Atklāj, izpēti un iepazīsti Zemgali kopā ar ģimeni un bērniem

Doties ekskursijā kopā ar ģimeni un bērniem ir tik aizraujoši! Piedzīvotais var kļūt par pamatu ne tikai lieliskām un neaizmirstamām atmiņām sajūtu līmenī, bet arī bagātīgi papildinātam ģimenes fotoalbumam.
Foto Baltā māja Pilsrundālē

FOTO: Publicitātes foto

Foto "Baltā māja" Pilsrundālē

Virkne brīnišķīgu apskates objektu, kur pieaugušajiem kopā ar bērniem rasta iespēja piedalīties dažādās meistarklasēs un līdzdarboties amata prasmju apguvē, ir iekļauti jaunajā tūrisma piedāvājumā “Atklāj! Izpēti! Iepazīsti!”, ko izstrādājis Zemgales plānošanas reģions, un tas aptver trīs valstu – Latvijas (Zemgales), Lietuvas (Viļņas un Rokišķu) un Baltkrievijas (Polockas) – reģionu amatu prasmju, tradīciju, vēstures liecību un kultūras mantojuma vērtības.

 

Vienā no trim tematiskajiem tūrisma maršrutiem “Amatu prasmes un tradīcijas” ietverti 24 amatniecības objekti, kuros ceļotāji aicināti darboties praktiski, apgūt dažādas amatu prasmes, pagatavot savu piemiņas suvenīru un baudīt dažādu tautu kulināro mantojumu. Cits maršruts “Nemateriālais kultūras mantojums” aptver 30 unikālas apskates vietas, kuru saimnieki glabā, lolo un nodod tālāk nozīmīgas nemateriālā kultūras mantojuma vērtības, gadskārtu ieražas, pirts tradīcijas, receptes, latvisko dzīvesziņu, dziesmas, dejas un citas mūsu vērtības. Savukārt maršrutā “Izcilas personības, vietas un notikumi” ciemos gaida 41 apskates objekts, kas sniedz iespēju izzināt izcilu personību dzīves gājumu, izceļ nozīmīgus notikumus un vietas, ar ko lepojas vietējie iedzīvotāji.

 

Klasikai piederošs tūrisma objekts, kas vismaz reizi ir jāapciemo ikvienai ģimenei, ir Annas Brigaderes muzejs “Sprīdīši” Tērvetē. Tur iespējams tuvāk iepazīt personību, kura radījusi pasaku lugas, kas daudzkārt iestudētas Latvijas teātros, skatītājiem sniedzot izpratni par dzīves galvenajām vērtībām. Turpat netālu, Tērvetes Dabas parkā, mazākie un lielākie apmeklētāji nokļūs pasaku valstībā, tuvāk iepazīstot lugās aprakstītos tēlus. 

 

Savukārt Jāņa Jaunsudrabiņa muzejā “Riekstiņos”, Neretas pagastā, sev atbilstīgu izklaidi gūs gan bērni, gan viņu vecāki, jo muzejā var aplūkot grāmatas, fotoattēlus, gleznas, personīgās lietas, kā arī piedalīties dažādās atraktīvās nodarbībās, piemēram, “Neba maize pati nāca”. 

 

Foto: Annas Brigaderes muzejs “Sprīdīši”

 

Arī Aizkraukles Vēstures un mākslas muzejā “Kalna ziedi” ceļotāju ģimenes varēs izbaudīt tradicionālās latviešu spēles un rotaļas, maskošanās tradīcijas, gadskārtu ieražu svētkus, latvisko godu svinēšanu un dažādus pasākumus ģimenēm. Muzejā ir atvērta krātuve, kas bagāta ar visdažādākajiem amatniecības rīkiem. Atraktīvākajiem apmeklētājiem būs iespēja izmēģināt sviesta kulšanu, bet ik gadu jūlija beigās piedalīties muzejā notiekošajās Kalēju dienās. Rubenes pagasta sēļu lauku sētas “Gulbji” saimnieki piedāvā ekskursijas, ļaujot iepazīties ar sēļu tradīcijām, gatavot un degustēt sēļu senos ēdienus – strebekli, guļbešnīkus un zāļu tējas, kā arī izmēģināt melno pirti, izmantojot pļavā sietas augu slotiņas un pašizgatavotu augu un medus skrubi. Te ir iespēja arī pārnakšņot, iepazīties ar seno latvju spēka zīmēm, svinēt svētkus īpašā gaisotnē ar atbilstīgām dziesmām, dejām un rotaļām. 

 

Ja esam nonākuši Sēlijā, tad turpat netālu Viesītē ir vērts aizdoties uz Viesītes Amatniecības centru, kur interesenti varēs izveidot kļavu lapu cepuri, izšūt savu monogrammu, aust stellēs, tādējādi iepazīstot latviešu tautas etnogrāfiskā mantojuma vērtības.

 Foto: sēļu lauku sēta “Gulbji”

 

Foto: sēļu lauku sēta “Gulbji” 

 

Foto: “Kalna Ziedi”


Baltkrievijas Polockas rajona Amatniecības un nacionālo kultūru centrs būs bērnu sapņu pasaule, jo tur apmeklētāji var iepazīties ar vietējām leļļu veidošanas tradīcijām – viena no zināmākajām ir slāvu lelle amulets, kas aizsargā māju. Katram būs iespēja izveidot savu lelli aizsardzībai, savukārt Polockas Tūrisma informācijas centrs piedāvā kļūt par dalībnieku šī reģiona raksturīgajos kalendārajos rituālos: Masļeņicā, pavasara ķekatu rituālā, Kupallē. Radošajā laboratorijā “Polockas tipogrāfija” ikviens apmeklētājs varēs sajusties kā drukāšanas meistars, pieskarties grāmatas radīšanas noslēpumiem: ievietot savu tekstu veidnēs un drukāt savu pirmo lapu uz īstas renesanses laikmeta mašīnas, kā arī patstāvīgi izveidot Svētās Polockas Sofijas gravīru.

 

Foto: Polockas rajona Amatniecības un nacionālo kultūru centrs

 

Foto: Jodupes "šakotu" māja Lietuvā; foto autors Jodupes “šakotu” māja 

 

Rokišķu reģionālais muzejs Lietuvā pieaugušajiem un bērniem piedāvā sajust pagātnes garu, piedaloties dažādās izglītojošās nodarbībās (“Siera ceļš”, “Sveču liešana”, “Sēļu bronzas rotu veidošana” u. c.). Mazajiem tūristiem gards ceļamērķis būs Jodupes “sēnīšu” un “šakotu” mājas Rokišķu rajonā, kur būs iespējams darboties “šakotu” cepšanas izglītojošā programmā, apmeklētāji dzirdēs to rašanās stāstu, redzēs, kā malkas krāsnī dzimst tradicionālais lietuviešu gardums, paši to ceps un nogaršos, savukārt “sēnīšu” izglītojošās programmas laikā dalībnieki no mīklas pagatavos šos gardos cepumus un izgreznos tos sev tīkamās krāsās. Rokišķu Tautas mākslas galerija arī neatstās vienaldzīgus! Izglītojošās programmas “Aušana”, “Filcēšana”, “Koka noslēpumi” u. c. patiks visu vecumu grupu apmeklētājiem – šeit iespējams pašiem iemācīties savelt vilnas rotaļlietu vai cepuri, nopīt grāmatzīmi grāmatai, izgrebt koka karoti!

 

Kopā ar ģimeni atklājiet vietas, nemateriālos kultūras mantojumus un cilvēkus, kuri lolo, stiprina un pārmanto senus amatus un tradīcijas! Plašāk par jauno tūrisma piedāvājumu “Atklāj! Izpēti! Iepazīsti!” uzziniet krāšņajās brošūrās

 

Tūrisma piedāvājumu “Atklāj! Izpēti! Iepazīsti!” izstrādājis Zemgales plānošanas reģions Latvijas–Lietuvas–Baltkrievijas pārrobežu sadarbības programmas ietvaros, Eiropas Savienības finansējums projektam – 928431,87 eiro. Dodoties ceļojumā, ir jāņem vērā valstī noteiktie epidemioloģiskās drošības pasākumi. Šī publikācija ir tapusi ar Eiropas Savienības finansiālu atbalstu. Par šīs publikācijas saturu pilnībā ir atbildīgs Zemgales plānošanas reģions, un tas nevar tikt izmantots, lai atspoguļotu Eiropas Savienības uzskatus.