Brīvdienas laukos! Šajās un nākamajās brīvdienās ciemos gaida Latvijas un Lietuvas zemnieku saimniecības

Maijs, kā vienmēr, lutina ar garākām brīvdienām.  Patīkama ikgadēja tradīcija ir lauku tūrisma asociācijas "Lauku ceļotājs" rīkotās  “Atvērtās dienas laukos”, kas aicina visus pilsētniekus – ģimenes, ar un bez bērniem, pārīšus un jauniešus, doties apskatīt dzīvi ārpus pilsētas mūriem.  Šogad iespēju apskatīt ap 200 lauku sētu būs gan Latvijā, gan arī Lietuvā, kas akcijā iesaistās jau otro gadu pēc kārtas. 

Vistu saime laktā.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Vistu saime laktā.

Organizatori sola, ka lauku saimniecībās varēs redzēt, dzirdēt, pamēģināt, nogaršot un izbaudīt to, ko citā laikā nevar, jo lauksaimnieki un zemnieki ir darba tauta. Atverot durvis pilsētniekiem, viņi  rādīt ne tikai senāko laiku saimniekošanas piemērus, bet arī parādīs, ka lauksaimniecība tehnoloģiskās attīstības ziņā var līdzināties teju kosmiskajai stacijai, kur kombainu vada attālināti. Vienlaikus kafiju grauzdē vēl pēc vecmāmiņas tradīcijām. Paņem labāko no senčiem un attīsties tālāk!
 

Kur un ko apskatīt
Pirmajās maija brīvdienās no 4. līdz 6. maijam  durvis vērs Latvijas lauku saimniecības. Uz Lietuvas laukiem iemesls aizbraukt būs Māmiņdienas nedēļas nogalē no 11. līdz 13. Maijam. Lietuvā lielāks uzsvars dažās saimniecībās uz ēšanu un gastronomiskām baudām.  Varēs nobaudīt šakotis – lielu gardu 4 stundas ceptu lietuviešu cepumu, arī tradicionālos cepelīnus un arī lietuviešu vīnus. 

"Lauku ceļotāja" izveidota interaktīva karte, kur vari atrast tevi interesējošās saimniecības un apskates objektus, kas iesaistījušies akcijā. Papīra formātā kartes pieejamas gan "Lauku ceļotāja" birojā Kalnciema ielā, gan degvielas uzpildes stacijās "Cirkle K", gan saimniecībās un tūrisma informācijas centros.

Interaktīvā karte pieejama "Lauku Ceļotāja" mājas lapā. 

Lai uzzinātu, ko katra no saimniecībām piedāvā akcijas dienās, darba laikus un noteikumus, dodieties uz šīs akcijas lapas sadaļu  "DALĪBNIEKI" un meklējiet  informāciju pie konkrētās saimniecības profila. Saimniecību piedāvājumus varat atlasīt pēc datumiem. Izvēlieties datumu un saimniecības un brauciet uz laukiem!

Sīkāka informācija par Lietuvas lauku saimniecību piedāvājumiem atrodama šeit. 

Viena no akcijas dienām ir 4. maijs, kad saimnieki aicina arī ciemos uz baltā galdauta svētkiem.  Ir arī īpašie piedāvājumi par godu Latvijas valsts 100gadei – varēs pats veidot traukus, vai iestādīt lavandu dobi, pagatavot savu konfekti “Gotiņa” un citi piedāvājumi.  Šie pasākumi kartē izcelti ar īpašu zīmīti. 

Akcijā piedalās naktsmītnes, amatnieki, pirtnieki, pārtikas ražotāji, biškopji, stādu audzētāji, lielās lauku saimniecības, pilis un muižas, atrakciju parki, lauku krodziņi un restorāni, dabas takas un daudzi citi.  Tā ir iespēja pārnakšņot kādā lauku tūrisma saimniecībā, ieiet pirtiņā, pasēdēt siltā ūdens baļļā vai par krietni lētāku cenu vai pat bez maksas.  Tā kā visās saimniecībās saimnieko galvenokārt ģimenes, tad savu vizīti būtu labi pieteikts iepriekš, lai laipnie viesu uzņēmēji varētu plānot savus darbus un viesu uzņemšanu. 


Aprīlī “Lauku ceļotājs” rīkoja nelielu izbraucienu medijiem, lai dotu ieskatu dažu saimniecību ikdienā.  Te arī dažas idejas, kurs ir vērts doties un ko varēs redzēt, ja izvēlēsieties apciemot Sēliju un Lietuvas pierobežu. 


Mājputnu saimniecība "Vilciņi" pie Saukas ezera. Būs interesanti visiem pilsētniekiem, arī lielajiem. Jo ko gan mēs zinām par olu perēšanas procesu un to, kā strādā inkubators. Uzzini visu, kas interesē, jo te piedāvājums saucās "Olas inkubācijas ceļš- no olas līdz cālim!". Izrādās, ka pat no ledusskapī kādu laiku turētas olas vēl var izperēt cālīti. Interesanti par putnu dzemdību nodaļu un ģimenes dzīvi pastāstīs mājas saimnieces. Saimniecība audzē un pārdod putnus arī mājsaimniecībām, turklāt iecienītas ir dažādas krāsas olas. Todien, kad apcienojām "Vilciņus", rokās dabūju paturēt nupat izdētu siltu gaišu zilu vistas oliņu.


 

 

Atceroties bērnības laika kafijas garšu, dodamies tālāk uz saimniecību, kur Jolanta Kovnacka cigoriņu kafejas fabrikā pēc vecmāmiņas receptēm ražo ozolzīļu, cigoriņu, burkānu un miežu "kafeju".  Sastāvdaļas tiek audzētas, maltas un grauzdētas pēc senajām paražām. Turpat nelielā vagoniņā, kur notiek viss ražošanas process, saimniece pastāsta savu dzimtas stāstu, parāda ierīces un ļauj arī nogaršot čtras kafijas šķirnes.

 

  

Reklāma
Reklāma

 

Pusdienas ieturam vienā no nedaudzajām Sēlijā esošajām kafejnīcām "Liepas".  Ja dodaties ceļojumā pa Sēliju, ņemiet vērā, ka šeit sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumu ir maz, tāpēc vien nebrauciet garām šai kafejnīcai, kuru savām meitām ir radījusi apsviedīga zemnieku ģimene. Meitas ir atpakaļ no Anglijas, tepat tie audzēti arī pašu lopiņi un citi lauku labumi. 4. maijā kafeknīcā un viesu namā atzīmēs Baltā galdauta svētkus. 

 

 

 


Ja esat nolēmuši doties uz ārzemēm un apskatīti Lietuvas pierobežas saimniecības, neaizmirstiet, ka līdz jābūt personu apliecinošiem dokumentiem - pasei vai ID kartei. Dokuments nepieciešams visiem ģimenes locekļiem, arī zīdainīšiem un maziem bērniem!  Pāri robežai mūs sagaida Jodupē, kur darbojas Laimutes Sadauskienes konditorejas izstrādājumu ceptuve. Tajā top lietuviešu iecienītais gardums, ko pie mums dēvē dažādi - gan par skudrupūzni, gan eglīti, bet lietuvieši tosauc par šakoti. Gards, mīkstai vafelei līdzīgs izstrādājums uz atklātas uguns top četrss stundas. Atvērtajās dienās, un ikviens bez maksas varēs nogaršot šeit ceptos labumus, kā arī izzināt to tapšanas procesu.

 

 


Kad ir ēsti saldumi, vecāku garšas kārpiņas iepriecinās labs un izturēts... lietuviešu vīns! To ražo viesu mājas "Roksalas" saimnieks, kas lepojas arī ir profesionāli izbūvētu vīna pagrabu. Vīni top no vietējiem augļiem - ērkšķogām, pīlādžiem un Lietuvā augošajām vīnogām. Vienu namā iespējams arī pārnakšņot un nākamajā dienā baudīt brīnišķīgo apkārtni ar dīķiem, tiltiņiem un kluso vidi. Ir pieejami divriteņi, lai iepazītos ar tuvāko vēsturiski bagāto apkārtni. 

 

 

 

Akcija tiek organizēta projekta “Lauksaimniecības tradīciju mantojums agro-tūrismā Latvijā un Lietuvā” (Agriheritage, LLI-65) ietvaros, kas tiek realizēts Eiropas Savienības Interreg V-A Latvija – Lietuvas pārrobežu sadarbības programmas 2014. – 2020. gadam ietvaros no Eiropas Reģionālās attīstības fonda. Atbalsta Zemkopības ministrija.