„Lakstīgalas vārdnīca: kas ligzdo bērnu literatūrā?”: Starptautiskie bērnu literatūras lasījumi 2016

Dzejnieka Jāņa Baltvilka dzimšanas dienā 24. jūlijā plkst. 11.00 Jaunā Rīgas teātra Kamerzālē zālē notiks ikgadējie bērnu literatūras lasījumi, kuros savus jaunākos darbus lasīs Latvijas un ārzemju autori. Šo bezmaksas literāro sarīkojumu, kas adresēts bērniem, vecākiem un visiem bērnu grāmatu draugiem, organizē Latvijas Bērnu un jaunatnes literatūras padome.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Lasījumu nosaukumu šoreiz iedvesmojusi pavasarī pie mums atlidojusi poļu lakstīgala: šogad Latvijas Nacionālajā bibliotēkā notika poļu bērnu grāmatu ilustrāciju izstāde, bet ikgadējā bērnu literatūras konferencē daudz tika runāts par poļu literatūru. Tur izskanēja arī Māris Salēja atdzejotais poļu klasiķa Juliana Tuvima dzejolis “Putnu radio”, kurā citi putni pieprasa vārdnīcu, lai varētu labāk saprast lakstīgalu.
 

Savus dzejoļus bērniem lasīs Leons Briedis, Uldis Auseklis un Inese Zandere, bet ar jaunajiem prozas darbiem iepazīstinās divkārtējais Jāņa Baltvilka balvas ieguvējs Māris Rungulis un rakstniece Ieva Viese. Fragmentu no igauņu autora Anti Sāra grāmatas lasīs tulkotāja Maima Grīnberga, savukārt tulkotāja Jolanta Pētersone iepazīstinās ar norvēģu rakstnieces Marijas Parras grāmatu “Vafeļu sirdis”.

Reklāma
Reklāma

Muzikālā putnu dialogā ar bērnu literatūru iesaistīsies Uģis Krišjānis (taustiņi) un Mārtiņš Miļevskis (sitaminstrumenti). Starptautisko Jāņa Baltvilka balvu bērnu literatūrā un grāmatu mākslā un ar to saistīto pasākumu norisi finansiāli un organizatoriski atbalsta Latvijas Republikas Kultūras ministrija, Valsts kultūrkapitāla fonds, Rīgas Dome, Starptautiskā Ventspils rakstnieku un tulkotāju māja, Somijas vēstniecība Latvijā, Jaunais Rīgas teātris, VAS Latvijas valsts meži, studija Pixelart. 


Starptautiskā Baltijas jūras reģiona Jāņa Baltvilka balva Jāņa Baltvilka balvas bērnu literatūrā un grāmatu mākslā pasniegšana notiek kopš 2004. gada, bet kopš 2008. gada balvu piešķir arī vienam Baltijas jūras reģiona rakstniekam un viņa darba tulkotājam. Balvas uzdevums ir fokusēt sabiedrības uzmanību uz pozitīvu mērķi – bērnu, kurš lasa interesantu un skaistu grāmatu latviešu valodā.

Baltvilka balvas mērķis ir palīdzēt latviešu bērnu literatūrai nonākt jaunā attīstības pakāpē, pievērst talantīgu rakstnieku un mākslinieku interesi bērnu grāmatām un rosināt bērnus un viņu vecākus izvēlēties augstvērtīgas grāmatas.