Piecas iespaidīgas gaismas instalācijas “ Staro Rīga” festivālā

Tradicionālais un jau 7. gadu notiekošais gaismas festivāls “Staro Rīga”  šogad Rīgas ielās būs baudāms no 14. līdz 18. novembrim. Šogad gaismas svētku organizētāji sola īpašu košumu un krāšņumu. Gaismas objektus iespējams vērot jau plkst. 18 vakarā un skatīt tos varēs līdz 23.00. Sinoptiķi prognozē šajās dienās labu, skaidru laiku bez nokrišņiem.  Ar visu pasākumu programmu var iepazīties speciāli izveidotā mājas lapā, kur var lejupielādēt arī objektu karti.  

Šogad sola iespaidīgus un košus gaismas svētkus. Foto -  RTU ēkas Kaļķu ielā 1

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Šogad sola iespaidīgus un košus gaismas svētkus. Foto - RTU ēkas Kaļķu ielā 1

 

Portāls “Mammamuntetiem.lv”  izveidoja savu TOP 5 objektu apskatu, kuru šogad noteikti plānojam apskatīt. 


Izrāde  „Gaismas slepenā dzīve” 
Gaismas slepenā dzīve” būs spīdoša parāde, kurā piedalīsies dažādi lielformāta gaismas tēli, kuri pārvietosies pa Vecrīgu, un skatītāji varēs ielūkoties procesos, kas notiek ar gaismu tad, kad ir aizgājuši gulēt. Parādē piedalīsies  Gaismas sargu tornis, Gaismas bizes pinēji jeb Gaismas dīdītāji, mazā spuldzīte jeb Gaismas kuteklis, viena lielā spuldzīte, kā arī viņas māmiņa un tētiņš jeb Gaismas ģimene; Diskobumba jeb Spoguļbumba, kas norāvusies no ķēdes un izripojusi uz ielas, kā arī viens Gaismgrauzis. 

„Latvijā šāds lielformāta uzvedums veidots pirmo reizi. Formāli tas skaitās lielformāta leļļu teātris, jo visi objekti ir kustīgi un visi tēli – dzīvi; viņiem ir sava nokrāsa un kustības. Un ikviens varēs paskatīties, kā viņi dzīvo.

Parādes laiki: 4., 15., 16., 17. novembrī – plkst. 19.00, 20.00, 21.00 no Rātslaukuma; 18. novembrī – plkst. 21.10 no 11. novembra krastmalas.
 



 

 


Cirks uz jumta
Gaismas mākslinieki no Portugāles priekšnesumu rādīs uz “Astor Riga Hotel & Conference” ēkas fasādes (Zigfrīda Annas Meierovica bulvārī 10 )

Pār mēness izgaismotās, naksnīgās Rīgas ēku jumtiem pilsētā ierodas cirka trupa. Tā aicina ienākt košajā un pārsteigumiem pilnajā cirka arēnā, kur orķestra pavadībā publiku sveicina vakara pieteicējs – Rīgas melnais kaķis. Gaismas cirka izrādē piedalīsies žonglieri un akrobāti, Rīgas bebrs, Rīgas gailis, kaķi uz trapecēm un pat burvis.
 




 

Reklāma
Reklāma


Ceļojums krāsaino  pasaku pasaulē
Doma laukumā, atceroties Ziedoni, varēs pievienoties neparastam ceļojumam dažādajās Imanta Ziedoņa “Krāsaino pasaku” iedvesmotajās pasaulēs. Šī gada festivāla lielākajā projekcijā Doma laukumā labi zināmo stāstu atspulgi atdzīvosies apjomīgā trīsdimensiju projekcijā. Krāsainas iespaidīgas ainas iepriecinās gan bērnus, gan pieaugušos, piedāvājot pilnīgi jaunu vizuālu lasījumu “Krāsaino pasaku” noskaņās.


Gaismas orķestris “Cosmogole”
Latvijas Nacionālās operas skvērā Gaismas instalācija “Cosmogole” ļaus operas skvērā ieraudzīt spožu gaismas instrumentu orķestri, kurā pasakainā gaismu un skaņu simfonijā apvienosies vairāk nekā simts gaismas objektu. Īpaši radītā mūzika un gaismas partitūra radīs noskaņu, kuru iespējams izjust tikai klātesot. Gaismas objekts līdz šim demonstrēts daudzviet pasaulē – arī Lionas, Jeruzalemes, Leipcigas, Amjēnas un Helsinku gaismas festivālos. 
 


 

 

Jaunības un jautrības karuseļi Vērmanes dārzā
Simboliskā nozīmē karuselis raksturo karnevāla būtību – tiekšanos uz pārmaiņām, nerimstošu kustību un vienlaikus arī prieku, jautrību, tieksmi uz ko negaidītu un pārsteidzošu. No tāluma redzamais gaismas objekts Vērmanes dārzā aicinās visus ienirt jautrības, cerību, ilūziju, gaismu un skaņu virpulī, no kura izkāpjot mums liksies, ka viss mums apkārt ir kļuvis jaukāks. Visu pasākuma laiku netveramā gaismas karuseļa apmeklētāji varēs iemūžināt sevi un objektu ilgās ekspozīcijas fotogrāfijās. 
 


Dimants. Sapņu lidojums
Līvu laukumā  plkst. 19.30, 20.30 un 21.30  desmit metru augstumā pacelsies krāsains mirdzošs dimants. Tajā kā nereālā gaismas telpā dejo cilvēki… Mirāža!? Sapņu lidojums!? “The Dream Engine” un “Concept event” (Latvija) sadarbībā radīts gaismas, mūzikas un akrobātikas šovs „Dimants. Sapņu lidojums” Līvu laukumā liks noticēt cilvēku spējai radīt un īstenot fantastiskas idejas, noticēt savu sapņu piepildījumam.