Ko nozīmē būt vientuļajai mātei? Par to izrādē “Intervija ar Madonnu”, kas Latvijā pirmizrādi piedzīvos 8.martā

Dienā, kad visā pasaulē tiks atzīmēta Starptautiskā Sieviešu diena, 8.martā, Latvijā pirmizrādi piedzīvos latviešu un igauņu mākslinieku kopprojekts “Intervija ar Madonnu”, kuru veido horeogrāfe un dejotāja Kristīne Vismane (LV) sadarbībā ar komponistu Jēkabu Nīmani (LV) un scenogrāfi un video mākslinieci Epp Kubu (EST). 

Izrāde Intervija ar Madonnu būs eseja, kas atspoguļos horeogrāfes intuitīvos meklējumus uz jautājumu, ko nozīmē būt vientuļai mātei.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Izrāde "Intervija ar Madonnu" būs eseja, kas atspoguļos horeogrāfes intuitīvos meklējumus uz jautājumu, ko nozīmē būt vientuļai mātei.

 

...Kāds bija iemesls? Kādēļ Tev nebija Tēva? Kur viņš ir? Kur viņš nav? Kādēļ? Kādēļ Tu guli ar vīrieti, no kura nevēlies bērnus? Kādēļ? Kādēļ Tu audzini viena? Kur viņš ir? Kur viņš nav? Starp citu, Tu būvē pati? Tu pati labo? Pati vari? Vai patīk? Vai gribētu vēl? (..) Kā, lai saglabā? Kā, lai atrod ideālu? Es, Es, Es, Es jā, es noteikti jā, bet es vēl nezinu kā..  

 

Izrāde "Intervija ar Madonnu" būs eseja, kas atspoguļos horeogrāfes intuitīvos meklējumus uz jautājumu, ko nozīmē būt vientuļai mātei. Ar interviju, attēlu, kustības, teksta, mūzikas, simbolu un diskusiju palīdzību, radošā komanda mēģinās atšķetināt pēc iespējas plašāku skatpunktu par izvēlēto tēmu, izprast iemeslus, kādēļ sievietes audzina bērnus vienas un kādas ir šīs rīcības sekas. Izrāde balansēs starp iztēli un dokumentalitāti, skarbumu un vienkāršumu, svētumu un ikdienu. 

Izrāde "Intervija ar Madonnu" būs eseja, kas atspoguļos horeogrāfes intuitīvos meklējumus uz jautājumu, ko nozīmē būt vientuļai mātei. 

 

Izrādes saturs balstīts dokumentālās intervijās ar vientuļām mātēm Latvijā, Igaunijā un Lietuvā, tādējādi tēmas izzināšanas procesā, radot iespēju salīdzināt vienu situāciju dažādās, līdzās pastāvošās valstīs un rast atškirības, kuras veido kultūras dažādība.  

 

Horeogrāfija, izpildījums: Kristīne Vismane (LV)

Mūzika, dzīvais izpildījums: Jēkabs Nīmanis (LV)

Scenogrāfija, video māksliniece: Epp Kubu (EST)

Izrādes producente: Zane Estere Gruntmane (LV) 

Izrādes producents: PIGEON-BRIDGE, līdzproducents: dejas producentu kompānija STU (Igaunija) www.stu.lv 

 

KRISTĪNE VISMANE: neatkarīga horeogrāfe un dejotāja Latvijā, kura regulāri veido un piedalās dažādos laikmetīgās dejas projektos, kā arī regulāri savas profesionālās prasmes pilnveido ārvalstīs. Kristīnes radošā darbība ir novērtēta ne vien Latvijā, bet arī ārvalstīs. Izrādes “Stundas” Dirty Deal Teatro (sadarbībā ar Evitu Biruli un Evu Vancāni) un “Pietiekami labs” Ģertrudes ielas teātrī (sadarbībā ar Andreju Jarovoju) tika nominētas Latvijas Teātra Gada balvai “Spēlmaņu nakts” 2013 kā “Gada sasniegums laikmetīgā dejā”, kā arī abas izrādes ir pārstāvējušas Latviju dejas platformā “Baltic Bubble”. Kristīnes radošo darbību spilgti raksturo horeogrāfija kā dzīveveids, kur impulsi tiek ņemti no sevis redzētā, pieredzētā, apkārtējiem cilvēkiem, sajūtām un domām. 

 

Reklāma
Reklāma

JĒKABS NĪMANIS: savu talantu pierādījis ne tikai kā oriģināls izpildītājs, bet arī kā komponists. Muzikālas noskaņas pēdejos gados Jēkabs radījis teātru iestudējumiem, latviešu multiplikācijām un filmām un instalācijām Latvijā un ārvalstīs, tādejādi iezīmējot savu īpašo mākslinieka rokrakstu. Vairākkārtīgi ir nominēts un apbalvots Teātra Gada balvā “Spēlmaņu Nakts” kā “Gada mūzikas autors” (izrādēm “Plūdi un Saulgrieži Straumēnu skaņās” Valmieras Drāmas teātri, “Voiceks” Nacionālā Teātrī). 

 

EPP KUBU:  ir neatkarīga scenogrāfe, vizuālā un video māksliniece. Epp savos darbos izmanto dažādos mākslas un izteiksmes žanrus - foto, video, dokumentālās filmas, skatuves dizains, performanču māksla un grafiskais dizains. Viņas darbi mēģina rast atbildes uz dažādiem sociāliem un personiskiem dabas jautājumiem ar absurdam raksturīgo humora pieskaņu. Epp darbos tiek atveidota ikdienas dzīve traģikomiskā absurdā. Latvijas kultūras telpā viņa nav sveša, jo arī šeit kā scenogrāfe un kostīmu māksliniece ir strādājusi dažadu projektu realizēšanā, piemēram, izrāde “Trīs māsas” Jaunā Rīgas teātrī. rež. M. Ķimele. www.eppepp.com

 

PIGEON-BRIDGE ir nevalstiska organizācija, kas pēc darbības formas ir producentu un kopproducentu kompānija. Tās mērķi ir organizēt un producēt lokālus un internacionālus laikmetīgās mākslas projektus, kas radītu vidi veiksmīga sadarbības tīkla veidošanai un domapmaiņai starp latviešu māksliniekiem un māksliniekiem kaimiņvalstīs un ārvalstīs. “Intervija ar Madonnu” ir pirmais PIGEON-BRIGE starptautiskais projekts, kuras tapšanā piedalījusies arī dejas producentu kompāniju “STU” (www.stu.ee). 

 

Izrādes “Intervija ar Madonnu” pirmā publiskā prezentācija notika šī gada janvārī Ņujorkā, rezidences programmas “Movement Research” ietvaros. 

 

PIRMIZRĀDE: 8. Marts, 2014 plkst. 19:00 

Nākamās izrādes: 9. Marts, 11. un 15. Maijs, 2014 plkst. 19:00

Vieta: KOKA RĪGA, Grīziņkalnā (Krāsotāju iela 12) www.kokariga.lv 

Biļetes pieejamas: Biļešu Paradīzes kasēs un internetā www.bilesuparadize.lv

Biļetes cena: 9 EUR, 5 EUR (skolēniem, studentiem, pensionāriem)

 

Plašāka informācija: www.interviewwithmadonna.jux.com 

Izrāde "Intervija ar Madonnu" būs eseja, kas atspoguļos horeogrāfes intuitīvos meklējumus uz jautājumu, ko nozīmē būt vientuļai mātei.