Liepājā atklāta Baltijā pirmā ekskursija īpaši vājredzīgiem un neredzīgiem cilvēkiem

Savu darbu Liepājā iecienītajā tūrisma objektā “Siļķu brāķis” ir uzsākusi pirmā ekskursija Baltijā, kas mērķtiecīgi pielāgo saturu vājredzīgiem un neredzīgiem cilvēkiem. “Siļķu brāķa” senā noliktava (Zivju ielā 2A), kas savus apmeklētājus jau otro vasaru ved neparastā piedzīvojumā pa vēsturisko Liepāju, ir papildinājusi savu ekspozīciju un tagad līdztekus ģimenēm un ikvienam interesentam īpaši gaida arī cilvēkus ar redzes traucējumiem, kuri ekskursiju varēs izbaudīt caur tausti, dzirdi, smaržu un garšu.
Ekskursiju vēršot baudāmu visām maņām, esam centušies jebkurā cilvēkā pamodināt viņa paša fantāziju, vēlmi izzināt, brīnīties, pētīt un priecāties par visu skaisto, ko var dot mākslas pasaule, stāsta ekskursijas “Siļķu brāķis” idejas autore Ieva Kolosova.

FOTO: Publicitātes foto

Ekskursiju vēršot baudāmu visām maņām, esam centušies jebkurā cilvēkā pamodināt viņa paša fantāziju, vēlmi izzināt, brīnīties, pētīt un priecāties par visu skaisto, ko var dot mākslas pasaule, stāsta ekskursijas “Siļķu brāķis” idejas autore Ieva Kolosova.

“Šī gada mērķis ir radīt ekskursiju iedvesmojošu ne tikai jebkuram ceļotājam, kurš pie mums iegriežas, bet arī tiem Latvijas un ārvalstu viesiem, kuriem ir redzes izaicinājumi. Ekskursiju vēršot baudāmu visām maņām, esam centušies jebkurā cilvēkā pamodināt viņa paša fantāziju, vēlmi izzināt, brīnīties, pētīt un priecāties par visu skaisto, ko var dot mākslas pasaule,” stāsta ekskursijas “Siļķu brāķis” idejas autore Ieva Kolosova.

 

 

 

Liepājas “Siļķu brāķis” ir zivju šķirošanas noliktava – tajā zivis vestas no visas Eiropas, lai pēc tam sašķirotās mucas sūtītu tālāk pasaulē. Tie bija gadi, kad Liepājā bija viena plaukstošākajām ostām Krievijas impērijā. Tajā ieradās kuģi ar pilniem klājiem Atlantijas okeānā nozvejotu zivju, emigrantu masas plūda uz ostu, lai ar tvaikoni Liepāja–Ņujorka dotos labākas dzīves meklējumos uz Ameriku. Liepāja arī strauji attīstījās par kūrorta un tūrisma pilsētu ar tai raksturīgiem izklaides un atpūtas centriem – viesnīcām, grezniem kinoteātriem un maģisku cirku. Visi šie aptuveni simts gadu senie notikumi “Siļķu brāķī” savijas nepilnu stundu garā, interaktīvā ekskursijā un atklājas caur smeldzīgu mīlas stāstu, ļaujot apmeklētājiem Liepāju sajust un piedzīvot visā tās krāšņumā. 

 

Īpaši vājredzīgiem un neredzīgiem cilvēkiem ir pielāgoti kinētiski ekskursijas objekti, kas seno Liepāju uzbur caur tausti un sajūtām. Ekskursijas noskaņu rada dažādi skaņas efekti valodā un mūzikā, kuru autori ir mūziķi Marta Kauliņa, Mārtiņš Zālīte, Anete Kozlovska un Ģirts Francis Ziemelis. 

 

“Brīnšķīgi, ka ir šāda telpa! Ļoti palīdzēja mūzikālais pavadījums. Ekskursiju varēju baudīt, neskatoties uz savām redzes problēmām. Iztēle strādāja, likās, ka tiltiņš, pa kuru dodos, tiešām ir kaut kas līdzīgs kuģim, lai gan kuģot dzīvē sanācis tikai vienreiz,” iespaidos pēc pirmās ekskursijas dalās Dzidra Lūse.

 

Reklāma
Reklāma

 

Par neatkārtojamu smaržu ceļojumu, kas piedāvā padziļināti izjust telpu, parūpējusies transpersonālā konsultante Jolanta Jaunzeme. Par sataustāmo un vizuālo baudījumu jāpateicas Ievas Kolosovas scenogrāfiskajai iecerei un mākslinieces Andas Poikānes un Amalijas Andersones autordarbiem. Savukārt baudījumu garšām nodrošina zvejnieku māja "Oskars". Visu piedzīvojumu kopumā vēl īpašāku dara specilizēts gids, kurš ar savu valodu, uzsvariem un noskaņu aizved apmeklētājus fantāzijas un iedvesmas pasaulē. 

 

“Man ļoti patika – vecās telpas un viss, kas agrāk ir bijis! Tirgus telpa man atgādināja bērnību – kannas, ko palīdzēju mammai mazgāt. Īpaši uzrunāja zivis! Lai gan saprotu, ka tās nesmaržo, aptaustot prāts uzvēdīja siļķu smaržu,” pēc ekskursijas vājredzīgajiem atmiņās kavējās Aina Daniela.

 

Ekskursijā apmeklētāji var doties katru dienu no ceturtdienas līdz svētdienai laikā no pulksten 12.00 līdz 18.00. Biļetes cena pieaugušajiem – 7 eiro, bērniem un jauniešiem (3 līdz 18 gadi) un pensionāriem – 5 eiro. Mazuļiem līdz 3 gadu vecumam ieeja bez maksas. Ekskursijā piedalīties aicināti visi interesenti, ievērojot divu metru distanci un lietojot sejas aizsargmaskas. Biļetes nopērkamas “Biļešu paradīzes” kasēs un interneta vietnē bilesuparadize.lv, kā arī ekskursijas norises vietā (tās darba laikā). Iespējams pieteikt arī individuālas ekskursijas sev ērtā laikā. 

 

Projektu īsteno SIA “Rozīņu rezidence”, finansiāli atbalsta – Liepājas pašvaldība un Valsts kultūrkapitāla fonds mērķprogrammas “KultūrElpa” ietvaros. 

Vairāk informācijas: www.facebook.com/silkubrakis, kā arī rakstot: piedzivojums.liepaja@gmail.com