Japāņu filmu festivāls. Filmas var skatīties bez maksas

Sadarbojoties Japānas vēstniecībai Latvijā, Japānas fondam un SIA Kino galerija, no 26. februāra (ceturtdiena) līdz 1. martam (svētdiena) četru dienu garumā kinoteātrī K. Suns (Rīgā, Elizabetes ielā 83/85) norisināsies Japāņu filmu festivāls.

Filmas Četrpadsmit publicitātes foto.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Filmas "Četrpadsmit" publicitātes foto.

Festivāls notiek kopš 2002. gada, un šogad skatītāju uzmanībai tiks piedāvātas astoņas filmas, ar kurām varat iepazīties sekojošajā aprakstā. Ieejas kartes (bezmaksas) pieejamas kinoteātra K. Suns kasē no 5. februāra (ceturtdiena). (Kase atvērta katru dienu 30 min pirms pirmā seansa sākuma. Sīkāka informācija pieejama kinoteātrī.) Vienam apmeklētājam piedāvājam līdz 2 ieejas kartēm.

 

Filmu izrādīšanas laiki:

26. februāris18:00 "Zilais pavasaris"
27. februāris 18:00 "Vēl viena kauja: sazvērestība"
28. februāris 14:00 "Kaķis pamet mājas"
                     17:00 "Gadījums Macuganes pilsētā"
                      20:00 "Smejošā varde"
1. marts 14:00 "Četrpadsmit"
              17:00 "Mēs to pārdzīvosim. Mīlestība un miers"

              20:00 "Kvēlojošās ogles"


Filma "Zilais pavasaris"
Režisors Tošiaki Tojoda
Gads 2002.g.
Garums 83 min

Skolas dzīves garlaikoti, vidusskolnieki uz skolas jumta spēlē bīstamu spēli – kurš vairāk reižu sasitīs plaukstas, stāvot uz skolas jumta malas aiz margām. Spēles uzvarētājs iegūst tiesības valdīt skolā un viens no vidusskolniekiem, Kudžo, uzstāda jaunu spēles rekordu, sasitot plaukstas astoņas reizes. Tomēr Kudžo gan šī spēle, gan iespēja kļūt par noteicēju skolā šķiet bezjēdzīga un garlaicīga. Taču viņa draugs Aoki ir vīlies Kudžo attieksmē pret notiekošo un nolemj viņu izaicināt cīņā par līdera lomu.


Filma "Vēl viena kauja: sazvērestība"
Režisors Hadžime Hašimoto
Gads 2002.g.
Garums 110 min

Filma ir divpadsmitā pazīstamā japāņu mafijas – jakudzas filmu sērijā, un tā ataino cīņas, kas norisinās par mafijas klana varas grožiem. Pēc tam, kad tiek nogalināts Odas jakudzu klana galvas vietnieks, kā kandidāti amatam tiek nominēti zvēresta brāļi Jahagi un Fudžimaki. Odas klana vadītājs tiek mudināts atkāpties, bet, nevēlēdamies izlaist varu no rokām, viņš vērpj intrigas, kas Jahagi un Fudžimaki sanaidotu līdz nāvei. Kaislības uzvirmo aizvien vairāk, kad Fudžimaki organizētā izspiešana nonāk pretrunās ar Rjūmonas klana interesēm un savstarpējā cīņā par varu iesaistās arī citu mafijas grupējumu locekļi.

Reklāma
Reklāma


Filma "Kaķis pamet mājas"
Režisors Nami Iguči
Gads 2004.g.
Garums 94 min
Joko pieskata savas ārzemēs studējošās draudzenes dzīvokli. Kādu dienu Sudzu, pametusi savu līgavaini, kurš ir arī Joko bijušais draugs, ievācas dzīvot kopā ar Joko. Abas sievietes pazīst viena otru kopš mazotnes, bet satiek ne īpaši labi viena iemesla dēļ – viņas abas vienmēr iemīlas vienā un tajā pašā vīrietī un Sudzu ir tā, kura parasti uzvar sāncensi. Tiklīdz kā abas sievietes sāk atmaigt viena pret otru, Sudzu satuvinās ar Mitaku, kurš, kā izrādās, ir arī Joko tā brīža pieķeršanās objekts.


Filma "Gadījums Macuganes pilsētā"
Režisors Nobuhiro Jamašita
Gads 2006.g.
Garums 112 min

Melnā komēdija ataino kņadu, ko kādā mazā lauku ciematiņā izraisa notikumi, kuru centrā ir divi dvīņu brāļi. Viens no brāļiem Kotaro ir policists, savukārt otrs strādā vecāku saimniecībā. Klusās pilsētiņas miers sāk brukt, kad pilsētā ierodas kāds pārītis. Uz sniegota ceļa tiek atrasts mašīnas notriekts sievietes ķermeni, un Kotaro dodas izmeklēt notikušo. Morgā mirusī pēkšņi atdzīvojas, taču, policists, nespēdams neko no sievietes izdibināt, viņu atbrīvo.


Filma "Smejošā varde"
Režisors Hidejuki Hirajama
Gads 2002.g.
Garums 96 min
Kurasava ir piesavinājies naudu no bankas, kur strādājis, un kopš tā laika bēguļo. Kurasavas sieva Rjoko vairās no cilvēkiem un klusi dzīvo savu vecāku mājā laukos, kad vīrs, noguris no nemitīgās slēpšanās, pēkšņi parādās Rjoko priekšā. Sākotnēji sieva viņu mudina padoties, bet tad piedāvā patvērumu uz nedēļu apmaiņā pret šķiršanās dokumentiem, jo vēlas apprecēties ar savu jauno mīļāko. Kurasava nelabprāt piekrīt, taču, no slēptuves vērojot Rjoko, viņā atkal uzvirmo kaisle pret sievu. Filma Japānas filmu žurnāla Kinema Junpo veidotajā 76. Japānas desmit labāko filmu sarakstā ieguvusi 6. vietu.

Filma "Četrpadsmit"
Režisors Hiromasa Hirosue
Gads 2007.g.
Garums 114 min
Jūtīga un izsmalcināta drāma, kurā pieaugušo bērnībā pārdzīvotās traumas no jauna uzpeld, viņiem atkal sastopoties ar pusaudžu jūtām un pārdzīvojumiem. Jaunās skolotājas Rjo pagātne glabā kādu noslēpumu – 14 gadu vecumā viņa niknuma uzplūdā sadūrusi skolotāju. Kopš notikuma ir pagājuši 12 gadi un Rjo pati strādā skolā. Kādu dienu viņa sastop savu tā laika klasesbiedru Koiči, kurš pasniedz klavierspēli vienam no Rjo skolēniem. Arī viņš joprojām sirdī glabā aizvainojumu uz kādu pieaugušo, kā dēļ savulaik, neskatoties uz talantu, pārtraucis nodarboties ar klavierspēli. Neskatoties uz to, ka abi ir pieauguši, viņu traumas joprojām ir dzīvas, un saskarsmē ar pusaudžiem, kuri meklē savu vietu pieaugušo pasaulē, abi mēģina rast spēku stāties pretī pagātnes problēmām un atrast jaunu cerību dzīvot. Filma Starptautiskajā Roterdamas kino festivālā ieguvusi labākās Āzijas filmas balvu.


Nosaukums "Mēs to pārdzīvosim. Mīlestība un miers"
Režisors
Kadzujuki Idzucu
Gads
2007.g.
Garums
127 min
Apraksts:
Filmas darbība norisinās pagājušā gadsimta septiņdesmito gadu vidus Tokijā un tās centrā ir Japānā dzīvojoša korejiešu ģimene. Lī An-Sona dēls cieš no smagas saslimšanas, kas skar zēna muskuļus, un, lai nodrošinātu labāku ārstēšanos, ģimene no Kioto ir pārcēlusies uz Tokiju. An-Sona māsa cenšas ielauzties japāņu kino aprindās un panākumu vārdā ir spiesta slēpt savu korejiešu identitāti. Ģimene uzzina, ka mazajam dēlam var palīdzēt tikai dārga ārstēšana Amerikas Savienotajās Valstīs un ir gatavi darīt visu, lai zēnam palīdzētu. Abu stāsts mijas ar 1944. gada ainām, kad Japānas armija piespiedu militārajam dienestam vervē korejiešus un An-Sona un viņa māsas tēvs tiek sagūstīts un nosūtīts uz dienvidu salu.


Filma "Kvēlojošās ogles"
Režisors Kičitaro Negiši
Gads 2004.g.
Garums 121 min
Dokumentālo filmu studijas vadītājs Go pēc divdesmit piecu gadu pārtraukuma dodas uz Kanagavu, lai apciemotu zobenu kalēju, kurš savulaik ir bijis galvenais varonis vienā no viņa filmām. Ierodoties viņš uzzina, ka vecais vīrs ir ieslīdzis parādos un slimība viņu piekalusi pie gultas. Go piedāvā apmaksāt ģimenes parādu, cerībā iekarot vīra meitas sirdi, un abu attiecības izvēršas dziļi emocionālas. Taču Go cieš no neārstējamas slimības un abi nolemj ļauties kaislībai, līdz pēdējam izmantojot Go atvēlēto laiku. Filma Japānas filmu žurnāla Kinema Junpo veidotajā 78. Japānas desmit labāko filmu sarakstā ieguvusi 10. vietu.