Iespēja satikt savu meistaru jau 1. aprīlī!

Latviskās meistarības svētki "Satiec savu meistaru" visā Latvijā šogad piedāvās 167 dažādas meistaru aktivitātes, taču tiem, kuriem svētku laikā nebūs iespēja apbraukāt Latviju, šogad sarūpēta īpaši plaša Rīgas programma. 

Projekta “Satiec savu meistaru!” mērķis ir sekmēt nemateriālā kultūras mantojuma saglabāšanu un pārmantošanu, kā arī vēstīt plašākai sabiedrībai par meistariem, viņu zināšanām un prasmēm.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Projekta “Satiec savu meistaru!” mērķis ir sekmēt nemateriālā kultūras mantojuma saglabāšanu un pārmantošanu, kā arī vēstīt plašākai sabiedrībai par meistariem, viņu zināšanām un prasmēm.

Sestdien, 1. aprīlī, Balasta dambī 15 vienuviet pulcēsies 30 meistari, kas aicinās iesaistīties vairākās meistarību apgūšanas programmās. Tās plašajā norišu klāstā palīdzēs orientēties gan bērniem un jauniešiem, gan arī smalku rokdarbu cienītājiem un pieredzējušiem lietpratējiem. Praktiķis vai meistarstiķu vērotājs – sestdienas notikuma “Satiec savu meistaru!” sešu programmu piedāvājumā ko saistošu sev atradīs ikviens!


1. Programma “Bērnus priecēs” 
Dienas garumā tiks piedāvātas leļļu šūšanas un koka kuģīšu darināšanas darbnīcas. Tāpat paredzams, ka lielu atsaucību izpelnīsies māla darbnīcas, ziepju vārīšanas un sveču liešanas meistarklases, kurās būs iespēja iepazīties gan ar to tradicionālo pagatavošanu un vēsturi, gan arī mūsdienu tendencēm. Gatavojoties Lieldienām, meistare Madara Briede dalīsies ar dabas noslēpumiem, kas izmantojami raibu un košu olu krāsošanai.

 

2. Programma “Smalku rokdarbu cienītājiem”
Apgūt retas prasmes un tādus īpašus rokdarbus kā pērļošana, knipelēšana, aušana un dažādu mežģīņu darināšana frivolitē un citās tehnikās piedāvās programma “Smalku rokdarbu cienītājiem”. Šo darbnīcu laikā būs iespēja iesaistīties moderno kroņu darināšanas meistarstiķī, kā arī uzzināt ko vairāk par mauču veidošanu – tā Latvijā kopš seniem laikiem dēvē greznas rokas sprādzes ar pērlītēm. 

 

3. Programma “Dzijas ceļš no aitas vilnas ieguves līdz latviskiem rakstiem adījumos”
Iesakām vērst uzmanību īpašajai izglītības programmai, kas četros etapos demonstrēs un ļaus izzināt adījumu tapšanas ceļu: vilnas ieguve, apstrāde, dzijas krāsošana un latvisko rakstu ieadīšana košos apģērbos. Jaunākos apmeklētājus iepriecinās satikšanās ar saimniecības “Ances” aitu aploku un mazajiem jēriņiem. 

 

4. Programmā “Praktiķiem”
Tradicionālās meistaru prasmes jādodas novērtēt šajā programmā, kur interesentus uzrunās gan podnieka un rotkaļa darbnīcas, gan arī iespēja noskaidrot ko vairāk par zedeņu žogu tapšanas smalko procesu no meistara Jura Milča. Tāpat būs iespēja izkalt savu svētku monētu, uzzināt spēka tēju pagatavošanas receptes un izmēģināt krēslu pīšanas tehniku.

 

Reklāma
Reklāma

5. Programma “Lietpratējiem”
Tiem, kuri pasākumu apmeklē ne pirmo reizi un, kuriem ir interese par suitu tradīcijām, aicinām pievienoties īpašas grāmatas “Suitu rakstainās zeķes” atvēršanas svētkos. Grāmatas autore Lia Mona Ģibiete kopā ar radošo komandu iepazīstinās ar krāšņajiem un rakstainajiem adījumiem dažādos vēstures laika posmos. Pasākumu krāšņos “Suitu sievu”, “Suitu vīru”, kā arī “Suitu dūdenieku” muzicēšana.

 

6. Programmā “Dabas materiālu cienītājiem”
Programmā “Dabas materiālu cienītājiem” zem Latvijas lielākā puzura, ko veidojusi komanda Ausmas Spalviņas vadībā, meistares darbnīcā varēs uzzināt ko vairāk par latvisko mājas rotājumu tradīcijām un izveidot savu puzura kristālu. Tāpat būs iespējams apgūt mezglošanas tehniku un sasiet savu veiksmes mezglu, kā arī uzzināt, kas ir vienas adatas pinums. Meistars Kaspars Zvirbulis zinātkāros iepazīstinās ar tāss apstrādi, savukārt kopā ar meistari Zentu Svari varēs izgatavot savas miniatūras ādas pastaliņas un uzzināt par tradicionālo ādas apstrādes tehniku.

 


Pasākuma apmeklētājiem būs iespēja dažādot savu dienas programmu atkarībā no katra paša vēlmēm un interesēm. Sestdienas notikumus papildinās krāšņa skatuves programma: folkloras ansambļi „Skandinieki”, "Kokle", "Suitu vīri", "Suitu dūdenieki", "Tarkšķi",  grupas „Auļi” un „Iļģi”, kā arī muzikālā apvienība "Māsas Dimantas". Tāpat gaidāma iešana rotaļās un iepirkšanās mājražotāju un amatnieku labumu tirdziņā. 

Projekta “Satiec savu meistaru!” mērķis ir sekmēt nemateriālā kultūras mantojuma saglabāšanu un pārmantošanu, kā arī vēstīt plašākai sabiedrībai par meistariem, viņu zināšanām un prasmēm. To rīko Latvijas Nacionālais kultūras centrs sadarbībā ar Latvijas novadu un pilsētu pašvaldībām un Dziesmu un deju svētku lieldraugu Swedbank. Vairāk par projektu: www.latvijasmeistari.lv.

Dalība Rīgas svētku pasākumā bez maksas.