Kinoteātra "Splendid Palace" jaunumi līdz 13. decembrim

Ieskaties, kādi jaunumi sagaida skatītājus kinoteātrī "Splendid Palace" līdz 13. decembrim. 

Kinoteātrim decembrī arī dzimšanas diena!

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Kinoteātrim decembrī arī dzimšanas diena!

LIELAJĀ UN MAZAJĀ ZĀLĒ

MEITENE (GIRL). Beļģija, 2018

Garums: 1 st. 45 min.

Drāma

Režisors: Lukas Dhont

Lomās: Victor Polster, Arieh Worthalter, Katelijne Damen, Valentijn Dhanens

Larai ir piecpadsmit gadu. Nesen viņa kopā ar tēvu un jaunāko brāli pārcēlusies uz citu pilsētu. Meitene sapņo kļūt par profesionālu balerīnu. Iestājusies prestižā baleta skolā, viņa tuvojas dzīves mērķa piepildījumam. Taču ir kāds šķērslis – Larai dzimstot dots zēna ķermenis. Lai īstenotu sapni, Lara ir gatava pārvarēt sava ķermeņa pretrunas. 

“Meitene” ir beļģu režisora Lūkasa Donta kinodrāma. Filmas pirmizrāde notika Kannu kinofestivāla programmā “Īpašais skatiens” (“Un Certain Regard”). Filmai piešķirta balva “Zelta kamera” (“Caméra d'or”) par labāko debiju, FIPRESCI balva, galvenās lomas tēlotājs Viktors Polsters apbalvots par labāko tēlojumu. Beļģija pieteikusi filmu “Meitene” balvai “Oskars” kategorijā “Labākā filma svešvalodā”.

Vecuma ierobežojums: 12+

Filma franču, angļu, flāmu valodā ar subtitriem krievu un latviešu valodā.

Filmas pirmizrāde Kinoteātrī “Splendid Palace” 6.decembrī plkst. 19.00!

Mazajā zālē: 07.12. seanss 18.30; 09.12. seanss 13.45; 10.12. seanss 20.15; 11.12. seanss 15.00; 13.12. seanss 15.00.

 

OPERAS “ATTILA” TIEŠRAIDE NO LA SCALA

Splendid Palace savas 95. jubiljejas sezonā turpina tradīdiciju piedāvāt HD tiešraides un ierakstus no labākajiem Eiropas opernamiem.

7.decembrī plkst. 19.00 La Scala operteātra gada nozīmīgākais notikums tiešraidē no Milānas: sezonas atklāšanas izrāde “Attila”.

Attila ir Džuzepes Verdi agrīnā perioda opera, pēc skaita devītā no 28 Verdi operām, ko Verdi sarakstīja 32 gadu vecumā. Šis ir viens no Verdi Bel Canto novatoriskajiem darbiem, kas izvirza uzdevumus arī solistiem, īpaši, kas attiecas uz basa Attilas partiju, kurā Verdi mūzika pieprasa niansētību un dramatisku spriedzi. La Scalas jauniestudējumā 7. decembrī Attilu dziedās krievu bass Ildars Abdrazakovs, kurš ir viens no labākajiem šīs lomas interpretiem pasaulē. 2010. gadā Ildars Abrazakovs Attilas partiju ar lieliem panākumiem dziedāja Metropilitēna operā, bet pagājušajā gadā mēs šo spēcīgo un izsmalcināto basu dzirdējām Verdi operā Dons Karloss kopā ar mūsu Elīnu Garanču. Par Abrdazakovu mēdz teikt, ka viņa balsij piemīt Verdi akcents.

Attila operas sižets veidots pēc Zaharija Vernera 1809. gadā sarakstītās lugas Attila, Huņņu ķēniņš motīviem. Tās darbība risinās 5. gadsimtā Romas impērijā, kad huņņu ciltis nopietni apdraudēja šīs varenās un ietekmīgās valsts pastāvēšanu.

Diriģents:     Rikardo Šaijī (Riccardo Chailly)

Režisors:      Deivids Livermors (Davide Livermore)

Scenogrāfija: Deivids Livermors un Giò Forma (Giò Forma e Davide Livermore)

Kostīmi:        Džanluka Falaski (Gianluca Falaschi)

Gaisma:        Antonio Kastro (Antonio Castro)

Video:           d-Wok

Lomās: 

Attila            Ildars Abdrazakovs (Ildar Abdrazakov)

Odabella       Sajoa Ernandesa (Saioa Hernandez)

Ezio             Simone Pjacola (Simone Piazzola)

Foresto         Fabio Sartori (Fabio Sartori)

Uldino           Frančesko Pitari (Francesco Pittari)

Leone           Džanluka Burato (Gianluca Buratto)

Milānas operteātra La Scala koris un orķestris

Aptuvenais operas garums: 2 stundas 20 minūtes (ar starpbrīdi).

Lielajā zālē: 7.decembrī plkst. 19:00

Ieeja: 20.00 EUR 

 

MEŽONĪGĀ DZĪVE (Wildlife). ASV, 2018

Garums: 1 st. 44 min.

Drāma

Režisors: Pols Dano

Lomās: Džeiks Džillenhols, Kerija Maligana, Eds Oksenbulds, Bils Kemps, Keita Džonsa

1960. gadi, mazpilsēta Montānas štatā Amerikā. Četrpadsmitgadīgais Džo ir vienīgais bērns mājsaimnieces Dženetas un golfa laukuma darbinieka Džerija ģimenē. Netālu no Kanādas robežas plosās plašs mežu ugunsgrēks, un, kad Džerijs zaudē darbu un reizē arī motivāciju dzīvei, viņš nolemj pievienoties ugunsdzēsēju komandai, atstājot sievu un dēlu likteņa varā. Pēkšņi spiests uzņemties pieaugušā lomu, Džo kļūst par liecinieku mātes izmisīgajai cīņai par savu personisko laimi.

Sandensas, Kannu un Ņujorkas filmu festivālos atzinīgi novērtētā drāma “Mežonīgā dzīve” ir aktiera Pola Deino debija režijā. Filmā, kas tapusi pēc rakstnieka Ričarda Forda tāda paša nosaukuma romāna motīviem, galvenās lomas atveido “Oskara” balvas nominanti Džeiks Džilenhols (“Kuprainais kalns”) un Kerija Maligana (“Izglītība”), kā arī jaunais aktieris Eds Oksenbulds (“Ciemos”).

Vecuma ierobežojums: 12+

Kinoteātrī "Splendid Palace" no 7.decembra.

Lielajā zālē: 10.12. seanss 20.30; 11.12. seanss 18.00

Mazajā zālē: 09.12. seanss 18.00

 

GRĀMATU BODĪTE (THE BOOKSHOP). Apvienotā Karaliste, 2017

Garums: 1 st. 53 min.

Drāma 

Režisors: Isabel Coixet

Lomās: Emily Mortimer, Bill Nighy, Patricia Clarkson, Hunter Tremayne, Honor Kneafsey, James Lance, Frances Barber

Anglija, 1959.gads. Nelielā, bet konservatīvā Anglijas piekrastes pilsētiņā brīdvomātāja Florence ir nolēmusi atvērt grāmatu veikaliņu. Modinot sabiedrību ar jaunāko grāmatu tirdzniecību, starp kurām ir arī Valdimira Nabokova “Lolita”, viņai nākas sastapties gan ar pretestību no vietējās sabiedrības, gan atbalstu no īsteniem grāmatu mīlētājiem. Nākas uzdot jautājumu – vai grāmatu veikals ir vajadzīgs pilsētiņā, kurā vairums, acīmredzot tādu nevēlas redzēt.

Taču pilsēta ir pamodusies un tracis ap grāmatu veikalu uzņem apgriezienus.

Filma angļu valodā ar subtitriem latviešu un krievu valodā.

Vecuma ierobežojums: 12+

Kinoteātrī "Splendid Palace" no 7.decembra.

Lielajā zālē: 11.12. seanss 20.15; 12.12. seanss 16.00

Mazajā zālē: 07.12. seanss 16.00

 

AUKSTAIS KARŠ (COLD WAR). Polija, 2018

Garums: 1 st. 29 min.

Drāma 

Režisors: Pavels Pavlikovskis (“Ida”)

Lomās: Joanna Kuliga („Pitbull: Bīstamās sievietes“, „Ida“), Tomašs Kots („Dievi“,  „Vislabākais“), Boriss Šics „Kurmis“, „Vēstules M 3“), Agata Kuleša („Ida“, „Ceļu patruļa“), Sedriks Kāns („Sakari franču gaumē“, „Anarhisti“) u.c.

Režisors Pavels Pavlikovskis (2013. g. „Oskars” par labāko ārzemju filmu „Ida”) atgriežas kino ar izcilu, jau  starptautisku atzinību guvušu filmu „Aukstais karš” (angl. „Cold War“), kas šogad godalgota Kannu kinofestivālā par labāko režiju. Filma izraisījusi ažiotāžu – prestiži kinofestivāli visā pasaulē sacenšas par tiesībām to demonstrēt. 

Šī mīlas balāde jau ierindota starp skaistākajām filmām kino vēsturē. “Aukstais karš” tiek pielīdzināts zelta klasikai, piemēram, „Kasablankai”.

Pēc kritiķu domām, šī ir kaismīga un dziļa filma par lielu mīlestību. Lieliski atainots dramatiskais vēstures posms, kurā Polija bija ieslēgta Staļina režīma ietekmes zonā. Cilvēkiem bija tikai divas iespējas – pakļauties jaunajai varai vai arī pretoties, apzinoties, ka viņus vajās represīvie dienesti. 

Šis ir stāsts par vīrieti un sievieti, kuri nav sastapušies īstajā laikā un cenšas gūt virsroku pār auksto karu – sirdī, nevis cīņā. Jaunajiem cilvēkiem no bohēmas aprindām jāsadzīvo ar Polijas un Parīzes dzīves realitāti. Viņš ir melanholiski noskaņots vientuļnieks, virtuozi spēlē Šopēnu. Viņa ir temperamentīga skaistule ar burvīgu balsi. Par spīti likteņa līkločiem viņi iemīlas viens otrā. 60. gadu aukstais karš sagrauj sapņus. Viņus šķir attālums un naidīgas ideoloģijas, tomēr Zula un Viktors uztur trakās kaisles liesmu. 

„Aukstais karš” ir romantiski nostalģisks mīlas ceļojums divdesmit gadu garumā. Šajā ceļojumā netrūkst bīstamu pagriezienu. Zulas un Viktora pagātne ir pilna nepiepildītu sapņu, nesasniegtas laimes un apjautas, ka šķirties nav iespējams, bet arī palikt kopā ir pārlieku smagi. 

Pavela Pavlikovska kinopoēma izceļas ar īpašu attēla kvalitāti un ir tuva 40. un 50. gadu klasiskajam Holivudas film noir virzienam.  Tieši tā veidota šī filma – melnbaltā kino stilā, ar cigāra aromātu, skanot džezam. Eksperti pieļauj, ka „Aukstais karš” šogad varētu saņemt „Oskaru”. 

Filma poļu valodā ar subtitriem latviešu un krievu valodā.

Vecuma ierobežojums: 12+

Kinoteātrī "Splendid Palace" no 7.decembra.

Lielajā zālē: 09.12. seanss 13.00

Mazajā zālē: 07.12. seanss 20.30; 11.12. seanss 17.15

 

MĀJA, KO UZCĒLA DŽEKS (The House that Jack Built). Dānija, Zviedrija, Francija, Vācija, 2018

Garums: 2 st. 35 min.

Drāma, šausmu filma, trilleris

Režisors: Larss fon Trīrs

Lomās: Mets Dilons, Bruno Gancs, Uma Tūrmane, Šivana Fellona Hogana, Sofija Grobola, Railija Kio, u.c.

ASV, 1970. gadi. Mēs sekojam intelektuālim Džekam piecos notikumos un vērojam slepkavības, kurās Džeks top par sērijslepkavu.

Šis stāsts vēstīts no Džeka skatpunkta. Katra slepkavība viņam ir mākslas darbs, bet psihiski traucējumi apgrūtina saskari ar ārpasauli. Kaut gan tuvojas neizbēgamā policijas iejaukšanās (tā provocē Džeku, un vienlaikus viņš izjūt spriedzi), viņam, par spīti loģikai, veicas arvien labāk. Viņa mērķis ir augstākais mākslas darbs – visu slepkavības upuru līķu kolekcija mājā, ko pats būvē.

Darbības gaitā mēs ieklausāmies Džeka stāstā par savu stāvokli, grūtībām un domām, ko viņš pauž sarunā ar Vērdžu. Tas ir grotesks sofistikas un gandrīz bērnišķīgas sevis žēlošanas sajaukums ar sīkiem Džeka skaidrojumiem par bīstamu un grūti īstenojamu rīcību. 

Filma angļu valodā ar subtitriem latviešu un krievu valodā.

Vecuma ierobežojums: 18+

Kinoteātrī "Splendid Palace" no 30.novembra.

Mazajā zālē: 12.12. seanss 20.30

 

35MM KINO SKAPIS

Savas 95. jubilejas gadā Splendid Palace, apliecina savu uzticību klasiskajām kino vērtībām!

Projekts “35mm kino skapis” piedāvā izcilas filmas no kinoteātra "Splendid Palace" filmu kopiju arhīva!

Spilgtākās nesenās vēstures filmas, kas jau kļuvušas par šī perioda klasiku un tiks demonstrētas no 35 mm kino filmas.

2012. gadā Holivuda oficiāli paziņoja, par principiālu atteikšanos no filmas demonstrēšanas un filmu lentas, turpinot strādāt tikai digitālajos formātos. Kinoprojektori klusē. Romantiskais kino rādīšanas tirkškis ir apklusis, gaismas stars vairs nelauž zāles tumsu caur filmlenti, izlaužoties uz ekrāna. Ir sācies cits laikmets.

11. decembrī plkst. 19.00 - skandalozā dāņu režisora Larsa fon Trīra filma “Melanholija” (Melancholia, 2011).

 

JAUNGADA TAKSOMENTRS. Latvija, 2018

Garums: 1 st. 30 min.

Komēdija, romantika

Režisors: Māris Martinsons

Lomās: Lauris Reiniks, Nauris Brikmanis, Zane Dombrovska, Dita Lūriņa-Egliena, Andris Bulis, Dārta Daneviča, Māra Sleja, Valters Krauze, Baiba Sipeniece-Gavare, Valdis Melderis, Anete Krasovska.

Vecgada vakars. Taksometra vadītājs Andrejs (Lauris Reiniks) jau gandrīz beidzis maiņu, kad aizmugurējā sēdeklī nejauši atstāta Jaungada dāvana viņam liek atcerēties raibo svinētāju kompāniju, kas tajā vakarā paviesojusies viņa automobilī, – kašķīgu pāri, pagurušu Salaveci, trokšņainus ķekatniekus, satrauktu līgavaini un pat grūtnieci. Katra pasažiera stāstā Andrejs nospēlē savu lomu, bet vai pats taksists piedzīvos Jaungada brīnumu?

Filma latviešu valodā.

Vecuma ierobežojums: 12+

Kinoteātrī "Splendid Palace" no 30.novembra.

Lielajā zālē: 11.12. seanss 16.00

Mazajā zālē: 09.12. seanss 16.00

 

LAIMĪGAIS LĀCARS (LAZZARO FELICE). Itālija, Šveice, Francija, Vācija, 2018

Garums: 2 st. 5 min.

Drāma 

Režisore: Alise Rorvahere

Lomās: Adriano Tardiolo, Agnese Graziani, Luca Chikovani

Lādzaro - jauneklis ar skaidriem vaibstiem un labestīgu skatienu - kopā ar zemkopju dzimtu dzīvo nomaļā Itālijas ciemā. Zeme nepieder tās kopējiem, viņi kalpo marķīzei, kura laiku pa laikam ierodas. Reiz Lādzaro iepazīstas ar viņas dēlu un palīdz inscenēt viņa nolaupīšanu. Kas ir Lādzaro - vientiesis vai svētais? Šis ir viens no jautājumiem, ko rosina filmas veidotāji.

Alises Rorvaheres vizuāli iespaidīgā filma ir valdzinoša alegorija par mīlestību, zaudējumu un līdzjūtību, ass sociāls vēstījums un pasaka. Pazolīni tradīcijās ieturētais Rorvaheres stāsts saista ar ēterisku, brīnumainu burvību un apliecina, ka viņa ir viena no talantīgākajām un izdomas bagātākajām mūsdienu itāliešu kino personībām. Šis darbs saņēmis Kannu kinofestivāla balvu par labāko scenāriju.

Filma itāļu valodā ar subtitriem latviešu un krievu valodā.

Vecuma ierobežojums: 12+

Kinoteātrī "Splendid Palace" no 30.novembra.

Lielajā zālē: 12.12. seanss 20.00

 

LUSTRUM. Latvija, 2018

Garums: 1 st. 25 min.

Dokumentālā filma

Režisors un scenārija autors  Gints Grūbe

Līdzautore  Sanita Jemberga

Komponists  Kārlis Auzāns

Galvenais operators  Andrejs Verhoustinskis

Operators Rinalds Zelts

Skaņu režisors  Anrijs Krenbergs

Montāža    Andis Rudzišs, Roberts Brežģis

Producente    Elīna Gediņa - Ducena

1991. gadā puča laikā tika pārņemta daļa no VDK arhīviem Latvijā, tostarp arī vairāk nekā 4300 aktīvo aģentu kartotēka. Vairākus gadu desmitus tās publicēšanu vilcināja, līdz pirms četriem gadiem politiķi nolēma līdz 2018.gadam uzdot vēsturniekiem arhīvus izpētīt un tad publiskot.

Lustrācija (Lustrum) bija viens no valsts pārvaldes principiem Romas impērijā, kas noteica, ka, mainoties valsts pārvaldei, iepriekšējās varas pārstāvji ceremoniāli atzīstas visos grēkos un zvēr uzticību jaunajai varai.

Filma stāsta par VDK darbības metodēm 80.  gados un 90. gadu sākumā, liekot izprast  padomju totalitāro sistēmu, kas Latvijas inteliģences ziedam  vēl aizvien liek analizēt, melot, nožēlot, atzīties, taisnoties vai skaidrot.

Vecuma ierobežojums: 12+

Filma latviešu valodā.

PIRMIZRĀDE Kinoteātrī "Splendid Palace" 8. novembrī.

Reklāma
Reklāma

Lielajā zālē: 10.12. seanss 16.00

 

KOLETE (COLETTE). Lielbritānija, ASV, 2018

Garums: 1 st. 51 min.

Biogrāfiska, drāma, vēsture

Režisors: Wash Westmoreland, Rebecca Lenkiewicz

Scenārija autors: Richard Glatzer

Aktieri: Keira Knightley, Dominic West, Eleanor Tomlinson

Apprecoties ar populāro rakstnieku Villiju, Sidonija Gabriele Kolete no Francijas laukiem nonāk 19. un 20. gadsimta mijas Parīzes intelektuāļu vidē. Vīra pierunāta, Kolete kļūst par viņa rēgu rakstnieci un uzraksta daļēji autobiogrāfisku romānu par dumpīgu lauku meiteni vārdā Klodīne. Romāns gūst lielus panākumus, un Kolete saraksta vairākus tā turpinājumus. Koletes cīņa par radošajām īpašumtiesībām met izaicinājumu sabiedrības priekšstatiem par literatūru, dzimumu lomām, modi un seksualitāti.

Iedvesmojošās un neticami mūsdienīgās biogrāfiskās drāmas “Kolete” pamatā ir franču rakstnieces Sidonijas Gabrieles Koletes dzīvesstāsts. Filmu režisējis Vošs Vestmorlends (“Joprojām Alise”). Titullomu atveido izcilā britu aktrise Kīra Naitlija (nominēta “Oskaram” par lomu filmā “Lepnums un aizspriedumi”), citās lomās – Dominiks Vests (“Dzīve, kuras nebija”), Elinora Tomlinsone (seriāls “Poldarks”), Denīza Gofa (“71: Pēdējais kareivis”) un Fiona Šova (“Lūzums”).

Filma angļu valodā ar subtitriem latviešu un krievu valodā.

Vecuma ierobežojums: 16+

Kinoteātrī "Splendid Palace" no 14.novembra.

Lielajā zālē: 10.12. seanss 18.15

Mazajā zālē: 12.12. seanss 15.30

 

SAULE BRAUCA DEBESĪS. Latvija, 2018

Garums: 1 st. 15 min.

Animācija

Režisore: Roze Stiebra

Lomās: Nabašnieks - Kaspars Znotiņš,  Selēna - Guna Zariņa, Vilks - Vilis Daudziņš, Kaza - Zane Daudziņa, Meitene - Lelde Dreimane, Puika - Ance Strazda, Saule - Jana Čivžele, Mēness - Ainārs Ančevskis, Saules meitiņa – Alise Danovska.

Kad ķekatu jampadracī tiek nozagta Saules un Mēness meitiņa, izmisušie vecāki sauc palīgā cilvēkus, lai bērniņu atgūtu. Nabašnieks kopā ar Meiteni un Brālīti dodas ceļā, lai stātos pretī gan mošķiem un ērmiem, gan pašu bailēm. Palīgiem dotas tikai trīs dienas: ja Saules meitu laikus neatradīs, tā zaudēs savu spēku un kļūs par parastu meiteni. Animācijas klasiķes Rozes Stiebras filma tapusi pēc folkloras motīviem, tās spraigos notikumus apdziedājuši Juris Kaukulis un „Jauno Jāņu orķestris”.

Filma latviešu valodā ar subtitriem krievu valodā.

Vecuma ierobežojums: bez vecuma ierobežojuma

Filmas PIRMIZRĀDE Kinoteātrī "Splendid Palace" 15.novembrī plkst. 19.00!

Lielajā zālē: 19.12. seanss 12.00

 

HOMO NOVUS. Latvija, 2018

Romantiska komēdija

Filmas garums: 2 stundas

Režisore: Anna Viduleja

Lomās: Igors Šelegovskis, Kristīne Krūze, Kaspars Znotiņš, Andris Keišs, Kaspars Zvīgulis, Aurēlija Anužīte-Lauciņa, Agnese Cīrule, Nikolajs Korobovs, Vilis Daudziņš, Baiba Broka, Guna Zariņa, Gundars Āboliņš, Regīna Razuma, Andrejs Žagars, Intars Busulis, Kaspars Kambala

Pēc Anšlava Eglīša romāna HOMO NOVUS motīviem veidota filma, kas ar smaidu skatās uz kaislībām 30. gadu beigu Rīgas mākslinieku dzīvē.

1938. Nabadzīgs mākslinieks Juris Upenājs ierodas Rīgā no laukiem tajā pašā laikā, kad izsmalcinātais Eižens Žibeika atgriežas no gleznošanas Parīzē ar cerībām saņemt sava tēvoča ievērojamo mantojumu. Kamēr mākslai uzticīgais Upenājs ar krāsainās Rīgas bohēmas palīdzību kāpj arvien augstāk, talantīgais diletants Žibeika krīt arvien zemāk. Vecais Žibeika visu savu mantojumu atstājis mākslinieku konkursam, kurā tiek piešķirta stipendija mācību braucienam uz Parīzi. Upenājs kuratora un kritiķa Kurcuma vadībā sastopas ar mākslas pasaules komiskajiem personāžiem un viņu atšķirīgo attieksmi pret dzimtajām un pārņemtajām izteiksmes formām, pieredz panākumus un izgāšanos, nicinājumu un mīlestību. Eižens Žibeika zaudē naudu, mīļoto sievieti un konkursu, taču gūst glābiņa iespēju, nododoties savai glezniecībai. Upenājs triumfē konkursā, atmetot visus mēģinājumus pielāgoties manierisma modei un sekojot gleznotāja vecmeistara Piegāza padomam: "Patiesi mākslinieki cenšas gleznojot izprast, pietuvoties un atklāt savas tautas garu."

Vecuma ierobežojums: 12+

Filma latviešu valodā ar subtitriem krievu un angļu valodā.

Lielajā zālē: 09.12. seanss 14.45; 10.12. seanss 13.00

Mazajā zālē: 12.12. seanss 18.00

 

BOHĒMISTA RAPSODIJA (Bohemian Rhapsody). Anglija, ASV, 2018

Garums: 2 st. 14 min.

Drāma, mūzika, biogrāfija

Režisors: Bryan Singer

Lomās: Joseph Mazzello, Rami Malek, Mike Myers, Aidan Gillen, Lucy Boynton, Tom Hollander

Fredijs Merkūrijs - roka leģenda, dumpinieks, bohēmists un ģēnijs, kurš lauzis visus stereotipus un atstājis neizdzēšamu iespaidu uz rokmūziku. Filma stāsta par grupas „Queen” galvu reibinošo ceļu uz panākumiem, pateicoties radītajām kulta dziesmām un revolucionārajam skanējumam, kā arī grupas atrašanos uz izjukšanas robežas Merkūrija nekontrolējamā dzīvesveida dēļ. Mūziķu triumfālā atkalapvienošanās koncertam „Live Aid” ir kļuvusi par vienu no izcilāko uzstāšanos visā rokmūzikas vēsturē.

Filma angļu valodā ar subtitriem latviešu un krievu valodā.

Vecuma ierobežojums: 16+

Dažos seansos Kinoteātrī "Splendid Palace" no 1.novembra.

Mazajā zālē: 09.12. seanss 20.00; 13.12. seanss 19.15

 

TĒVS NAKTS. Latvija, 2018

Garums: 1 st. 26 min.

Drāma, vēsture, biogrāfija

Režisors: Dāvis Sīmanis

Lomās: Artūrs Skrastiņš, Ilze Blauberga, Matīss Kipļuks, Mihails Karasikovs, Toms Treinis, Steffen Scheumann, Imants Erdmans, Milena Gulbe, Arnis Ozols, Henrijs Arājs

 

IZGLĀBT VIENU DZĪVĪBU NOZĪMĒ IZGLĀBT VISU PASAULI

Patiess stāsts par rīdzinieku Žani Lipki, kurš kara laikā slēpa desmitiem cilvēku.

To, ka Žanis Lipke kļūs par varoni, nespēja iztēloties neviens. Pa dienu viņš strādāja militārās aviācijas noliktavās, bet naktīs pārvadāja kontrabandu. Brīdī, kad nacisti sāka izrēķināties ar Rīgas iedzīvotājiem, viņš pieņēma lēmumu, kas varēja izrādīties liktenīgs gan viņam pašam, gan viņa sievai un mazajam dēlam. Burtiski vācu karavīru acu priekšā drošībā tika nogādāti vairāk nekā piecdesmit cilvēku. Patvērumu izglābtajiem Žanis iekārtoja pats savās mājās.

Kas bija Žaņa Lipkes drosmes noslēpums – azarts, pārgalvība, spīts vai vienkārši spēja ekstremālos apstākļos saglabāt cilvēcību?

Vecuma ierobežojums: 16+

Filma latviešu, jidišs, krievu valodā ar subtitriem krievu valodā.

Kinoteātra "Splendid Palace" repertuārā no 1.novembra.

Lielajā zālē: 12.12. seanss 18.15 

 

DOGMENS (DOGMAN). Itālija, Francija, 2018

Garums: 1 st. 43 min.

Drāma, trilleris, krimināls

Režisors: Matteo Garrone

Lomās: Marcello Fonte, Edoardo Pesce, Nunzia Schiano

Marčello ir mazs cilvēciņš ar dāsnu sirdi un skumjām acīm. Viņam pieder suņu frizētava, un viņš prot ar laipnu vārdu savaldīt gan niknu pitbulu, gan vietējo bandītu Simoni, kurš iebiedējis visu apkaimi. Marčello ir sapnis aizvest mīļoto meitu tālā ceļojumā, bet viņš aiz labsirdības iesaistās Simones noziedzīgajās izdarībās. Reiz tas noved līdz katastrofai. Drauga nodotais Marčello  pirmoreiz mūžā sāk īstu karu.  

Filma bija iekļauta 71. Kannu kinofestivāla konkursa programmā. “Palmas zars” par labāko vīrieša lomu un “Palmas zars” sunim. Demonstrēta arī Starptautiskajā Toronto kinofestivālā.

Filma itāļu valodā ar subtitriem latviešu un krievu valodā.

Vecuma ierobežojums: 16+

Kinoteātrī "Splendid Palace" no 22. novembra.

Mazajā zālē: 13.12. seanss 17.00 

 

BILLE. Latvija, 2018

Spēlfilma

Režisore: Ināra Kolmane

Garums: 100 min.

Scenārija autors: Evita Sniedze, Arvis Kolmanis

Operators: Jurģis Kmins

Mākslinieks: Ieva Romanova

Producents: Jānis Juhņēvičs, Marta Romanova-Jēkabsone

Lomās: Rūta Kronberga , Elīna Vāne, Artūrs Skrastiņš, Lolita Cauka, Gundars Āboliņš, Lilita Ozoliņa, Guna Zariņa

Filma visai ģimenei pēc Vizmas Belševicas darba "Bille" motīviem.

Smeldzīgs, vienlaikus dzīvi apliecinošs, asprātīgs un cerību pilns stāsts par kāda cilvēkbērna pieaugšanu un attiecībām ar pasauli Latvijā pagājušā gadsimta trīsdesmito gadu nogalē. Filma ir veltījums mums šodien, atgādinot par īstenām vērtībām – iecietību, uzupurēšanos, nepieciešamību sevi apliecināt.

Septiņgadīgā Bille dzīvo pasaulē, kur bagātiem ir savas ielas un nabagiem – savas. Ar nabadzību Bille ir iemācījusies sadzīvot, taču mātes mīlestība meitenei liegta; tuvinieki par Billi rūpējas, bet nepārstāj atgādināt, ka Bille ir neaptēsts bērns un nekas prātīgs no viņas neizaugs…

Billei tas sāp, un meitenei ir sapnis - pierādīt sevi, izlauzties no mazvērtības žņaugiem. Billes personības ceļš pretī izaugsmei vijas cauri sarežģītam Latvijas vēstures posmam.

Reālajai Billei - rakstniecei Vizmai Belševicai – izdevās atrast savu ceļu un pierādīt, ka sapņi spēj īstenoties. Viņas radošais darbs novērtēts ar daudziem apbalvojumiem, tostarp Trīszvaigžņu ordeni un nomināciju Nobela prēmijai literatūrā.

Filma latviešu valodā ar subtitriem angļu valodā.

Lielajā zālē: 11.12. seanss 12.00 

 

PARADĪZE 89. Latvija, 2017

Garums: 89 min.

Bērnu un ģimenes piedzīvojumu filma

Režisore un scenārija autore: Madara Dišlere

Rīdzinieces Paula un Laurēns vasaras brīvlaikā ierodas pie māsīcām Maijas un Lindas, kuras dzīvo idilliskā mazpilsētā. Pieaugušo nepieskatītā četru meiteņu komanda bauda brīvību, iztēlojoties, kā ir būt pieaugušām.

Maija, idealizējot savu reti klātesošo mammu Ievu un iejūtoties mātes lomā, uzņemas meiteņu sadzīves vadīšanu. Paulai pēc telefona sarunas ar savu māti rodas sajūta, ka arī viņas vecāki šķiras, – viņa ir apjukusi. Spriedzi kāpina televīzijas ziņas par satraucošiem notikumiem, un meiteņu attiecības kļūst saspīlētas.

Paulā aug kareivīgums, un viņa nolemj rīkoties, cerot, ja Latvija atgūs brīvību, jaunā situācija izvērsīsies par labu visiem – māsīcu māte Ieva atgriezīsies pie savām meitām, nejaušam paziņam, lietuvietim Jonasam nebūs jāslēpjas no iesaukuma Padomju armijā un viņa ar Laurēnu tiks mājās un saglābs brūkošo ģimeni.

Televīzija sludina ārkārtas stāvokli valstī. Ar cerību Paula viena dodas uz “Baltijas ceļu”.

Pirmizrāde kinoteātrī "Splendid Palace" 2018.gada 22.februārī

Mazajā zālē: 07.12. seanss 10.00 

 

NACIONĀLĀ KINO CENTRA SIMTGADES FILMU MARATONS 8. DECEMBRĪ

Sestdien, 8. decembrī, Nacionālais Kino centrs kinoteātrī “Splendid Palace” rīko Simtgades filmu maratonu ar devīzi “Paldies par redzēšanos!” – iespēju svētku gaisotnē pateikties filmu autoriem un skatītājiem, kuri ieinteresētā sadarbībā izveidojuši un joprojām veido programmu Latvijas filmas Latvijas simtgadei par ilgtermiņā nozīmīgu dāvanu Latvijai. 

Nacionālā Kino centra programmā Latvijas filmas Latvijas simtgadei ietilpst 16 pilnmetrāžas filmas, to pirmizrādes aizsākās jau 2017. gadā un turpināsies vēl 2019. gadā. Līdz Latvijas jubilejas gada noslēgumam pirmizrādītas jau 14 filmas, un visas četrpadsmit arī varēs vēlreiz vai pirmoreiz noskatīties 8. decembrī, kinoteātra Splendid Palace abās zālēs visas dienas garumā – pirmais seanss Lielajā zālē sākas jau pulksten 10:00, bet pēdējie seansi – 23:00 Mazajā zālē un 23:15 Lielajā zālē. Simtgades filmu maratona seansus varēs apmeklēt bez ieejas maksas, ar reģistrētām brīvbiļetēm, kuras no 5. decembra būs pieejamas kinoteātra Splendid Palace kasē un www.bilesuserviss.lv.
Viens no svarīgiem turpmākajiem mērķiem programmas Latvijas filmas Latvijas simtgadei ieguldījuma vairošanā ir pavērt Simtgades filmām ceļu pie citu valstu kinoskatītājiem, tāpēc Nacionālais Kino centrs uz Simtgades maratona seansiem aicina gan citu valstu kinoprofesionāļus, gan dažādu tautību kinoskatītājus, un visas filmas tiks demonstrētas ar tulkojumu angļu valodā. Savukārt pateicībā par enerģisku līdzdarbošanos, demonstrējot Simtgades filmas skatītājiem Latvijas reģionos, uz Simtgades filmu maratona seansiem tiek ielūgti arī kinodemonstrētāji un kultūras dzīves organizatori no dažādiem Latvijas novadiem.

Īpašā seansā plkst. 18:30 Splendid Palace Lielajā zālē tiks godināti 16 Simtgades filmu autori; šajā seansā tiks demonstrēta Homo novus, šogad visapmeklētākā Simtgades filma, kuras skatītāju skaits nesen pārsniedza 77 000 robežu. Statistikas dati liecina, ka visas līdz šim iznākušās Simtgades filmas kopā ir apmeklējuši jau vairāk nekā 300 000 skatītāju, un šis noteikti nav galīgais rezultāts, jo vēl vismaz septiņas Simtgades filmas ir skatāmas dažādu kinoteātru repertuārā un ik pa laikam tiek demonstrētas arī citas.

Jau ziņots, ka programma Latvijas filmas Latvijas simtgadei ir radikāli satricinājusi kinoapmeklējuma statistiku valstī un 2018. gada laikā pārspēti jau vairāki līdzšinējie un gadiem nekustinātie rekordi. Piemēram, šāgada desmit mēnešos Latvijas kinoteātros visvairāk apmeklēto filmu desmitniekā ir piecas Latvijas filmas (iepriekšējos gados – labākajā gadījumā viena vai divas), trīs no tām tapušas programmā Latvijas filmas Latvijas simtgadei.

Iepriecinoši ir izmainījies arī “divdesmitgades tops”, kurā apkopoti Latvijas filmu apmeklējuma rezultāti neatkarīgajā valstī (kopš 90. gadu vidus) – visas piecas līdz šim iznākušās Simtgades spēlfilmas jau ir iekļuvušas neatkarīgās Latvijas apmeklētāko filmu TOP 15.

Divas no programmas filmām pirmizrādes piedzīvos nākamgad: 18. janvārī uz ekrāniem nonāks Gata Šmita spēlfilma 1906, bet 1. februārī – Edmunda Jansona animācijas filma Jēkabs, Mimmi un runājošie suņi. 

 

LIELĀ ZĀLE

10:00 Saule brauca debesīs, režisore Roze Stiebra
Filmas garums: 1h 14 
Animācijas filma lieliem un maziem. Kad ķekatu jampadracī tiek nozagta Saules un Mēness meitiņa, izmisušie vecāki sauc palīgā cilvēkus, lai bērniņu atgūtu. 

12:00 Paradīze ’89, režisore Madara Dišlere
Filmas garums: 1h 31
Piedzīvojumu filma par 1989. gada vasaru. Pieaugušo nepieskatītā četru meiteņu komanda bauda brīvību, iztēlojoties, kā ir būt pieaugušām.

14:00 Bille, režisore Ināra Kolmane
Filma visai ģimenei par kāda cilvēkbērna pieaugšanu un attiecībām ar pasauli Latvijā pagājušā gadsimta trīsdesmito gadu nogalē.
Filmas garums: 1 h 43

16:30 Turpinājums, režisors Ivars Seleckis
Latvijas dokumentālā kino klasiķa filma par pieciem bērniem pirmajā klasē. 
Filmas garums: 1h 36

18:30 Homo Novus, režisore Anna Viduleja, īpašais seanss ar Simtgades filmu veidotāju godināšanu
Pēc Anšlava Eglīša romāna motīviem veidota filma, kas ar smaidu skatās uz kaislībām 
30. gadu beigu Rīgas mākslinieku dzīvē
Filmas garums: 2h 30

21:30 Tēvs Nakts, režisors Dāvis Sīmanis
Izglābt vienu dzīvību nozīmē izglābt pasauli. Patiess stāsts par Žani Lipki, kurš kara laikā slēpa desmitiem cilvēku.
Filmas garums: 1 h 27

23:15 Baltu ciltis, režisori Raitis un Lauris Ābeles
Populārzinātniska dokumentālā filma par ciltīm, kas vēlāk izveidoja latviešu nāciju. Cik daudz mēs zinām par to, kādas asinis plūst mūsu dzīslās?
Filmas garums: 1 h 43

 

MAZĀ ZĀLE

11:00 Vectēvs, kas bīstamāks par datoru, režisors Varis Brasla
Astoņus gadus vecā Oskara vasaras brīvdienas lauku mājās sākas kā nebeidzams cīniņš ar vectēvu, bet pārvēršas par draudzību, kas spēj izpestīt vecmāmiņu no viņas skolnieka iecerētas avantūras.
Filmas garums: 1 h 33

13:00 Lustrum, režisors Gints Grūbe
Dokumentālā filma par VDK atstāto kartotēku Latvijā un nenotikušo lustrāciju. VDK metodes, ar kādām tika vervēta latviešu inteliģence padomju okupācijas periodā, Atmodas laiks un VDK loma tajā.
Filmas garums: 1 h 32

15:00 Laika tilti, režisori Audrius Stonis un Kristīne Briede
Stāsts par Baltijas poētisko dokumentālo kino un cilvēka dvēseles meklējumiem mākslā kādreiz un šodien.
Filmas garums: 1 h 18

17:00 Mērijas ceļojums, režisore Kristīne Želve
Stāsts par jaunu sievieti Mēriju Grīnbergu, kas Otrā pasaules kara laikā izglāba lielu daļu Latvijas muzeju kolekciju.
Filmas garums: 1 h 22

19:00 Ievainotais jātnieks, režisore Ilona Brūvere
Filma par tēlnieku Kārli Zāli. Savu vīziju par Latvijas valsti tēlnieks iemūžinājis divos monumentālos latviešu tautas nacionālās apziņas simbolos – Brīvības piemineklī un Brāļu kapos, kas pastāvēs, kamēr vien būs un paliks Latvijas valsts.
Filmas garums: 1 h 35

21:00 Astoņas zvaigznes, režisors Askolds Saulītis
Filma par latviešu nācijas pašapzināšanās procesa spilgtāko un traģiskāko parādību – latviešu strēlniekiem.
Filmas garums: 1 h 41

23:00 Kurts Fridrihsons, režisore Dzintra Geka
Personisks Gundegas Repšes stāsts par Kurtu Fridrihsonu – mākslinieku, garīgo skolotāju, autsaideru, ieslodzīto un nonkonformistu Latvijas vēstures līkločos.
Filmas garums: 1h 18

 

JESAJAS BERLINA DIENA RĪGĀ 2018

13. decembrī Rīgā desmito reizi norisināsies ikgadējā Jesajas Berlina diena, godinot ievērojamā rīdzinieka, ideju vēsturnieka un brīvības filozofa literāro un filozofisko mantojumu. Pasākums norisināsies k/t “Splendid Palace” Lielajā zālē, un tā centrālais notikums ir Jesajas Berlina piemiņai veltītā lekcija, ko šogad lasīs amerikāņu vēsturnieks un Prinstonas Universitātes profesors Stīvens Kotkins (Stephen Kotkin).

PROGRAMMA
17.00 – 18.15 Dokumentālā filma “Jesaja Berlins: brīvības filozofs” (2018, režisore Džudita Vekslere).
Filma vēsta par Jesajas Berlina dzīvi un tās svarīgākajiem brīžiem, kas ietekmēja viņa intelektuālo attīstību, izmantojot arhīva materiālus un ierakstus, kā arī intervijas ar Berlina biogrāfu Maiklu Ignatjevu, literāro redaktoru Henriju Hārdiju, pianistu un rakstnieku Alfrēdu Brendelu un daudziem citiem. 

18.30 – 20.00 Desmitā Jesajas Berlina piemiņai veltītā lekcija “Pagrieziena punkti: vakardienas un rītdienas pasaule” 
Prof. Stīvens Kotkins (Stephen Kotkin), amerikāņu vēsturnieks, vairāku grāmatu autors un Prinstonas Universitātes profesors
Prof. Stīvens Kotkins (1959) ir viens no ievērojamākajiem amerikāņu vēsturniekiem, autors vairākām grāmatām par Padomju Savienību un tās vadītājiem. Daudz pētījis staļinisma laikmetu un tālaika sabiedrības dzīvi. 2014. un 2017. gadā iznākuši divi no trim apjomīgās Staļina biogrāfijas sējumiem, un pirmais no tiem iekļuvis prestižās Pulicera balvas finālistu sarakstā. Prinstonas Universitātē pasniedz kursus par moderno autoritārismu, pasaules vēsturi un Padomju Savienību..

Ieeja ir brīva, uzrādot bezmaksas biļeti.

Pasākumi norisināsies angļu valodā ar sinhrono tulkojumu latviešu valodā.


Jesajas Berlina dienu rīko Fonds atvērtai sabiedrībai DOTS sadarbībā ar Eiropas Komisijas pārstāvniecību Latvijā un ASV vēstniecību Latvijā. Pasākuma norisi atbalsta Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departaments.

 

 

 

Kases darba laiks Darbadienās no plkst. 15:00 līdz pēdējā seansa sākumam, brīvdienās no plkst. 12:00 līdz pēdējā seansa sākumam.
Ieskaties: www.splendidpalace.lv