Jāņa Baltausa piemiņas koncerts "Paturiet sevī dzeju" Mazajā Ģildē

Šī gada novembrī dzejniekam, dziesmu tekstu autoram, žurnālistam un Atmodas laika aktīvistam Jānim Baltausam apritētu 50 gadi. Atzīmējot šo notikumu, Jāņa Baltausa Biedrība „Mēs kultūrai un tautai” sadarbībā ar Rīgas Kultūras un tautas mākslas centru „Mazā Ģilde” un Rakstniecības un Mūzikas muzeju 6. novembrī plkst. 16:00 Mazajā Ģildē visus aicina uz Jāņa Baltausa piemiņas koncertu „Paturiet sevī dzeju”.

Šī gada novembrī dzejniekam, dziesmu tekstu autoram, žurnālistam un Atmodas laika aktīvistam Jānim Baltausam apritētu 50 gadi.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Šī gada novembrī dzejniekam, dziesmu tekstu autoram, žurnālistam un Atmodas laika aktīvistam Jānim Baltausam apritētu 50 gadi.

Koncertā caur dziesmām „Ziemeļvējš”, „Lido”, „Nāc!” un daudzām citām dzejnieku atcerēsies mūziķi Uldis Marhilēvičs, Olga Rajecka, Igo, Aigars Grāvers, Zigfrīds Muktupāvels, Normunds Puniņš, Jenny May, Guntis Veits un grupa „Credo”, Valdis Indrišonoks, Arnis Miltiņš. Savukārt dzeju lasīs Andris Bērziņš, Varis Vētra un Jāņa dēls - Krišjānis Baltauss.
Lai atcerētos un iepazītu Jāņa Baltausa personību un viņa paveikto, Mazajā Ģildē pirms un pēc koncerta būs iespēja aplūkot Rakstniecības un Mūzikas muzeja izbraukuma izstādi par Jāņa Baltausa dzīvi, darbiem un priekiem.

Jāņa Baltausa veikums Latvijas kultūrā ir bijis vērā ņemams un sabiedrībai nozīmīgs: no 1988. gada līdz 1989. gadam viņš vadīja „Ielvārdu kustību”, kuras laikā tika atjaunoti daudzu Rīgas ielu agrākie nosaukumi. No 1989. līdz 1993. gadam dzejnieks organizēja labdarības akcijas „Mēs – Rīgai”, „Mēs – latviešu bērniem”, kuru laikā notika vairāk nekā 200 koncerti visā Latvijā. Barikāžu dienās kopā ar mūziķiem tika organizēts solidaritātes koncerts no Preses nama izraidītajiem darbiniekiem, kas pārauga pirmajā barikāžu rokkoncertā. Savukārt no 1995. līdz 2000. gadam Jānis bija bērnu un jauniešu žurnāla „Mana” galvenais redaktors.


Pēc dzejnieka nāves iznāca viņa dzejoļu krājums „ Ar miglu tev zīmēju naktskreklu”.
Lai arī Jānis Baltauss ir plašāk pazīstams kā bērnu dzejnieks, Latvijas kultūrā kā paliekošas vērtības ir vairāki desmiti 80. gadu beigu un 90. gadu populāro dziesmu, kuru tekstu autors viņš ir.

 

Reklāma
Reklāma

Ieeja bez maksas.