Koncerts "Franču rakstnieka Šarla Pero pasakas mūzikā"

14. janvārī plkst. 13.00 kinoteātra „Splendid Palace” Lielajā zālē notiks  koncerts „Franču rakstnieka Šarla Pero pasakas mūzikā.” Šis ir jau trešais koncerts no Profesionālā pūtēju orķestra „Rīga” sarunu cikla par mūziku „Nāc, ieklausies orķestrī RĪGA!”, kas paredzēts 1.-4. klašu skolēniem. Skolēnus pasaku valstībā vedīs dziedātājs un aktieris Daumants Kalniņš un Profesionālais pūtēju orķestris „Rīga” diriģenta Gunta Kuzmas vadībā.

FOTO: Mammamuntetiem.lv




Rakstnieks Šarls Pero dzīvoja Francijā pirms 300 gadiem, tur,  iedvesmojoties no senām tautas teikām, viņš lika pamatus jaunam literārajam žanram – pasakām. Š. Pero pasakas rakstīja, lai izglītotu un pamācītu laikabiedrus – katras pasakas beigās tika pievienotas dzejas rindas. Vēlāk Š. Pero radītos pasaku tēlus pārveidoja un pilnveidoja brāļi Grimmi. Lai gan pagājis ievērojams laika sprīdis, Š. Pero varoņi vēl arvien ir labi zināmi un dzīvo mums līdzās - Sarkangalvīte, Pelnrušķīte, Runcis Zābakos, Ērkšķrozīte, Īkstītis. Šos krāsainos tēlus un viņu piedzīvojumus orķestris „Rīga” attēlos, atskaņojot skaņdarbus, kuru autorus iedvesmojuši Šarla Pero pasaku krājumi. 



Šarla Pero pasaku krājums ar apakšvirsrakstu „Mātes Zoss pasakas” tika publicēts 1697. gadā, Parīzē. Šis krājums iedvesmoja komponistu Morisu Ravēlu 1910. gadā sacerēt klavierdarbu ciklu, kura piecās daļās iespējams saklausīt gan Apburtās princeses skumjas, gan Īkstīša nejaušo apmaldīšanos mežā, gan Skaistules un Briesmoņa sarunas, kā arī cikla noslēgumā - maģiskās laimīgās beigas, kuras piedzīvojam katrā pasakā. Versiju arfai un koka pūšaminstrumentiem šim skaņdarbam veidojis Nīderlandē dzīvojošs komponists Ēriks Zomers.

Pēteris Čaikovskis, balstoties uz Šarla Pero pasaku, 1890.gadā radījis vienu no pasaulē vispopulārākajiem baletiem „Apburtā princese”. Koncertā, atskaņojot svītu no baleta „Apburtā princese”, orķestris „Rīga” diriģenta Gunta Kuzmas vadībā uzburs ainas no pasakas - grezno pili ar karali un karalieni, ļauno feju, dusošo princesi un daiļo princi. Tā vilinās mazos klausītājus doties vēl dziļāk pasaku pasaulē, lai tur sastaptu tik pazīstamos varoņus. 

Iejusties brīnumu un fantāzijas pasaulē palīdzēs Līroja Andersona skaņdarbs „Sleigh Ride”, kurā autoram, pateicoties iztēlei, izdevies uzburt īsti rotaļīgu ziemas ainavu, gluži kā pasakās, neraugoties uz komponēšanas brīdī ārā esošo karstumu. 

Ieejas biļetes cena €5. Biļetes pieejamas „Biļešu paradīzes” kasēs un internetā www.bilesuparadize.lv 

Reklāma
Reklāma