26. septembrī Brīvdabas muzejā svinēs Miķeļdienu

Svētdien, 26. septembrī, no plkst. 10.00 līdz 17.00 Latvijas Etnogrāfiskajā brīvdabas muzejā tiks svinēti rudens saulgrieži jeb Miķeļdiena. Aicinām uz bagātīgu Miķeļdienas ražas tirgu, būs iespēja apskatīt aitu izstādi, pagaršot rudens velšu zupu, bērniem piedāvāsim darboties “Siena leļļu” radošajā darbnīcā. Kurzemes zvejnieku ciema pļavā uzstāsies folkloras kopas “Putni”, “Mālis”, “Dimzēns”, “Banga” un Rīgas vīru dziedkopa, dejos Agra Daņiļeviča deju skola “Dzirnas”.
Tirgošanās šoreiz būs ne tikai tirgus laukumā, bet arī muzeja Latgales sādžā.

FOTO: Publicitātes foto

Tirgošanās šoreiz būs ne tikai tirgus laukumā, bet arī muzeja Latgales sādžā.

Senajā laika skaitīšanas sistēmā Miķeļi iezīmē rudens saulgriežus, kad diena un nakts ir atkal vienādā garumā. Saimniecībā tas bija visbagātākais laiks, kad beigušies ražas novākšanas darbi, tādēļ līdz ar Miķeļiem tika svinētas arī Apjumības, ar bagātīgi klātiem galdiem un speciāli brūvētu alu.

 

Kad ienākusies raža, ir īstais brīdis braukt tirgū, jo ir ko svērt un mērīt, ko pirkt un pārdot. Droši var sacīt, ka Miķeldienas tirgus ir rudens veltēm bagātākais gadā, jo visa kā ir pārpārēm. Brīvdabas muzeja Miķeļdienas tirgū savu preci piedāvās vairāk nekā sešdesmit amatnieki un pārtikas mājražotāji. Latvijas amatnieki pircējus sagaidīs ar krāšņiem pinumiem, siltiem adījumiem, rotām dažādām gaumēm, kā arī brīnišķīgiem tekstila, keramikas un koka darinājumiem. Pārtikas mājražotāji būs parūpējušies ne tikai par dārza veltēm, bet būs arī svaiga maizīte, sieri un gaļas produkti, gardi pīrādziņi un kūkas, neparastas mērcītes un vietējais medus.

 

 

Reklāma
Reklāma

Tirgošanās šoreiz būs ne tikai tirgus laukumā, bet arī muzeja Latgales sādžā. Miķeļdienā muzejā būs sabraukuši īsti latgalieši. Stāsta Latgales plānošanas reģiona projektu vadītāja Kristīne Smagare: “Latgales sētas piepildīs īsti Latgales lauku labumi - medus, speķītis, ķiploku izstrādājumi, rudzu maizīte no lielā kukuļa, kā arī Latgales amatnieku darinājumi - austi paklāji, silti adījumi un māla krūzes omulīgiem rudens tējas vakariem, koka, ādas izstrādājumi un  bērnu apģērbi. Latgales amatnieki aicina nākt uz satikšanos un sirsnīgu aprunāšanos latgaliešu valodā! Meiļi gaideisim!”

 

Bērnus un viņu vecākus aicināsim piedalīties “Siena leļļu” gatavošanas darbnīcā, kas no 11.00- 14.00 notiks muzeja Lībiešu sētā (pieaugušajiem un bērniem no 12 gadu vecuma jāuzrāda Covid-19 sertifikāts). Savukārt Latvijas aitu asociācija visas dienas garumā muzeja Kurzemes zvejnieku ciema Mauru pļavā piedāvās apskatīt dažādu šķirņu aitas. Būs iespēja aprunāties ar saimniekiem, izmēģināt spēkus vilnas maisa mešanā. Gardēži varēs nobaudīt aitas piena saldējumu un citus gardumus no aitas piena.

 

Tautas tradīciju pierakstos līdzās Miķeļiem sastopams arī jēdziens Apjumības. Jumis ir auglības gars, kas mīt ikvienas labības laukā, bet zemkopju dzīvē tam bija ļoti liela nozīme, tādēļ ar to saistās daudz rituālu un izdarību. Brīvdabas muzeja Miķeļdienas svinībās Jumis tiks daudzināts talku balsos, ko dzirdēsim Rīgas, Jelgavas, Lēdurgas un Mālpils folkloras kopu priekšnesumos.