi uzņemot jaunus spēkus. Ja vēl ģimenē sagaidīts mazulītis, tad kur vēl labāku gadalaiku, kad iepazīstināt mazo ar gaisa un, jā, arī saules peldēm. To visu vajag darīt, taču ļoti, ļoti prātīgi.
  • Sigita Āboltiņa

    Sigita Āboltiņa

    “Mammamuntetiem.lv” redaktore

  • Mareks Marčuks

    Mareks Marčuks

    Ārsts

Baudiet atpūtu droši!

FOTO:

Baudiet atpūtu droši!

Latvijas vecāku organizācija “Mammamuntetiem.lv” nodrošina iespēju bez maksas abonēt digitālos žurnālus un saņemt regulāru un uzticamu informāciju savā e-pasta kastītē par bērnu audzināšanu dažādos vecumposmos. Digitālie žurnāli lasāmi gan latviešu, gan krievu valodā. Digitālie žurnāli lasāmi un abonējami to digitālajā platformā Zurnali.mammamuntetiem.lv.

 

Kad ģimenē ienāk mazulis, lielākoties mūsu ikdienas paradumi visai krasi mainās, tostarp iespējas kaut kur doties. Taču vasara ir vispateicīgākais laiks, kad jaunie vecāki var atrast iespējas atpūtai kopā ar savu bērnu. Un to vajag darīt, taču noteikti jāatceras, ka zīdainis var ļoti ātri pārkarst, saaukstēties caurvējā vai pie ieslēgta kondicionētāja, apdegt tiešos saules staros u. tml. Lūk, ārsta Mareka Marčuka ceļa vārdi, lai atpūta kopā ar zīdaini būtu droša.

 

Automašīnā

Galvenais noteikums – ne mirkli neatstājiet bērnu mašīnā vienu! Pat ne uz piecām minūtēm. Vasarā auto salons ļoti ātri uzkarst, tostarp gaišas krāsas automašīnas. Tveicīgajā telpā bērniņš sāk elpot ātrāk, iesaistot arī elpošanas palīgmuskuļus – starpribu muskuļus un tos, kas atrodas virs un zem atslēgas kaula, pastiprināti darbojas diafragma, arī nāsis. Ja normāli mēs elpojam ar visu krūškurvi bez papildu elpošanas darba, tad karstumā elpošana paātrinās un pieslēdzas visi minētie palīgmuskuļi, patērējot daudz enerģijas. Tā mazulis mēģina uzņemt nepieciešamo skābekli organismā. Mums, pieaugušajiem, plaušu tilpums un elpošanas muskulatūras spēks ir lielāks, tāpēc karstumā un tveicē mēs varam veltīt vairāk enerģijas elpošanai, turpretī zīdaiņi pavisam ātri zaudē spēkus, elpojot šādā režīmā. Tāpēc vienmēr, izkāpjot no auto kaut tikai uz piecām minūtēm, lai, piemēram, ieskrietu veikalā nopirkt maizi, mazulis ir jāņem līdzi vai mašīnā kopā ar viņu jāpaliek kādam pieaugušajam, lai var atstāt atvērtas auto durvis vai logus un gaiss cirkulētu. Tomēr vislabāk, ja pieaugušais kopā ar bērnu izkāpj no mašīnas un gaida svaigā gaisā, kamēr otrs izdara nepieciešamās lietas.

 

Ja normāli mēs elpojam ar visu krūškurvi bez papildu elpošanas darba, tad karstumā elpošana paātrinās un pieslēdzas visi minētie palīgmuskuļi, patērējot daudz enerģijas. 


Otra bīstamība automašīnā vasaras laikā ir kondicionētājs, kuram visbiežāk mēdzam uzregulēt pārāk intensīvu aukstā gaisa plūsmu. Kondicionētāja režīmam jābūt saudzīgam, un temperatūrai automašīnas salonā tādai, lai gaiss būtu patīkams. Jāatceras, ka temperatūra automašīnas salonā nedrīkst krasi atšķirties no temperatūras ārā, pretējā gadījumā saaukstēšanās draud ne tikai bērnam, bet arī pārējiem braucējiem. Un, ja vien iespējams, kondicionētāju labāk aizstāt ar atvērtu logu, taču logu vēlams atvērt tikai vienā auto pusē un spraugu nevērt pārāk plašu, lai mazo nesapūš. 
Labs palīgs svelmainā dienā ir speciālie saulessargi, kas ar lipekļiem piestiprināmi pie automašīnas loga. Tie pasargā bērnu no tiešiem saules stariem, un mazajam nav tik karsti.

 

  • Atceries!
    Ja mērojams garāks ceļš automašīnā un bērnam pat pēc īsākiem pārbraucieniem bijusi sasvīdusi, mitrāka mugura, ieklāj autokrēsliņā kādu kokvilnas autiņu vai citu dabīga auduma izstrādājumu, kas pasargās mazuli no svīšanas. Ja bērniņš tomēr jau sasvīdis un drēbes ir mitras, tās jānomaina.

 

Pastaiga ratu kulbā 

Ja diena padevusies tiešām karsta, pastaigām jāizvēlas iespējami ēnainākas vietas un noteikti nedrīkst atstāt ratus saulē, piemēram, kamēr bērns guļ. Ja nav iespēju atrast ēnainu vietu, kur mazajam gulēt ratos, viņš jāved iekštelpās. 
Noteikti jāatceras, ka ratu kulbu nedrīkst pārklāt arī ar it kā plānu audumu, lai pasargātu mazuli no tiešiem saules stariem vai kukaiņiem. Jebkurš audums, pat ļoti plāns, aiztur gaisa plūsmu. Rezultātā karstais gaiss tikai uzkrājas noslēgtajā ratu kulbā, jo netiek ārā, bet vēsais neiekļūst iekšā. Der ielāgot, ka mazulītim kulbā, kas pārsegta ar audumu, ir par galvastiesu karstāks gaiss nekā pieaugušajam, esot ārā tiešā saulē, kur ir arī kāda vēja pūsmiņa un notiek gaisa cirkulācija. 
Jāpadomā arī par to, kurā laikā doties laukā. Ja vien iespējams, karstā dienā nevajadzētu iet ārā laikā no pulksten 11.00 līdz 15.00, kad saule ir visintensīvākā, un līdz ar to pastāv vislielākais risks bērnam pārkarst vai pat dabūt saules dūrienu.

 

3 pamatlietas 

  1. Karstā dienā bērnam regulāri jādod dzert! Ja bērns ēd mammas pienu, līdz sešu mēnešu vecumam biežāk jāpiedāvā krūts, savukārt tiem, kas ēd mākslīgo piena maisījumu, – ūdens malks. No sešu mēnešu vecuma ūdeni var dot visiem mazuļiem, jo tad bērni sāk ēst piebarojumu. Starptautiski rekomendēts zīdainim līdz sešu mēnešu vecumam piedāvāt vārītu ūdeni – tas nodrošinās, ka ūdens ir sterils un nav sāļš, un būs piemērots zīdaiņa zarnu mikroflorai. Ūdenim jābūt istabas temperatūrā, nevis aukstam, kādu labprāt dzertu mēs, pieaugušie. Regulāri dzirdīt bērnu ir svarīgi, jo karstā laikā ūdens iztvaiko vairāk gan caur ādu, gan ātrākas elpošanas dēļ, un var iestāties atūdeņošanās.
  2. Apģērbam jābūt ērtam, plānam un elpojošam, un noteikti jāvelk cepurīte! Priekšroku vajadzētu dot plānai kokvilnai, kas ir elpojoša un parasti nekairina ādu.
  3. Arī maziem bērniem jālieto saules aizsargkrēms! Latvijā lielākoties mums ir 2. ādas tips, tātad bālais, kas ir jutīgs pret saules stariem, īpaši vasaras sākumā. Zīdaiņiem, kas vecāki par sešiem mēnešiem, ir ieteicams lietot saules aizsargkrēmu. Pirmajās pastaigu reizēs vajadzētu tādu, kam SPF ir 50. Ja pastaigas bijušas regulāras, pēc vairāk dienām ir atļauts saules aizsargājošo faktoru jeb SFP mazināt līdz 30. Mazāks skaitlis gan nav ieteicams, jo zīdaiņiem āda ir daudz jutīgāka un var apdegt ātrāk. Bērniem, kas jaunāki par sešiem mēnešiem, karstā, saulainā dienā vispiemērotākā ir ēnaina vieta un atbilstošs apģērbs. Un arī zīdaiņiem ieteicams saulainā laikā papildus lietot saulesbrilles. Pētījumi liecina, ka šādi ievērojami mazāks ir kaitīgais UV starojums uz acs tīkleni un lēcu. [1; 2]

 

Reklāma
Reklāma

Ja tomēr dabūts saules dūriens 

Lai kā mēs sargātu savu bērnu no pārkaršanas, gadīties var visādi, tāpēc ļoti karstās dienās pēc pastaigas un īpaši pēc pārbrauciena ar auto pavērojiet mazuļa uzvedību.


Raksturīgie simptomi: bērniņš ir nemierīgs, raudulīgs, sliktāk ēd krūti vai piena maisījumu, atsakās no ūdens. Var būt arī otrādi – bērns neraud, bet ir apātiskāks, lielākoties grib gulēt. Citiem vārdiem sakot, viņa uzvedība ir netipiska un aktivitātes, kas iepriekš sagādājuša prieku, – mīļotās rotaļlietas, komunikācija ar mammu – tagad viņam nepatīk. Tāpat var būt izteiktāka atgrūšana, vemšana, straujāka elpošana, arī paātrināta sirdsdarbība, bet nopietnākos gadījumos bērnam var būt apziņas izmaiņas un pat zudums, citos smagākos gadījumos ir krampji.

 

Ko darīt?

Iespējami ātrāk bērns jānovieto ēnainā, vēsā vietā. Vislabāk – iekštelpās, ja vien tur patiešām ir vēsāks gaiss nekā ārā. Tad izģērb bērniņu, vislabāk pilnīgi plikiņu, un ar vēsā (ne aukstā!) ūdenī samitrinātu drānu vai dvieli viscaur mitrini mazuļa ādu – uz pieres, kakla, krūtīm. Neatstāj vēso drānu kādā vietā ilgāk, bet pamīšus aplicē veldzējošo kompresi.  
Ja vien atļauj bērna vecums un pašsajūta, noteikti piedāvā ūdeni pa malciņam un, ja mājās ir istabas ventilators, ieslēdz to netālu no mazuļa, lai pārkarsušo ķermenīti dzesē arī vēsais gaiss. Ja ventilatora nav, šim nolūkam derēs arī vēdeklis, žurnāls, avīze – viss, ar ko iespējams pavēdināt bērniņa tuvumā, lai viņš ātrāk atveldzējas. 
Papildus jāizmēra bērna temperatūra. Ja tā ir 38 grādi pēc Celsija vai pat augstāka, tas liecina, ka mazulim ir drudža temperatūra un tā jāsamazina. Ja vēsās kompreses nelīdz, jāņem talkā speciāli zīdaiņiem paredzēti pretdrudža medikamenti. Uz iepakojuma ir norādītas devas, kas piemērotas bērna svaram. 

 

  • Svarīgi!

Ja pēc 30–45 minūtēm situācija neuzlabojas vai bērnam pat kļūst sliktāk, nekavējoties jāzvana mediķiem! 

 

 

Vai saules dūriens un pārkaršana ir sinonīmi?

Jā, tā var teikt, jo pēc būtības abos gadījumos tā sauktie mehānismi ir līdzīgi, tikai saules dūriena gadījumā organisma atbildes reakcija pārkaršanai ir izteiktāka un simptomi smagāki. Sākotnējā rīcība abos gadījumos ir līdzīga, bet smagākās situācijās var būt nepieciešama nopietnāka palīdzība. 

 

  • Uzmanību!

Bērns līdz sešu mēnešu vecumam var pārkarst ļoti ātri – karstā laikā tas var notikt pat mazāk nekā 10 minūšu laikā.

 

Avoti:

  1. Ultraviolet Light and Oocular Diseases. Pieejams: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23722672/
  2. Effects of Solar Radiation and an Update on Photoprotection. Pieejams: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32513601/