Rīgas Starptautiskais kino festivāls: aktuālais Vācijas kino – ZEITGEIST DEUTSCHLAND programma

Rīgas Starptautiskais kino festivāls (RIGA IFF) programmas sadaļā ZEITGEIST DEUTSCHLAND arī desmitajā sezonā turpinās piedāvāt plašāku ieskatu vācvalodīgajā kinematogrāfā un ar to saistītajās kultūras norisēs. Šogad par programmas atklāšanas filmu izvēlēta feminisma kino ikonas, leģendārās vācu režisores Margarētes fon Trotas elegantā retrodrāma “Ingeborga Bahmane – ceļojums tuksnesī”. Eļļas un uguns mīlastāsta galvenajā – austriešu dzejnieces Ingeborgas Bahmanes – lomā iejūtas Vikija Krīpsa. RIGA IFF desmitgades jubileju svinēs kopā ar saviem skatītājiem no 12. līdz 22. oktobrim.
Filmas, kuras apliecina vācu kino izteiksmes spēku un daudzveidību.

FOTO: Publicitātes foto

Filmas, kuras apliecina vācu kino izteiksmes spēku un daudzveidību.

Jubilejas gadā, veidojot filmu izlasi, kas sniedz iespēju skatītājiem redzēt labāko un aktuālo kino no Vācijas, Austrijas, Šveices un citām vāciski runājošajām valstīm, RIGA IFF cieši sadarbojas ar Gētes institūtu Rīgā. 

 

Sadaļas programmā iekļauti lietpratīgi veidoti kino darbi, kas apliecina vācu kino izteiksmes spēku, daudzveidību un enerģiju, nosakot aktuālās tendences, iepazīstinot ar uzlecošajām zvaigznēm un aizraujot ar pieredzējušu autoru pārsteigumiem. 

 

ZEITGEIST DEUTSCHLAND programmu, kas ir vienreizēja iespēja paraudzīties reģiona sabiedrības un kultūras dzīves spogulī, šajā sezonā veidojusi kuratore Dženija Cilka, kas Berlinālē pārraudzījusi vācu kino veltīto skati “Perspektive Deutsches Kino”.

Programmas sadaļa tiks atklāta 13. oktobrī plkst. 18.00 k/t “Splendid Palace” Lielajā zālē, izrādot festivālu apritē augsti vērtēto darbu “Ingeborga Bahamne – ceļojums tuksnesī”. 

 

Margarēte fon Trota, viena no ietekmīgākajām Jaunā vācu kino režijas figūrām, jaunākajā kinodarbā aplūko austriešu izcelsmes dzejnieces Bahmanes (1926–1973) sarežģītās attiecības ar viņas pretmetu, mīļoto un radošo sāncensi Maksu Frišu. Tāpat kā citām fon Trotas filmām, arī “Ingeborga Bahmane – ceļojums tuksnesī” piemīt spēcīga klasiskā kino loģika, kura piekāpjas neparastajām, gribā spēcīgajām un magnētiskajām sieviešu varonēm – pagājušā gadsimta vienu no ietekmīgākajām rakstniecēm atveido pērn ar Eiropas Kinoakadēmijas labākās aktrises balvu novērtētā luksemburgiešu aktrise Vikija Krīpsa. Viņa vietējiem skatītājiem pazīstama kā dumpinieciskā ķeizariene Elizabete jeb Sisija filmā “Korsete” (Corsage, 2022).

 

ZEITGEIST DEUTSCHLAND ietvaros tiks izrādīta filma “Pēdējais vakars” (One Last Evening), kamerizrādei līdzīgais vācu režisora Lūkasa Natrata darbs, kas atblāzmo Tomasa Vinterberga agrīnos darbus, tapis vienas nedēļas laikā vienā vienīgā filmēšanas vietā. Atgriežoties pandēmijas laika vasarā, tas rāda pāra – Klemensa un Līzas – atvadu ballīti pirms pārcelšanās uz Berlīni, skatītāju acu priekšā sadrupinot priekšstatus par filmas varoņiem un ar baudu secējot namatēvu un nelūgto viesu melus, sabiedrības normas un nesaprašanos. Tāpat gaidāms režisora Kristofa Hoheizlera jutekliski asprātīgās krimināldrāmas par identitāšu plūdenumu “Līdz nakts beigām” (Till the End of the Night) seanss. Ārpus skaidrā, loģiskā un daudzkārt ar vainpilnu smaidu attālinoties no žanra klausības, tā spoguļo toksiskās maskulinitātes sekas un risina slepenpolicista Roberta un no ieslodzījuma nosacīti atbrīvotās transpersonas Lenijas lomu spēli, kas negaidīti saplūdusi ar jūtām.

Reklāma
Reklāma

 

Milenas Abojanas filma “Elaha” atklāj kurdu kopienas sieviešu raksturu un kultūru starptoņus, sastopoties ar kopienas uzskatu – kurdu līgavām ir jābūt nevainojamām, paklausīgām un nevainīgām. Elahas iestāšanās par sava ķermeņa autonomiju, tās apšaubīšana un mēģinājumi paskatīties uz situāciju patiesi kritiski atbruņo, taču nenovirza no atslēgas jautājuma, proti, kas – vai kuri – nosaka sievietes vērtību pirms un pēc seksuālās pieredzes? Savukārt “Aļaska” (Alaska), režisora Maksa Glešinska otrā pilnmetrāža labā nozīmē mulsina skatītāju – filmai uzņemot tempu un amplitūdu, tā iegūst pavisam citu stāstījuma trajektoriju. Cerībā tikt galā ar tēva nāvi un aizmirst pagātni, Kerstina ar kajaku bezmērķīgi slīd pa Mēklenburgas ūdensceļiem un nakšņo vienvietīgā teltī. Dažādās sastapšanās salauž ceļa mierpilno stīgu, pamazām atklājot traumu, kas slēpjas aiz sievietes stoiskās fasādes.

 

Biļetes uz ZEITGEIST DEUTSCHLAND filmu seansiem klātienē k/t “Splendid Palace” un “Forum Cinemas”, kā arī tiešsaistes platformā online.rigaiff.lv var iegādāties festivāla mājaslapā rigaiff.lv un “Biļešu serviss” tirdzniecības vietās.

 

No 12. līdz 22. oktobrim, atzīmējot festivāla desmitgadi, RIGA IFF skatītājiem piedāvās starptautiski atzītus, izmeklētus pilnmetrāžas un īsmetrāžas kino darbus, kas izgaismo aktuālās kino tendences un būtiskākos laikmetīgā kino autorus. 

Profesionālu vietējo un ārvalstu kuratoru komandas veidotā programma tiks izrādīta 11 dienu garumā kinoteātros “Splendid Palace” un “Forum Cinemas” Rīgā un daļa programmas filmu būs skatāma arī tiešsaistē visā Latvijā. Paralēli noritēs arī pasākumu programma nozares profesionāļiem, kā arī publisku pasākumu kopums plašākai sabiedrībai.

 

RIGA IFF galvenais partneris – mediju un tehnoloģiju uzņēmums “Tet”. Festivāls top ar Valsts kultūrkapitāla fonda, ES programmas “Radošā Eiropa – MEDIA”, Rīgas domes un Nacionālā kino centra atbalstu.

 

Avots: Programma | RIGA IFF

Saistītie raksti