Notikumiem bagāta nedēļa kinoteātrī "Splendid Palace" līdz 8. novembrī

"Splendid Palace" jaunumi no 2. līdz 8. novembrim. 

FOTO: Mammamuntetiem.lv

LIELAJĀ UN MAZAJĀ ZĀLĒ

ŪTEIJA, 22. JŪLIJS. Norvēģija, 2018

Garums: 1 st. 32 min.

Drāma

Režisors: Erik Poppe

Lomās: Andrea Berntzen, Aleksander Holmen, Brede Fristad

 

2011. gada 22. jūlijā piecsimt jauniešiem vasaras nometnē Norvēģijas salā Ūteijā uzbruka bruņots labējais ekstrēmists Anderss Breivīks. Kamera vēro 19 gadus veco Kaju, kas tur uzturas kopā ar jaunāko māsu Emīliju. Māsas ķildojas, jo Emīlijai nepatīk nometnē. Piepeši atskan pirmais šāviens.

Filma norvēģu valodā ar subtitriem latviešu un krievu valodā.

Vecuma ierobežojums: 16+

Kinoteātrī "Splendid Palace" no 2.novembra.

Mazajā zālē: 02.11. seanss 21.00; 03.11. seanss 16.00; 04.11. seanss 14.00; 05.11. seanss 16.15; 06.11. seanss 21.00

 

KURTS FRIDRIHSONS. Latvija, 2018

Garums: 1 st. 6 min.

Dokumentālā filma, biogrāfija

Režisore: Dzintra Geka

“Personisks Gundegas Repšes stāsts par Kurtu Fridrihsonu – mākslinieku, garīgo skolotāju, autsaideru, ieslodzīto un nonkonformistu Latvijas vēstures līkločos.”

Kurta Fridrihsona personības izstarojums varbūt ir pat pāraudzis viņa mākslas nozīmību – jo nepakļāvīgu un vienlaikus mākslā spilgtu cilvēku padomju Latvijā nebija daudz. Kā brēcošs kontrasts padomju dzīves īstenībai bija šarms un vieglums, ko Fridrihsons nesa sev līdzi no pirmskara civilizētās Eiropas un brīvās, pazaudētās Latvijas. Viņš bija paraugs un iedvesmas impulss daudziem cilvēkiem, kuru garīgā pasaule negribēja pieņemt pastāvošo sistēmu. Jo lielāka distance šķir Fridrihsona fizisko esamību no šodienas, jo reljefāk ieraugāms viņa personības savrupais un izcilais spēks. Iepretim tūkstošu masai, kas šodien aizbildinās ar kolaborācijai komplimentāro frāzi “bija tādi laiki!”, tādējādi attaisnojot savu nepretošanos un samierināšanos ar sistēmas skrūvītes lomu, savrupnieks un piemērs citādai iespējai ir eksistenciāli svarīgs.

Vecuma ierobežojums: 7+

Filma latviešu valodā ar subtitriem angļu valodā.

Filmas PIRMIZRĀDE kinoteātra "Splendid Palace" Lielajā zālē 11. oktobrī plkst. 19.00. 

Lielajā zālē: 05.11. seanss 17.00

Mazajā zālē: 04.11. seanss 16.15

 

HOMO NOVUS. Latvija, 2018

Romantiska komēdija

Filmas garums: 2 stundas

Režisore: Anna Viduleja

Lomās: Igors Šelegovskis, Kristīne Krūze, Kaspars Znotiņš, Andris Keišs, Kaspars Zvīgulis, Aurēlija Anužīte-Lauciņa, Agnese Cīrule, Nikolajs Korobovs, Vilis Daudziņš, Baiba Broka, Guna Zariņa, Gundars Āboliņš, Regīna Razuma, Andrejs Žagars, Intars Busulis, Kaspars Kambala

Pēc Anšlava Eglīša romāna HOMO NOVUS motīviem veidota filma, kas ar smaidu skatās uz kaislībām 30. gadu beigu Rīgas mākslinieku dzīvē.

1938. Nabadzīgs mākslinieks Juris Upenājs ierodas Rīgā no laukiem tajā pašā laikā, kad izsmalcinātais Eižens Žibeika atgriežas no gleznošanas Parīzē ar cerībām saņemt sava tēvoča ievērojamo mantojumu. Kamēr mākslai uzticīgais Upenājs ar krāsainās Rīgas bohēmas palīdzību kāpj arvien augstāk, talantīgais diletants Žibeika krīt arvien zemāk. Vecais Žibeika visu savu mantojumu atstājis mākslinieku konkursam, kurā tiek piešķirta stipendija mācību braucienam uz Parīzi. Upenājs kuratora un kritiķa Kurcuma vadībā sastopas ar mākslas pasaules komiskajiem personāžiem un viņu atšķirīgo attieksmi pret dzimtajām un pārņemtajām izteiksmes formām, pieredz panākumus un izgāšanos, nicinājumu un mīlestību. Eižens Žibeika zaudē naudu, mīļoto sievieti un konkursu, taču gūst glābiņa iespēju, nododoties savai glezniecībai. Upenājs triumfē konkursā, atmetot visus mēģinājumus pielāgoties manierisma modei un sekojot gleznotāja vecmeistara Piegāza padomam: "Patiesi mākslinieki cenšas gleznojot izprast, pietuvoties un atklāt savas tautas garu."

Vecuma ierobežojums: 12+

Filma latviešu valodā ar subtitriem krievu un angļu valodā.

Lielajā un Mazajā zālē: 02.11. seanss 15.30; 03.11. seanss 15.30; 04.11. seanss 13.30; 05.11. seansi 10.50 un 18.15; 06.11. seanss 16.00; 07.11. seanss 10.00 

 

BOHĒMISTA RAPSODIJA (Bohemian Rhapsody). Anglija, ASV, 2018

Garums: 2 st. 14 min.

Drāma, mūzika, biogrāfija

Režisors: Bryan Singer

Lomās: Joseph Mazzello, Rami Malek, Mike Myers, Aidan Gillen, Lucy Boynton, Tom Hollander

Fredijs Merkūrijs - roka leģenda, dumpinieks, bohēmists un ģēnijs, kurš lauzis visus stereotipus un atstājis neizdzēšamu iespaidu uz rokmūziku. Filma stāsta par grupas „Queen” galvu reibinošo ceļu uz panākumiem, pateicoties radītajām kulta dziesmām un revolucionārajam skanējumam, kā arī grupas atrašanos uz izjukšanas robežas Merkūrija nekontrolējamā dzīvesveida dēļ. Mūziķu triumfālā atkalapvienošanās koncertam „Live Aid” ir kļuvusi par vienu no izcilāko uzstāšanos visā rokmūzikas vēsturē.

Filma angļu valodā ar subtitriem latviešu un krievu valodā.

Vecuma ierobežojums: 16+

Dažos seansos Kinoteātrī "Splendid Palace" no 1.novembra.

Mazajā zālē: 02.11. seanss 20.00; 03.11. seanss 20.00

 

TĒVS NAKTS Latvija, 2018

Garums: 1 st. 26 min.

Drāma, vēsture, biogrāfija

Režisors: Dāvis Sīmanis

Lomās: Artūrs Skrastiņš, Ilze Blauberga, Matīss Kipļuks, Mihails Karasikovs, Toms Treinis, Steffen Scheumann, Imants Erdmans, Milena Gulbe, Arnis Ozols, Henrijs Arājs

 

IZGLĀBT VIENU DZĪVĪBU NOZĪMĒ IZGLĀBT VISU PASAULI

Patiess stāsts par rīdzinieku Žani Lipki, kurš kara laikā slēpa desmitiem cilvēku

To, ka Žanis Lipke kļūs par varoni, nespēja iztēloties neviens. Pa dienu viņš strādāja militārās aviācijas noliktavās, bet naktīs pārvadāja kontrabandu. Brīdī, kad nacisti sāka izrēķināties ar Rīgas iedzīvotājiem, viņš pieņēma lēmumu, kas varēja izrādīties liktenīgs gan viņam pašam, gan viņa sievai un mazajam dēlam. Burtiski vācu karavīru acu priekšā drošībā tika nogādāti vairāk nekā piecdesmit cilvēku. Patvērumu izglābtajiem Žanis iekārtoja pats savās mājās.

Kas bija Žaņa Lipkes drosmes noslēpums – azarts, pārgalvība, spīts vai vienkārši spēja ekstremālos apstākļos saglabāt cilvēcību?

Vecuma ierobežojums: 16+

Filma latviešu, jidišs, krievu valodā ar subtitriem krievu valodā.

Kinoteātra "Splendid Palace" repertuārā no 1.novembra.

Lielajā zālē: 02.11. seanss 13.00 – īpašais seanss skolām un universitātēm. Lektors K.Zellis!

02.11. seanss 18.00; 03.11. seanss 18.00; 04.11. seanss 16.00 – ar angļu subtitriem!

05.11. seanss 19.00 – īpašais seanss ar diskusiju!

06.11. seanss 19.00 – īpašais seanss ar radošo grupu!

Mazajā zālē: 03.11. seanss 13.00 

 

PUTINA LIECINIEKI (PUTIN’S WITNESSES). Latvija, 2018

Garums: 1 st. 47 min.

Dokumentālā filma

Vēsture, politika

Režisors: Vitaly Manskiy

Dokumentālajā filmā “Putina liecinieki” atainotie notikumi sākas 1999. gada 31. decembrī, kad Krievija tika iepazīstināta ar tās jauno prezidentu. Filmas pamatā ir Mansku ģimenes privātā arhīva video un Vitālija Manska filmu darba materiāli, kas līdz šim nav nonākuši līdz ekrānam. Tie ir unikāli dokumentāli kadri par patiesajiem cēloņiem un sekām operācijai “Pēctecis”, kuras rezultātā Krievija ieguva prezidentu, kurš joprojām vada valsti. Filmas varoņi ir Mihails Gorbačovs, Boriss Jeļcins, Vladimirs Putins un Krievijas tauta, kas, kā parasti, ir kluss liecinieks savam liktenim.

Vecuma ierobežojums: 7+

Filma krievu valodā ar latviešu subtitriem.

Kinoteātra "Splendid Palace" repertuārā no 1.novembra.

Aicinām apmeklēt īpašo seansu 4.novembrī plkst. 18.15 Kinoteātra "Splendid Palace" Lielajā zālē, pēc kura piedāvājam tikties ar filmas režisoru!

Lielajā un Mazajā zālē: 02.11. seanss 16.00; 03.11. seanss 21.00; 04.11. seanss 18.15 – īpašais seanss ar režisoru!

05.11. seanss 20.30; 06.11. seanss 16.30

 

35MM KINO SKAPIS

Savas 95. jubilejas gadā Splendid Palace, apliecina savu uzticību klasiskajām kino vērtībām!

Projekts “35mm kino skapis” piedāvā izcilas filmas no kinoteātra "Splendid Palace" filmu kopiju arhīva!

Spilgtākās nesenās vēstures filmas, kas jau kļuvušas par šī perioda klasiku un tiks demonstrētas no 35 mm kino filmas.

2012. gadā Holivuda oficiāli paziņoja, par principiālu atteikšanos no filmas demonstrēšanas un filmu lentas, turpinot strādāt tikai digitālajos formātos. Kinoprojektori klusē. Romantiskais kino rādīšanas tirkškis ir apklusis, gaismas stars vairs nelauž zāles tumsu caur filmlenti, izlaužoties uz ekrāna. Ir sācies cits laikmets.

Gada garumā, katru mēnesi, katra filma tiks piedāvāta tikai 2 seansos uz 35 mm filmas, kopumā  izveidojot filmu izlasi, sadarbībā ar Acme film.

Projektu turpināsim 6.novembrī plkst. 19.00 ar  filmu “Bīstamā metode“ (A Dangerous Method).

Nākamie seansi:

24.11.2018. plkst. 16.00 Mazajā zālē - Bīstamā metode (A Dangerous Method)

01.12.2018. plkst. 16.00 Mazajā zālē - Melanholija (Melancholia)

11.12.2018. plkst. 19.00 Mazajā zālē - Melanholija (Melancholia)

Ieeja: 8.00 EUR, skolēniem, studentiem un pensionāriem, uzrādot apliecību - 6.00 EUR!

 

AR OTRO DUBLI TURPINĀS KINOLEKTORIJU CIKLS JAUNIEŠIEM PAR SIMTGADES FILMĀM

Jauniešu kultūras portāls Jest; sadarbībā ar kinoteātri Splendid Palace aicina vecāko pamatskolas klašu un vidusskolas skolēnus, kā arī kino interesentus pievienoties lektoriju ciklam Simtgades filmas skolu jaunatnei – dublis 2, kas norisināsies no š.g. oktobra līdz decembrim trīs ļoti īpašos seansos kinoteātrī Splendid Palace. Lektoriju ciklā jauniešiem būs iespēja ne tikai noskatīties trīs jaunākās Latvijas filmas – Annas Vidulejas komēdiju “Homo novus”, Dāvja Sīmaņa vēsturisko drāmu “Tēvs nakts” un Rozes Stiebras animācijas filmu “Saule brauca debesīs”, bet arī klātienē tikties ar filmu režisoriem un noklausīties informatīvas lekcijas par to veidošanas procesu un mākslinieciskajām izvēlēm. Kā jau ierasts, sarunas ar filmu režisoriem moderēs jaunākās paaudzes kino entuziasti un veidotāji. 

No oktobra līdz decembrim trīs lektorijos, iepazīstot daudzveidīgu žanru filmas no programmas Latvijas filmas Latvijas simtgadei, jauniešiem būs iespēja paplašināt zināšanas par kino uzņemšanas aizkulisēm un radošo procesu filmu veidošanā Latvijā. Pēc lekcijas uzreiz sekos attiecīgās filmas seanss. 

6. novembrī, lektoriju cikls turpināsies ar Dāvja Sīmaņa vēsturisko filmu “Tēvs nakts”, kurā Artūrs Skrastiņš atveidos ebreju glābēju Žani Lipki. Sarunai ar Dāvi Sīmani no Amerikas Kinoinstitūta Losandželosā pieslēgsies jaunais režisors Matīss Kaža. Lektoriju cikls noslēgsies 6. decembrī ar filmas “Saule brauca debesīs” demonstrēšanu un jaunās kino entuziastes Adeles Pužules sarunu ar leģendāro Latvijas animācijas režisori Rozi Stiebru.  

Lektorijiem var pieteikties skolēnu grupas ar skolotājiem vai arī atsevišķi interesenti. Pārējiem interesentiem biļetes pieejami kinoteātra Splendid Palace kasē. Šis lektoriju cikls ir iekļauts Latvijas valsts simtgades svinību ietvaros izveidotās iniciatīvas „Latvijas skolas soma” programmā.

Ar šo pasākumu kinoteātris Splendid Palace aizsāk jaunatnes auditorijas kultūrizglītojošo projektu “Splendid Palace Jauniešu Kino akadēmija”, piedāvājot kino notikumus un īpašas biļešu cenas. 

Plašāka informācija par lektoriju saturu un ekspertiem pieejama www.splendidpalace.lv un www.jest.lv.

Lielajā zālē: 06.11. seansi 11.00 un 13.30

 

EIROPAS PARLAMENTA LUX FILMU DIENAS RĪGĀ

Šogad jau astoto reizi Latvijā notiks Eiropas Parlamenta (EP) LUX Filmu dienas. To laikā kinoteātrī „Splendid Palace” bez maksas rādīs apbalvojuma trīs šī gada finālistes - „Styx”, „Woman at War” un „Other side of everything”, ar subtitriem latviešu valodā.

Filmas bezmaksas seansus rādīs kinoteātrī „Splendid Palace” (Elizabetes iela 61, Rīga), Mazajā zālē:
·         piektdien, 2. novembrī plkst. 19:00 „Styx”
·         sestdien, 3. novembrī plkst. 19:00 „Woman at War”
·         svētdien, 4. novembrī plkst. 19:00 „The Other Side of Everything”

! Vietu skaits ir ierobežots, tādēļ interesentiem lūdzam sūtīt vēstuli uz e-pasta adresi epriga@europarl.europa.eu, norādot filmu, ko vēlas apmeklēt.

Atzinība un festivālu aprite

EP LUX Kino balvas ieguvēju paziņos Eiropas Parlamentā Strasbūrā, 14. novembrī. Jāmin, ka filmas  “Styx” un “Woman at War” vēl nesen bija iekļautas A klases kino festivālu programmās -  Berlinālē un Kannās. Savukārt starp vairākām filmas “The Other Side of Everything” nominācijām un balvām vērts izcelt iegūto FIPRESCI (Starptautiskā kino kritiķu federācija) balvu Starptautiskajā dokumentālo filmu festivālā ZagrebDox. Visas trīs šī gada EP LUX kino balvas filmas saņēmušas dažādu kino kritikas izdevumu atsauksmes - atzinīgas recenzijas rakstījuši “Variety”, “Hollywood Reporter”, “Cineuropa”, “Sight and Sound”, “Positif”, “Cahiers du Cinema” u.c.  kritiķi.

Eiropas Parlamenta LUX Kino balvas finālistes 2018

Styx (STYX)
Filmas apraksts: Rīke ir ārste, trīsdesmitgadniece no Eiropas, kas iemieso tipisku laimes un veiksmes modeli. Viņa ir izglītota, pārliecināta par sevi, apņēmīga un uzņēmīga. Mēs redzam, ka Rīke pirms došanās tik nepieciešamajā atvaļinājumā uz Gibraltāru ikdienas dzīvē ir pārstrādājusies neatliekamās palīdzības ārste. Atvaļinājumā viņa cer piepildīt ilgi loloto sapni, dodoties jūrā viena pati savā buru laivā. Viņas mērķis ir nonākt Debesbraukšanas salā Atlantijas okeānā. Taču Rīkes sapņu brīvdienas tiek drīz vien pārtrauktas atklātajā jūrā, kad pēc vētras viņa nonāk cietušas bēgļu laivas tuvumā. Ja viņa neiejauksies, noslīks aptuveni simts cilvēku.

Valstis: Vācija, Austrija | Režisors: Volfgangs Fišers (Wolfgang Fischer) | Ilgums: 94 min.

“Woman at War” (Kona fer í stríð)
Filmas apraksts: Klusas ikdienas dzīves aizsegā Halla - piecdesmitgadīga neatkarīga sieviete - dzīvo paralēlu aizrautīgas vides aktīvistes dzīvi. Citiem pazīstama tikai ar segvārdu “Kalnu sieviete”, Halla slepeni īsteno vienas sievietes karu pret vietējo alumīnija ražošanas nozari. Hallas rīcībai kļūstot pārdrošākai un pārtopot no sīka vandālisma rūpnieciskā sabotāžā, viņai izdodas iejaukties sarunās starp Islandes valdību un uzņēmumu, kas būvē jaunu alumīnija kausētavu kalnos. Taču, sākot plānot savu līdz šim lielāko un jaudīgāko operāciju, viņa saņem negaidītu vēstuli, kas maina visu. Beidzot ir apstiprināts viņas pieteikums par bērna adoptēšanu.

Valstis: Islande, Francija, Ukraina | Režisors: Benedikts Erlingsons (Benedikt Erlingsson) | Ilgums: 101 min.

“The Other Side of Everything” (Druga strana svega)
Filmas apraksts: Kādā Belgradas dzīvoklī aizslēgtas durvis ir vairāk nekā 70 gadu šķīrušas ģimeni no tās pagātnes. Režisorei sākot intīmu sarunu ar savu māti, politiskā konfrontācija, kas caurstrāvo visu māju, atklāj vēstures rēgu apsēstu namu un valsti. Kādas serbu ģimenes hronika kļūst par skaudru aktīvistes portretu lielu satricinājumu laikā, uzdodot jautājumu par katras paaudzes atbildību cīņā par savu nākotni.

Valstis: Serbija, Francija, Katara | Režisore: Mila Turajliča (Mila Turajlic) | Ilgums: 100 min.

Par Eiropas Parlamenta LUX Kino balvu

To 2007. gadā iedibināja un ik gadu piešķir Eiropas Parlaments. Tai ir divi galvenie mērķi - vērst uzmanību uz Eiropas sabiedrībai aktuāliem jautājumiem un atbalstīt Eiropas valstu kopražojuma filmu izplatīšanu Eiropas Savienībā (ES). Katru gadu trīs filmas ļauj izdzīvot stāstus caur dažādu cilvēku skatījumu, pieredzi, identitāti u.tml.

Lielākā daļa filmu, kuru uzņemšanā piedalījušās Eiropas valstis, tiek rādītas tikai attiecīgajā uzņemšanas valstī un reti izplatītas citur. Turpretī LUX Kino balva ik gadu trim filmām nodrošina titrus 24 ES oficiālajās valodās un atbalsta to bezmaksas izrādīšanu visās 28 dalībvalstīs. Filmas izvēlas kino nozares speciālistu komiteja - jūlijā atlasa 10, bet septembrī izvēlas trīs finālistes. Laureāti balsojumā izraugās EP deputāti. Uzvarētāju tradicionāli paziņo EP novembra plenārsesijā Strasbūrā. Godalgoto filmu pielāgos arī cilvēkiem ar redzes un dzirdes traucējumiem, kā arī atbalstīs tās starptautiskai popularizēšanu.

! Skatītāju balva: līdz 2019. gada 31. janvārim var nobalsot par kādu no trīs šī gada finālistēm EP LUX Kino balvas vietnes sadaļā: https://luxprize.eu/audience-mention! Iespējams, veicas un EP nākamgad uzaicinās piedalīties Karlovi Varu Starptautiskajā filmu festivālā, kur paziņos skatītāju balvas ieguvušo filmu.

EP LUX balvai nominētās un godalgotās filmas izrādītas gan prestižos, gan neatkarīgos kinofestivālos. Tās izpelnījušās kritiķu novērtējumu un skatītāju atzinību.

 

NACIONĀLĀ KINO BALVA LIELAIS KRISTAPS PATRIOTISKO SVĒTKU PRIEKŠVAKARĀ

Nozīmīgākais Latvijas filmu nozares pasākums Lielais Kristaps šogad norisināsies no 7. līdz 13. novembrim, īsi pirms Latvijas valsts Neatkarības dienas svinībām piedāvājot skatītājiem iespēju kinoteātrī Splendid Palace redzēt Latvijas jaunākās, balvai Lielais Kristaps nominētās filmas. Pateicoties Nacionālā Kino centra programmai “Latvijas filmas Latvijas simtgadei”, šogad varam lepoties ar bagātīgu filmu klāstu un būs sīva konkurence par balvām.

Programmas ietvaros skatītājiem būs iespēja piedzīvot vairāku filmu pirmizrādes, tikties ar filmu veidotājiem, skatīties Latvijas kino zelta klasiku, piedalīties diskusijās par kino aktualitātēm. Pasākuma kulminācija būs balvu pasniegšanas ceremonija, kas notiks pirmdien, 12. novembrī. Skatītājiem būs iespēja to vērot klātienē, iegādājoties biļetes, vai Latvijas televīzijas tiešraidē.

Nacionālajai kino balvai Lielais Kristaps nominētās filmas un profesionāļus izvērtēs starptautiska žūrija, kuras sastāvā ir Latvijas un ārvalstu filmu nozares profesionāļi. Saskaņā ar balvas koncepciju šajā gadā no ārvalstīm žūrijā aicināti piedalīties Latvijas izcelsmes proefionāļi, kuri veido izcilu karjeru ārvalstīs. Šogad žūrijā būs kinozinātnieks Ph. D. Juris Civjans (ASV), Holivudas aktrise Rutanja Olda (ASV), kinozinātniece Dr. Elīna Reitere (Vācija), Riga IFF radošā direktore Sonora Broka (Latvija), režisors Viesturs Kairišs (Latvija) un filmu producentrs Roberts Vinovskis (Latvija). 

Nacionālajai kino balvai “Lielais Kristaps” šogad pieteiktas 11 pilnmetrāžas spēlfilmas, no kurām 2 ir mazākuma kopražojuma filmas (Elpa marmorā un Svingeri Ukrainā), 6 īsmetrāžas spēlfilmas, no kurām 1 ir debijas filma (Eva), 25 pilnmetrāžas dokumentālās filmas, no kurām 2 ir mazākuma kopražojuma filmas (Mans nezināmais kareivis un Brīnišķīgie lūzeri. Cita pasaule) un 2 debijas filmas (Zelta gads un Paraugprāva), 11 īsmetrāžas dokumentālās filmas, no kurām 4 ir debijas filmas (Spertāla kapričio, Izkrāsotā ģimene, Ģimene, Vīrietis un dālijas) un 5 animācijas filmas, no kurām 2 ir debijas filmas (Nakts pastaigas un Cerība dzīvot). Kopumā atlases komisijas eksperti noskatījušies un izvērtējuši 58 pieteiktās filmas kopējā garumā 60 stundas. 

Nacionālo kino balvu Lielais Kristaps rīko biedrība Latvijas Kinematogrāfistu savienība sadarbībā ar Nacionālo kino centru un LR Kultūras ministriju, atbalsta Rīgas dome. Sadarbības partneri – Rīgas nami, Hotel Bergs, Rūmenes muiža, Domenikss, Prestige Cuvee, Pure Chocholate, Entresol, Valmiermuiža.

Balvai Lielais Kristaps nominēto filmu un profesionāļu saraksts: 

Labākā pilnmetrāžas spēlfilma

AR PUTĀM UZ LŪPĀM, režisors Jānis Nords, producentes Alise Ģelze, Aija Bērziņa, Tasse Film, kopproducenti Madants (Polija), Artbox (Lietuva) 

BILLE, režisore Ināra Kolmane, producenti Jānis Juhņēvičs, Marta Romanova-Jēkabsone, studija Deviņi, kopproducenti Studija 2 (Lietuva), Touch Films (Polija), Magic Lab (Čehija)

HOMO NOVUS, režisore Anna Viduleja, producenti Ivo Ceplevičs, Jānis Kalējs, Film Angels Productions

KRIMINĀLĀS EKSELENCES FONDS, režisors un producents Oskars Rupenheits, studija Kriminālās ekselences fonds

TĒVS NAKTS, režisors Dāvis Sīmanis, producenti Gints Grūbe, Antra Gaile, Mistrus Media

 

Labākā  pilnmetrāžas  dokumentālā filma

BALTU CILTIS. PĒDĒJIE EIROPAS PAGĀNI, režisori Raitis Ābele, Lauris Ābele, producenti Dace Siatkovska, Kristele Pudāne, Toms Palmens, Tritone Studio, kopproducents Arkana Studio (Polija)

LAIKA TILTI, režisori Kristīne Briede, Audrjus Stonis, producents Uldis Cekulis, VFS Films, kopproducenti Studio Nominum (Lietuva), Vesilind (Igaunija)

MĒRIJAS CEĻOJUMS, režisore Kristīne Želve, producente Elvita Ruka, Vivat! 

MŪRIS, režisors Dāvis Sīmanis, producents Guntis Trekteris, Ego Media, kopproducents Produkce Radim Procházka (Čehija)

TURPINĀJUMS, režisors Ivars Seleckis, producenti Gints Grūbe, Antra Gaile, Mistrus Media

Reklāma
Reklāma

 

Labākā īsmetrāžas filma

ELEKTRIĶA DIENA, animācijas filma, režisors un producents Vladimirs Leščovs, Lunohod

LEFTOVERS & LEFTLOVERS, spēlfilma, režisors un producents Raitis Ābele, Tritone Studio

NAKTS PASTAIGAS, animācijas filma, režisore Lizete Upīte, producente Sabīne Andersone, Atom Art

REZIDENTI, dokumentālā filma, režisori Ivars Zviedris, Inese Kļava, producente Inese Kļava, Dokumentālists

 

Labākā debijas filma

EVA, režisors Kristians Riekstiņš, producenti Gints Grūbe un Inese Boka-Grūbe, Mistrus Media

ĢIMENE, režisors Varis Piņķis, producents Sandijs Semjonovs, Skuba Films

NAKTS PASTAIGAS, režisore Lizete Upīte, producente Sabīne Andersone, Atom Art

VĪRIETIS UN DĀLIJAS, režisors Guntis Bojārs, producents Matīss Kaža, Deep Sea Studios

 

Labākais scenārists

KRISTĪNE ŽELVE (Mērijas ceļojums)

DĀVIS SĪMANIS, MATĪSS GRICMANIS (Tēvs Nakts)

OSKARS RUPENHEITS (Kriminālās ekselences fonds)

 

Labākais spēlfilmas režisors

DĀVIS SĪMANIS (Tēvs Nakts)

ANNA VIDULEJA (Homo novus)

OSKARS RUPENHEITS (Kriminālās ekselences fonds)

JĀNIS NORDS (Ar putām uz lūpām)

 

Labākais spēlfilmas operators

ANDREJS RUDZĀTS (Tēvs Nakts)

JĀNIS EGLĪTIS (Homo novus)

JURĢIS KMINS (Bille)

TOBIASS DEITUMS (TOBIAS DATUM) (Ar putām uz lūpām)

GINTS BĒRZIŅŠ (Paradīze ‘89)

 

Labākā aktrise

IEVA PUĶE (Ar putām uz lūpām)

RŪTA KRONBERGA (Bille)

DAIGA KAŽOCIŅA (Mērijas ceļojums)

ELITA KĻAVIŅA (Rīga. Dublis 1)

 

Labākais aktieris

VILIS DAUDZIŅŠ (Ar putām uz lūpām)

ARTŪRS SKRASTIŅŠ (Tēvs Nakts)

KASPARS ZNOTIŅŠ (Homo novus)

IGORS ŠELEGOVSKIS (Homo novus)

 

Labākā aktrise otrā plāna lomā

ELĪNA VĀNE (Bille)

LOLITA CAUKA (Bille)

ILZE BLAUBERGA (Tēvs Nakts)

AGNESE CĪRULE (Homo novus)

GUNA ZARIŅA (Homo novus)

 

Labākais aktieris otrā plāna lomā

ANDRIS KEIŠS (Homo novus)

ANDRIS DAUGAVIŅŠ (Kriminālās  ekselences fonds)

PĒTERIS LIEPIŅŠ (Bille)

IVO MARTINSONS (Nameja gredzens)

KASPARS ZVĪGULIS (Homo novus)

 

Labākais mākslinieks

KRISTĪNE JURJĀNE (Tēvs Nakts)

IEVA ROMANOVA (Bille)

KIRILS ŠUVALOVS (Homo novus)

AIVARS ŽUKOVSKIS (Paradīze ‘89)

TOMS JANSONS (Kriminālās ekselences fonds)

 

Labākais kostīmu mākslinieks

LĪGA KRĀSONE (Paradīze ’89)

LIENE ROLŠTEINA (Homo novus)

KRISTĪNE JURJĀNE (Tēvs Nakts)

IEVA VEITA (Bille)

SANDRA SILA (Nameja gredzens)

 

Labākais grima mākslinieks

AIJA BEATA RJABOVSKA (Baltu ciltis. Pēdējie Eiropas pagāni)

ILZE TRUMPE (Homo novus)

SARMĪTE BALODE (Tēvs Nakts)

MAIJA GUNDARE (Paradīze ‘89)

 

Labākais dokumentālās filmas režisors

IVARS SELECKIS (Turpinājums)

DĀVIS SĪMANIS (Mūris)

KRISTĪNE ŽELVE (Mērijas ceļojums)

RAITIS ĀBELE, LAURIS ĀBELE (Baltu ciltis. Pēdējie Eiropas pagāni)

KRISTĪNE BRIEDE, AUDRJUS STONIS (Laika tilti)

 

Labākais  dokumentālās  filmas operators

VALDIS CELMIŅŠ (Turpinājums, Brīnišķīgie lūzeri. Cita pasaule)

ANDREJS RUDZĀTS (Mērijas ceļojums)

MĀRCIS ĀBELE, JĀNIS INDRIĶIS (Baltu ciltis. Pēdējie Eiropas pagāni)

IVARS ZVIEDRIS (Zāģeri, Brīnišķīgie lūzeri. Cita pasaule)

 

Labākais animācijas režisors

VLADIMIRS LEŠČOVS (Elektriķa diena)

LIZETE UPĪTE (Nakts pastaigas)

INDRA SPROĢE (Ievads epilogam)

 

Labākais animācijas mākslinieks

VLADIMIRS LEŠČOVS (Elektriķa diena)

LIZETE UPĪTE (Nakts pastaigas)

INDRA SPROĢE (Ievads epilogam)

 

Labākais komponists

EDGARS RUBENIS (Tēvs Nakts)

VESTARDS ŠIMKUS (Elpa marmorā)

PĒTERIS VASKS (Bille)

SIEGFRIED (Rīga, Dublis 1)

RAIMONDS PAULS (Homo novus)

 

Labākais skaņu režisors

ERNESTS ANSONS (Paradīze ‘89, Turpinājums)

ANRIJS KRENBERGS (Kriminālās ekselences fonds)

ĢIRTS BIŠS (Zāģeri, Nakts pastaigas)

ARTIS DUKAĻSKIS (Laika tilti)

VLADIMIRS GOLOVŅICKIS (Tēvs Nakts)

 

Labākais  montāžas  režisors

MIRJAMA JEGOROVA, GATIS BELOGRUDOVS (Brīnišķīgie lūzeri. Cita pasaule)

GUNTA IKERE (Mērijas ceļojums)

DĀVIS SĪMANIS, ANDRIS GRANTS (Tēvs Nakts)

ANDRA DORŠS (Turpinājums)

RAITIS ĀBELE (Baltu ciltis. Pēdējie Eiropas pagāni)

 

Nacionālās kino balvas Lielais Kristaps balva par mūža ieguldījumu filmu mākslā tiks pasniegta kino zinātniekiem Mihailam Savisko un Ābramam Kleckinam par Latvijas dokumentālā kino teorētiskās bāzes veidošanu un ilgstošu izglītojošu darbu filmu mākslā. Viņi bija tie, kuri 1977. gadā noformulēja Rīgas dokumentālā kino skolas jēdzienu, ar ko Latvija ir pazīstama pasaulē. 

 

Tradicionāli Lielais Kristaps ietvaros notiek arī Studentu filmu konkurss, kuram šogad eksperti izvirzījuši 17 filmas:

 

Dauga Spirit, Tīna Zariņa, Latvijas Kultūras akadēmija

Debesu ciemiņš, Māris Bezmers, Latvijas Kultūras akadēmija

Duna, Una Cekule, Latvijas Kultūras akadēmija

Esmu divdomīgs, Elizabete Mežule-Gricmane, Latvijas Kultūras akadēmija

Grieži, Marta Botere, Latvijas Kultūras akadēmija

Kolektīvs. ES, Adriāna Roze, Latvijas Kultūras akadēmija

Lai bēdāja, kas bēdāja, Kristiāna Šuksta, Latvijas Kultūras akadēmija

Meierholda lidojums, Matīss Kaža, Ņujorkas Universitātes Tiša Mākslas skola

Naktsmaiņa, Jānis Jozauskis, Latvijas Kultūras akadēmija

Nokdauns, Linovickis Valentins, RISEBA

Stikla odere, Adriāna Roze, Latvijas Kultūras akadēmija

Uz laika malas, Antons Barons, Latvijas Kultūras akadēmija

Vertigo, Liāna Mihailova, Latvijas Mākslas akadēmija

Viesturs Kairišs iznāk no meža, Marta Elīna Martinsone, Latvijas Kultūras akadēmija

Viņu sauca Haoss Bērziņš, Signe Birkova, Latvijas Kultūras akadēmija

Vovas, Diāna Daukste, Latvijas Kultūras akadēmija

Zivspuika, Anita Brūvere, Nacionālā Filmu un Televīzijas Skola (Lielbritānija)

 

 

Kases darba laiks darbadienās no plkst. 15:00 līdz pēdējā seansa sākumam, brīvdienās no plkst. 12:00 līdz pēdējā seansa sākumam.

 

Ieskaties: www.splendidpalace.lv