8 kļūdas, lietojot saules aizsargkrēmu zīdainim

Lai arī šķietami vasara ir tas laiks, kad jādomā par aizsardzību pret sauli, jau pavasarī saules intensitāte var sasniegt augstu līmeni. Kāpēc par to jādomā laikus un kādas ir tipiskākās kļūdas, lietojot aizsargkrēmu zīdainim, stāsta dermatoloģe Lāsma Kalnbērza.
  • Lāsma Kalnbērza

    Lāsma Kalnbērza

    Dermatoloģe

Par to, kā pasargāt mazulīti no saules iedarbības, jāsāk domāt jau no pirmā mazuļa gadiņa!

FOTO:

Par to, kā pasargāt mazulīti no saules iedarbības, jāsāk domāt jau no pirmā mazuļa gadiņa!

Mammu, tēti, izlasi, ņem vērā pats un izstāsti citiem pieaugušajiem, kas mazuli pieskatīs gada siltajā un saulainajā laikā!

 

  1. Lietot saules aizsargkrēmu zīdainim pirmajos dzīves mēnešos. Līdz sešu mēnešu vecumam zīdaini nevajadzētu pakļaut tiešiem saules stariem vispār. To var nodrošināt, izvēloties pastaigām ēnainas vietas, izmantojot saules sargu un vieglu, blīva auduma apģērbu. Īpaši svarīgi ir neļaut bērnam atrasties saulē laikā, kad tā ir visspēcīgākā un ultravioletie (UV) stari ir visintensīvākie. Amerikas Dermatologu asociācijas akadēmija savās publikācijās par saules aizsardzību norāda pulksten 10.00 līdz 14.00 kā laiku ar visintensīvāko starojumu. [1; 2] Zīdaiņa āda ir plānāka, caurlaidīgāka un jutīgāka, līdz ar to saules aizsargkrēma sastāvdaļas var izraisīt nevēlamas reakcijas, izsitumus un kairinājumu. 
  2. Lietot zīdainim nepiemērotu saules aizsargkrēmu. Pasargājot pašus mazākos, jāizvēlas saules aizsarglīdzeklis ar norādi – piemērots zīdaiņiem. Tie parasti ir ar fizikālu aizsargfiltru un dabīgiem minerāliem sastāvā (cinka oksīdu un/vai titāna dioksīdu), kas fiziski bloķē saules UV staru nokļūšanu ādā. Fizikālie saules aizsarglīdzekļi darbojas kā mehānisks aizsargs uz ādas virsmas. Šie krēmi mēdz būt salīdzinoši biezi un atstāj redzamu gaišu kārtiņu uz ādas. Toties ir labi pārbaudāms, vai āda ir kārtīgi noklāta un aizsargāta. 
  3. Nepievērst uzmanību saules aizsardzības faktora lielumam un spektram. Lai nodrošinātu pietiekami labu aizsardzību, rekomendēts izmantot saules aizsargkrēmu ar SPF (saules aizsardzības faktoru) vismaz 30, kas pasargā no 96,7 % UVB staru, un ar plaša spektra aizsardzību – gan pret UVA, gan UVB stariem. Abu veidu stari var izraisīt ādas bojājumu un nodarīt kaitējumu. Šie rādītāji ir redzami uz produkta iepakojuma.
  4. Mākoņainās dienās par saules aizsardzību nedomāt. Mākoņi daļēji absorbē saules enerģiju, tomēr starojums joprojām iedarbojas. Jāatceras, ka UV starojums papildus tiek atstarots arī no virsmām – ūdens, smiltīm un sniega. Tāpēc arī ēnā jāatceras par ādas aizsardzību no saules.
  5. Uzklāt saules aizsargkrēmu nepietiekamā daudzumā. Pētījumi rāda, ka liela daļa cilvēku uzklāj tikai 25–50 % no ieteicamā sauļošanās līdzekļa daudzuma. Pareizi uzklāts saules aizsargkrēms ar SPF 30 nodrošinās labāku aizsardzību nekā krēms ar SPF 50+, kas uzklāts pārāk plānā kārtā vai nepietiekami bieži. Jāatceras arī par tādām zonām kā pēdas, kakls, ausis un lūpas. 
  6. Uzklāt saules aizsargkrēmu nepietiekami bieži. Saules aizsargkrēmu ieteicams atkārtoti uzklāt ik pēc divām stundām un katru reizi pēc atrašanās ūdenī. Tas attiecas arī uz “ūdens izturīgajiem” aizsargkrēmiem, jo neviens līdzeklis nav 100 % ūdens izturīgs.
  7. Neuzmanīgi lietot izsmidzināmos “spreja” veida aizsarglīdzekļus. “Spreji” tiek bieži lietoti bērniem, jo ​​tos ir viegli uzklāt, tomēr tie ne vienmēr vienmērīgi un pietiekami biezā kārtā noklāj ādu. Tie var būt arī bīstami – jāuzmanās, lai netiktu ieelpots produkts un netiktu uzklāts atklātas liesmas tuvumā. 
  8. Nepievērst uzmanību saules aizsargkrēma derīguma termiņam. Pirms aizsarglīdzekļa lietošanas noteikti jāpārbauda derīguma termiņš. Ja produkts ir novecojis, aktīvās sastāvdaļas var būt sabojājušās un zaudējušas savu aizsargājošo iedarbību. Saules aizsargkrēmam bez norādīta derīguma termiņa tas ir ne vairāk kā trīs gadi. Glabāšanas laiks ir īsāks, ja tas bijis pakļauts augstām temperatūrām.

 

Reklāma
Reklāma

Atsauces:

  1. https://www.aad.org/media/stats-sunscreen
  2. https://www.aad.org/public/everyday-care/sun-protection/shade-clothing-sunscreen/practice-safe-sun

Saistītie raksti