Aizvadam neatnākušo ziemu…. Meteņu svinēšana un citi pasākumi brīvdienām

FOTO: Shutterstock.com

Meteņi ar “SAVIEŠIEM”. “Sūnu ciema zēniem” – 80!
8. februārī plkst. 16.00 Andreja Upīša memoriālais muzejs Rīgā, Brīvības 38-4 un folkloras kopa “Savieši” aicina lielus un mazus svinēt Meteņus. Ar rotaļām, dziesmām un dejām, Lāci un čigāniem uzsāksim arī A. Upīša populārā garā stāsta “Sūnu ciema zēni” 80. jubilejas gadu.
Garais stāsts “Sūnu ciema zēni” pirmo reizi publicēts 1940. gadā, vēlāk piedzīvojis vēl astoņus izdevumus un iedvesmojis neskaitāmus uzvedumus profesionālajos un amatieru teātros, radio, videofilmā, multiplikācijas filmā u.c. Arī A. Upīša memoriālais muzejs ik gadu skolēniem piedāvā interaktīvu izzinošo spēli “Sūnu ciema zēni”.


Latvijas Nacionālajā vēstures muzejā pasākumi bērniem un pieaugušajiem
Sestdien, 8. februārī, Latvijas Nacionālais vēstures muzejs (Brīvības bulvārī 32) aicina uz diviem pasākumiem: plkst. 12.00 nodarbība bērniem “Iepazīstam un zīmējam viduslaiku un jauno laiku vēsturi. No bruņiniekiem līdz rosīgiem amatniekiem”, bet plkst. 14.00 ekskursija pieaugušajiem “Apspiestie zemnieki, turīgie muižnieki, brīvie pilsētnieki?”. Līdzdalībai šajās norisēs jāiegādājas ieejas biļete muzejā.
8. februāra nodarbībā mazie vēstures interesenti tiks iepazīstināti ar viduslaiku un jauno laiku vēsturi izzinošā un radošā nodarbībā “Iepazīstam un zīmējam viduslaiku un jauno laiku vēsturi. No bruņiniekiem līdz rosīgiem amatniekiem”. Gida vadībā varēs iepazīt Latvijas vēstures laika posmu no 13. līdz 18. gadsimtam. Tiks bērniem saprotami pastāstīts, kāda pirms daudziem gadsimtiem izskatījās Rīga, kas kādreiz dzīvoja Rīgas pilī, kādi kuģi piestāja Rīgas ostā un kādas preces tirgoja pilsētas tirgotāji. 


Meteņdiena Turaidā “Ej projām, ledutiņ!”
Turaidas muzejrezervāts 8. februārī plkst. 14.30 aicina svinēt latviešu gadskārtu svētkus – Meteņus, iezīmējot zemnieku jaunā gada sākumu un simboliski metot gadskārtu metus uz pavasari.
Meteņu dienas tradīciju pamatā ir rūpes par jaunā gada auglību un labklājību, tāpēc bieži Meteņos brauca tālu ciemos, lai raža labāka. Muzejrezervāta ļaudis tāpēc aicina ikvienu braukt uz Turaidu, lai veicinātu paši sev un savai saimei labu gadu un veiksmi darbos.


Kalnciema kvartālā darbnīca “Dauzīšanās māksla”  
8. februārī Plkst. 11.00-14.00 turpinot biennāli iesildošu pasākumu ciklu “RIBOCA darbnīca”,  Kalnciema kvartāla galerijā notiks darbnīca “Dauzīšanās māksla” ar mērķi dažādos veidos aktivizēt bērnu un jauniešu radošo izpausmi, kā arī iepazīstināt ar grafiti un street art noslēpumaino pasauli un, protams, pamēģināt visu pašiem. Šajā reizē būs iespēja apgūt jaunas tehnikas un ideju ģenerēšanas metodes kopā ar Rīgas grafiti un ielu mākslas pētnieku Rihardu Bražinski, kā arī skolas “Domdaris” skolēniem. 


Izrāde bērniem un vecākiem  “Māja zem varavīksnes”
9. februārī plkst. 14.00 kinoteātrī “K. Suns” radošā apvienība TEĀTRIS UN ES aicina uz jautru izrādi bērniem un vecākiem, kurā Sunītis un Kaķīte interaktīvi iesaistīs bērnus izrādes notikumos. Kopā ar izrādes varoņiem bērni centīsies noskaidrot: Kas ir draudzība un kam tā vispār ir vajadzīga? Kāpēc ir jāmācās? Un kas ir labāk - kārtība vai nekārtība? 


Ģimenes diena “Stāsti par bruņiniekiem - puikām un meitenēm”
Svētdien, 9. februārī, Rīgas vēstures un kuģniecības muzejs aicina uz Ģimenes dienas programmu «Stāsti par bruņiniekiem – puikām un meitenēm». Programmā : 12.00 un 14.00 aktīva ekskursija «Stāsti par bruņiniekiem – ceļojumi laikā”, ekskursijas turpinājumā – “bruņinieciska” nodarbība “Iepazīstam bruņinieku ekipējumu!” ar atraktīvu iespēju pašiem iemēģināt un piemērīt atribūtiku. Jaunatvērtajā nodarbību zālē – bērniem kopā ar vecākiem iespēja kopīgi radoši darboties. Visas dienas garumā (no 10.00-17.00) –  muzeja ekspozīcijā rodamo Rīgas pilsētas un Latvijas kuģniecības vēstures bagātību iepazīšana. Ģimenes dienas apmeklējums - ar muzeja ieejas biļeti, pirmsskolas vecuma bērniem un daudzbērnu ģimenēm ar "3+ Ģimenes karti" – brīva ieeja.                 


Smilšu animācijas izrāde bērniem "Riekstkodis"
9. februārī plkst. 17.00 Kultūras pilī “Ziemeļblāzma” norisināsies smilšu animācijas izrāde bērniem “Riekstkodis”. Smilšu animācija ir priekšnesums, kura laikā uz skatuves jauno skatītāju acu priekšā veidojas un "atdzimst" pasaka. "Latvijas smilšu animācijas teātris" piedāvās smilšu šovu "Riekstkodis". Māksliniece Tatjana Gavriļenko veidos smilšu gleznas, bet profesionālais aktieris aizraus bērnus ar teatrālo lasīšanu. Tā ir iespēja iepazīstināt jauno paaudzi ar klasiku, kas ir pasaules estētiskās uztveršanas veidošanas pamatā, kas attīsta kultūras uztveri, kā arī mūzikas un mākslas gaumi.

Reklāma
Reklāma


Ledus skulptūru festivāls Jelgavā 2020
No 7. līdz 9. februārim Jelgavā notiks tradicionālais ledus skulptūru festivāls, Vairāk kā 60 ledus mākslas darbi, paraugdemonstrējumu dueļi, pirotehnikas un gaismas šovi, kā arī plaša kultūras programma kopā ar Latvijas superzvaigznēm. Šogad kopā ar 30 profesionāliem tēlniekiem no visas pasaules ļausim vaļu fantāzijai un atdzīvināsim savas superspējas lielākajā ledus supervaroņu salidojumā. Pasākuma norises vieta Pasta sala, J. Čakstes Bulvāris un brīvdabas koncertzāle “Mītava”.
Foto no festivāla atklāšanas: 

 


2ANNAS aicina tīņus uz sociāli un politiski aktīvām filmām 
24. Rīgas Starptautiskais īsfilmu festivāls 2ANNAS aicina 12-18 gadus vecu skolēnu klašu kolektīvus apmeklēt Starptautiskā jauniešu īsfilmu konkursa seansu trešdien, 12. februārī plkst.13.00 kinogalerijā KSuns. Ar filmu programmu var iepazīties šeit.