Brīvdienas pēc garajām brīvdienām. Kā tās pavadīt?

Šķiet, ka nupat tikai beigušās garās Ziemassvētku un Jaungada brīvdienas, bet re – jau atkal klāt 2 brīvdienas, turklāt bērniem tās ir pēdējās pirms skolas gaitu uzsākšanas. Izmantojam tās lietderīgi un aktīvi!

Brīvdienas izmantojam lietderīgi un aktīvi

FOTO: Shutterstock.com

Brīvdienas izmantojam lietderīgi un aktīvi

Kalnciema kvartāla tirgus un latviešu zīmju bingo 
5. janvārī plkst. 10.00-16.00 Kalnciema kvartāla zemnieku un amatnieku tirgū visi jaunas apņēmības pilnie gaidīti nesteidzīgi izvēlēties veselīgus dižpārdokļus un latviskos brīnumlīdzekļus imunitātes stiprināšanai. Savukārt bērni un pieaugušie varēs paslēpties no ziemas spelgoņas mājīgajā Kalnciema kvartāla Vīnu veikalā&kafe un uzspēlēt galda spēli bingo, kur ierasto skaitļu vietā būs latviešu zīmes.
Plkst. 12.00-15.00 aicinām paņemt siltu dzērienu Kalnciema kvartāla kafejnīcā un uzspēlēt galda spēli bingo kopā ar skolēnu uzņēmumu „Māras līkloči”, kuru spēle balstās uz latviešu zīmju apguvi un izpratni.
 

Pielipīgie vārdi
Bērnu un jauniešu teātrī “Šmulītis” Talsu ielā 1, Rīgā izrāde “Pielipīgie vārdi”. Vecumā, kad bērni paši rada savus pirmos vārdus un spēlējas ar skaņām un zilbēm, kopā ar viņiem aktieri aplūkos un izspēlēs, stāstīs un rādīs Raiņa radīto jaunvārdu nozīmes. Daudzus no šiem vārdiem joprojām bieži lietojam – kā „mīla”, „vēlme”, „baigs”, „atspulgs”… Savukārt citi ir aizmirsušies – piemēram, „glāstīgs”, „kniebīgs” un „pielipīgs”. Bet varbūt ir vērts tos iemācīties un ieviest savā ikdienā? Lai būtu aizraujošāk iepazīt jaunos vārdus, kopā ar mazajiem skatītājiem un viņu vecākiem izspēlēsim dažādus notikumus cilvēku, dzīvnieku un priekšmetu pasaulē, veidojot nelielus stāstus un klausoties Kārļa Kazāka radītajā mūzikā. Bērniem būs iespēja paspēlēties ar rekvizītiem, kustēties, muzicēt, darboties līdzi, izzināt pasauli un sevi. Šajā izrādē aktieri, bērni un vecāki būs rotaļu biedri, kuri kopā dosies Raiņa piedāvāto vārdu nozīmes meklējumos. 
 

“Bikibuks” ilustrāciju izstāde “Strupā PuPa”
No 4. janvāra līdz 8. februārim Latgales Kultūrvēstures muzejā  Rēzeknē var apskatīt bērnu grāmatu izdevniecības “Liels un mazs” dzejas bilžu grāmatu sērijas “Bikibuks” ilustrāciju izstādi “Strupā PuPa”. “Bikibuks” ir 100 latviešu bērnu dzejoļu izlase no Blaumaņa līdz Vērdiņam kabatas formāta bilžu grāmatās, ko ilustrējuši mūsdienu latviešu mākslinieki. Izstādes simbols ir pats Bikibuks – jautrs, ziņkārīgs un spītīgs ragainis, līdzīgs atvērtai grāmatiņai, gatavs jaunam lēcienam un jaunam piedzīvojumam.
 

Reklāma
Reklāma

Nodarbība "Es un māksla I"
5. janvārī. no pulksten 12.00 līdz 15.00. Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā  nodarbība "Es un māksla I".  Programma piedāvā bērniem iepazīt mākslu tuvāk caur viņu personisko pieredzi. Muzeja pastāvīgās ekspozīcijas un izstāžu darbi nodarbību laikā kļūst par izpētes objektu un tēmu zīmēšanas uzdevumiem. Šādi – skatoties, domājot, zīmējot – iespējams vairāk uzzināt par mākslas tapšanas procesu, mākslas darbu iekšējo struktūru, autoru personībām un laika kontekstu. Nodarbību struktūru veido pedagoga stāstījums par dienas tēmu un ar to saistīts zīmēšanas uzdevums – kopija, brīvā interpretācija vai radošs darbs, ko nosaka izvēlētās tēmas specifika. Ļoti svarīgi, ka bērni nodarbības laikā koncentrējas uz vienu mākslas darbu, mēģina tajā saskatīt iespējami daudz nianšu un iedvesmojas, lai radītu savu zīmējumu. 
Tajā pašā laikā un vietā notiek arī nodarbība "Es un māksla II", kas domāta bērniem no 10 gadu vecuma un pieaugušajiem. 
 

Apmeklē publiskās slidotavu un slēpošanas trases Rīgā
Galvaspilsētā darbojas publiskā slidotava pie Rīgas Kongresu nama, kas apmeklētājiem ir pieejama bez maksas, taču tiem, kuriem nav sava inventāra, būs iespēja inventāru nomāt, jo pie slidotavas darbosies arī nomas punkts. Šobrīd pilsētā jau darbojas mākslīgā ledus slidotava pie Rīgas 84. vidusskolas, bet, iestājoties atbilstošiem laika apstākļiem – salam, dabīgā ledus slidotavas būs pieejamas arī pie Rīgas Daugavgrīvas vidusskolas, pie reģionālā sporta centra “Sarkandaugava”, pie reģionālā sporta centra “Ķengarags” un Rīgas ziemas sporta un atpūtas parkā Uzvaras bulvārī. Darbu sākušas arī slēpošanas trases Uzvaras bulvārī un Lucavsalā. Darbu atsācis arī Mežaparka sniega parks.

Slidotavu, kā arī slēpošanas trašu atrašanās vieta un kontakti aktuālās informācijas iegūšanai pieejami  tīmekļa vietnē šeit
 

Mini pārgājiens “Baltā kāpa”
5. janvārī plkst. 9.30 pārgājiens - Lielupes Baltā kāpa, Lielupes krasts, Buļļupes ieteka Lielupē, Priedaines un Vārnukroga apbūve, apkārtnes priežu meži ir tās lietas, kuras šajā mini pārgājienā apskatīsim. Galvenokārt pārvietosimies pa nelieliem asfaltētiem un grantētiem ceļiem, arī meža takām un gar Lielupes krastu. Sīkāka informācija šeit