Kā tikt galā ar pinkām, un citi jautājumi par bērna matu kopšanu

Ja mājās ir maza dāma vai pucēties gribošs kundziņš un ķiparam ir pašam savi strikti uzskati par matu mazgāšanu, ķemmēšanu un par smukumu kopumā, tad atliek vien apbruņoties ar pacietību un zināšanām. Īpaši periodā, kad mazais visu grib darīt pats – ķemmēties, pucēties un taisīt frizūras.
  • Sigita Āboltiņa

    Sigita Āboltiņa

    “Mammamuntetiem.lv” redaktore

  • Kristīne Salaka

    Kristīne Salaka

    dermatoloģe

  • Inga Bažānova

    Inga Bažānova

    friziere stiliste, amata meistare

Atceries – matus ķemmē pa šķipsnām, sākot no matu galiem uz augšu.

FOTO:

Atceries – matus ķemmē pa šķipsnām, sākot no matu galiem uz augšu.

Kā tikt galā ar pinkām; vai matu apgriešana padara tos biezākus; cik bieži bērnam jāmazgā mati – ir virkne jautājumu, kas mēdz nodarbināt vecākus. Varētu gan domāt – nu ko tur daudz runāt par maza bērna galvas ādu, matiem. Viņam taču tie vēl nav bojāti ar krāsošanu, lokošanu, ilgviļņiem un visādām citām matu skaistuma procedūrām. Taču dermatoloģe Kristīne Salaka atgādina, ka bērniem ir plānāka galvas āda, turklāt sviedru un tauku dziedzeri attīstās līdz pat pubertātei un tikai tad sāk pilnībā pildīt savas funkcijas. 

“Tauku dziedzeri atrodas matu maisiņā un, izdalot taukus, ieeļļo ādas virskārtu, tā aizsargājot to,” atklāj speciāliste 

un piebilst, ka tāpēc maza bērna āda ir jutīgāka un ātrāk reaģē uz dažādiem kairinājumiem, biežāk iekaist, ir vieglāk satraumējama un uzņēmīgāka pret dažādām infekcijām. 

 

Lai nenodarītu pāri bērna galvas ādai un arī vēl trauslajiem matiem, dermatoloģe Kristīne Salaka un friziere Inga Bažānova pastāsta algoritmu matu kopšanai ikdienā, ko der iemācīt arī pašam bērnam. Jo, kā saka speciāliste, bērnam augot, viņš visu grib darīt pats, tostarp mazgāt, ķemmēt matus, pīt bizes utt. 

 

Matu mazgāšana

  • Svarīgākais nosacījums ir lietot bērniem paredzētu parfimēriju! Tieši tāpēc nevajadzētu mazo atstāt vienu vannā, ja ir brīvi pieejams tēta vai mammas šampūns. Bērnam būs gluži dabiska interese par to, lai arī turpat blakus būs nolikts tieši viņam paredzēts matu kopšanas līdzeklis.
  • Matu mazgāšanai jānotiek mierīgi, bez steigas. Lai neveicinātu matu lūšanu, šampūnu ieklāj mitros matos un liegām kustībām, kā glāstot, iemasē galvas ādā, kur uzkrājas tauki un netīrumi. Noteikti nedrīkst skrāpēt vai spēcīgi berzēt galvas ādu, lai to netraumētu. Pēc tam mazgā pašus matus, taču arī neberzējot un neņurcot tos. Ja putas ātri pazūd, tad mati nav vēl gluži tīri – šampūns ir jānoskalo un jāuzklāj vēlreiz.
  • Nopērkami arī bērniem paredzēti matu balzami un kondicionieri, kurus ieklāj pēc matu mazgāšanas, nedaudz patur un rūpīgi izskalo. Ja mazajai princesei ir cirtaini mati, nopērkams speciāls balzams šādai matu struktūrai.

 

Zini, ka...

...bērnam galvas āda taukojas un svīst krietni mazāk, tāpēc matus var mazgāt retāk. Ja mazajam nepatīk šī procedūra un viņš nekasa galvu, kā arī vizuāli mati nav sataukojušies, saķepuši vai kā citādi nerada bažas par to tīrību, nav liela bēda, ja galvas mazgāšana notiek retāk.

 

Matu ķemmēšana

Šim nolūkam labāk izmantot matu sukas vai ķemmes ar rupjiem zariem. Matus ķemmē pa šķipsnām, sākot no matu galiem uz augšu. Ķemmējot matus nedrīkst plēst, raut. Ja tie savēlušies, sākumā izķemmē kunkuļus no apakšas un tikai tad var sukāt pārējos matus no saknēm uz leju. 

Ja mati pinkojas pār mēru, patiešām palīdz matu skalošana ar bērniem paredzētiem izsmidzināmiem matu kondicionieriem un speciālā pinku ķemme (“tangle teezer” – pēc šādiem atslēgas vārdiem var meklēt internetā). Tās sariņi veidoti tā, lai uzveiktu pinkas iespējami nesāpīgi – bez matu plēšanas. 

 

Matu žāvēšana

Matiem jāļauj izžūt pašiem, taču, ja mazā dāma vai kungs vēlas fēnot tos tāpat kā mamma, tad jānoregulē zemākas temperatūras režīms un gaisa plūsma jāvirza no augšas uz leju apmēram 20 centimetru attālumā no matiem. 

 

  • Atceries! 

Pārāk intensīva matu žāvēšana var veicināt to izkrišanu, jo šādi tiek traumēts matu folikuls jeb sakne. 

 

Matu veidošana

Padomju laikiem raksturīgās cieši sapītās skolnieču bizes, kas sasietas kliņģeru formā vai krusteniski pāri viena otrai, speciālisti iesaka aizmirst, – gan par ciešu sapītas lielākas vai mazākas bizītes, gan stingri sasietas zirgastes var izraisīt sāpes galvas ādā, būt par iemeslu pumpām, jo āda nespēj normāli elpot un ir kairināta, kā arī bojāt matus. Tie var aplūzt, šķelties utt. Bērnudārza vecumā matu struktūra vēl ir īpaši trausla, mati var būt mīksti, pat pūkaini. Lai tos saudzētu, mazajām dāmām nevajadzētu matus veidot ar lokšķērēm vai karstajiem taisnotājiem. Tā vietā mitrus matus sapin tādās bizēs, cik lielas lokas gribas, un tad, kad sausi, izpin. Tāpat var izmantot mīkstos ruļļus. Tikai jāatceras, ka pin bizēs vai tin uz ruļļiem tiešām mitrus, ne tikko mazgātus, pārlieku slapjus matus. Pretējā gadījumā tie žūs ļoti, ļoti ilgi. 

Tāpat matu sasiešanai ieteicams izmantot spirālveida gumijas vai lentes, kas nerada tik spēcīgu spiedienu matam vienviet, kā arī ir vieglāk izņemami pēc tam, neplēšot matus. 

Reklāma
Reklāma

 

Bērnam plāni mati. Vai to nogriešana palīdzēs? 

Bērnam matu saknes ir tik, cik ir, un arī pēc matu nogriešanas vai pat pilnīgas to noskūšanas – kā saka, uz nullīti – situācija būs nemainīga. Matu saknes nav iespējams pavairot, taču, bērnam pieaugot, visbiežāk matu struktūra mainās, pats mats kļūst raupjāks, līdz ar to arī galvas rota vizuāli kopumā šķiet biezāka. 

 

Vai bērnam krāsot matus?

Matu krāsošana bērniem nekādu lielu ļaunumu nenodara, ja vien galvas āda ir vesela un viņam nav alerģisku reakciju. Ja bērns no šī procesa gūst prieku, kāpēc nepaniekoties, turklāt matu krāsa nudien nav uz mūžīgiem laikiem paliekoša. Bērniem mati aug ātri, un pašlaik ražotās profesionālās krāsas matu struktūru nebojā. Īpaši, ja izvēlas tonējošo matu krāsu. Taču, ja nemaz negribas ļauties bērna vēlmei paeksperimentēt ar matu krāsu, var izlīdzēties ar tonējošām putām, šampūniem, želejām un citiem līdzekļiem, kas itin ātri arī nomazgājas.

 

3 vecāku jautājumi

1. Ja uz galvas ādas ir dzimumzīme, vai tā jāieziež ar saules aizsargkrēmu?

Galvas ādā tik tiešām var būt dzimumzīmes, un svarīgi tās nekairināt un neberzēt. Īpaši uzmanīgiem jābūt, ja dzimumzīme ir izvirzīta uz āru, – arī matu ķemmēšana to var satraumēt. Saules aizsargkrēmu ziest nevajag, taču noteikti jāvalkā cepure.

 

2. Ja bērnudārzniekam joprojām ir tā sauktā piena krevele uz galvas ādas, vai tā jānoņem?

Jā, to vajadzētu izdarīt. Šim nolūkam aptiekās nopērkami speciāli šampūni eļļas, taču nevajag neko skrāpēt vai kasīt – tā var tikt pie iekaisuma. 

Piena krevele parasti neizraisa nekādas izteiktas sūdzības, taču traucē gan. Ja tāda vēl ir bērnudārzniekam, ieteicams aiziet pie ārsta, lai paņemtu paraugu analīžu veikšanai, lai būtu skaidri zināms, vai pie vainas ir tauku dziedzeru pārāk aktīva darbība vai tomēr sēnīšu infekcija. 

 

3. Vai cepures valkāšana/nevalkāšana ietekmē matu veselību?

Parasti aukstā laikā cepure tiek vilkta, īpaši bērniem, taču vasarā gan mēdzam “sagrēkot”. Īpaši svarīgi ir valkāt cepuri saulainā laikā un atbilstošu temperatūrai ārā. Saulē mati kļūst trauslāki un blāvāki, savukārt karstumā galvas āda svīst, un tas var veicināt seborejas attīstību. 

 

 

Kāpēc var izkrist mati? 

Skaidro dermatoloģe Kristīne Salaka:

  • Matu izkrišanu var veicināt arī nepareiza to kopšana – pārmērīga žāvēšana, ķemmēšana, neatbilstoša šampūna un citu līdzekļu lietošana un pat pārmērīgi bieži un stingri pītas bizītes vai ļoti ciešas zirgastes.
  • Sēnīšu infekcijas, kas biežāk skar bērnudārzniekus, jo slimība ātri izplatās kontakta ceļā un ar kopīgi lietojamiem sadzīves priekšmetiem. Pazīmes – perēkļos mati gan lūst, gan izkrīt, galvas āda ir sausa, zvīņojas un smagākos gadījumos var būt strutains iekaisums. Lai pārliecinātos, vai tā tiešām ir sēnīte, veic analīzes, un tad iespējami ātrāk uzsāk ārstēšanu, jo slimība ir ļoti lipīga.
  • Alopēcija. Matu izkrišana notiek sēnīšu infekcijas rezultātā vai autoimūnas saslimšanas dēļ. Tas nozīmē, ka imūnā sistēma kādu iemeslu dēļ uzbrūk matu folikuliem, kas rezultējas ar daļēju – perēkļveida – vai pilnīgu matu izkrišanu uz visa ķermeņa. Nav skaidrs, kāpēc šāda slimība attīstās, taču zināms, ka liela nozīme ir gan ikdienā piedzīvotam stresam, gan arī ģenētikai.

 

Jāņem vērā, ka bērnudārzniekam stress var būt ļoti izteikts, turklāt mazais cilvēks vēl neprot tikt ar to galā, un tas var rezultēties arī ar matu izkrišanu bez it kā redzama iemesla. 

  • Hipotireoze. Šāda diagnoze nozīmē, ka vairogdziedzeris neizdala pietiekamā līmenī hormonus, kas tiešā veidā ietekmē matu veselību. Tie var kļūt sausi un pat izkrist.
  • Uzturvielu trūkums, kas veidojas ēšanas traucējumu dēļ. Vitamīni, minerālvielas un viss cits, kas nepieciešams normālai organisma funkcijai, tiek uzņemts nepietiekami, un tas var ietekmēt arī matu veselību. Ja bērns augām dienām bērnudārzā neko neēd, var gadīties, ka mati sāk izkrist.
  • Seboreja jeb seborejiskais dermatīts. Parasti tas izpaužas vietās, kur ir daudz tauku dziedzeru, un galvas āda ir viena no tām. Pavisam maziem bērniem to sauc par piena kreveli, bet lielākiem – par blaugznām. Zīdaiņiem tas saistīts ar mātes hormona ietekmi, savukārt vecākiem bērniem šādas problēmas var izraisīt dažādi faktori – ģenētisks mantojums, rauga sēnītes aktivitāte (normāli tā mums visiem dzīvo uz ādas), stress un virkne citu kairinātāju, tāpēc ir svarīgi lietot bērna ādai atbilstošus kopšanas līdzekļus, lai neizjauktu normālo mikrofloru un nekairinātu ādu. Simptomi ir labi zināmi – zvīņošanās, apsārtums, nieze, turklāt bērniem šī krevele var būt dzeltenīga un salipusi.

 

Lai kādas būtu sūdzības, vislabāk negaidīt, lai tās beidzas pašas no sevis. Ja problēmas pamatā ir kāda slimība, tā ir jāārstē speciālista uzraudzībā. Ārsta konsultācija palīdzēs tikt skaidrībā, kas par lietu un kā rīkoties turpmāk. 

Saistītie raksti