Gadalaiku mijā skatāma Jāzepa Pīgožņa gleznu izstāde

No 26. oktobra līdz 19. novembrim Ojāra Vācieša memoriālajā muzejā, O. Vācieša ielā 19 atvērta Jāzepa Pīgožņa gleznu izstāde „Gadalaiku mijā”.

Gleznas autors: Jāzeps Pīgoznis.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Gleznas autors: Jāzeps Pīgoznis.

Tās ir Latvijas krāsas. Ziemas un ābeļziedu sniegbaltā, ķieģeļsārtzeltaini rudenīgā un blīvi zaļā, kas šobrīd nepārprotami atsviež atpakaļ vasaras karsonī.
Tās ir gleznotāja Jāzepa Pīgožņa krāsas.

„Katru gadu ir pētīts, kā saule spīd cauri lapām, kā rotaļājas tajās... (..) Mani saista dabas mūžam mainīgais spēks, skaistums un prieks, kas dod vielu arvien jauniem gleznieciskajiem risinājumiem,” teicis mākslinieks, kad viņam taujāts, kā top viņa Latvijas ainavas.

Jāzeps Pīgoznis strādā ne tikai glezniecībā, bet darbojies arī lietišķajā grafikā, stājgrafikā, preses un grāmatu grafikā, medaļu mākslā, scenogrāfijā, arī publicistikā. Eļļas glezniecībā pazīstams galvenokārt kā ainavists – gleznojis dzimtās Latgales ainavas un mazpilsētu skatus, populārākais motīvs – mežs dažādos gadalaikos. Grāmatu grafikā darbojies, galvenokārt ilustrējot bērnu grāmatas un latviešu tautasdziesmu izdevumus, kopumā vairāk nekā 30 grāmatu.
Veidojis scenogrāfiju Valsts Leļļu teātra izrādēm. Publicējis ar mākslu saistītus rakstus periodikā.

Jāzeps Pīgoznis dzimis 1934. gada 15. septembrī Rēzeknes apriņķī, Ružinas pagasta Odumānu sādžā. 1953. gadā beidzis J. Rozentāla Rīgas mākslas vidusskolu, 1959. gadā – Latvijas Valsts Mākslas akadēmijas Glezniecības nodaļu. 1992. gadā ieguvis Mākslas maģistra grādu.
Mākslinieku savienības biedrs kopš 1964. gada. Starptautiskās Mākslas asociācijas „B13” biedrs (1993–1997).
Izstādēs piedalās kopš 1952. gada gan Latvijā, gan ārzemēs: Krievijā, Vācijā, Baltkrievijā, Polijā, Lietuvā, Luksemburgā, ASV, Beļģijā, Ukrainā, Igaunijā, Čehoslovākijā, Azerbaidžānā, Bulgārijā, Nīderlandē, Mongolijā, Zviedrijā, Francijā, Ungārijā, Moldovā, Kirgizstānā, Spānijā, Dānijā, Austrālijā.
Jāzepa Pīgožņa darbi atrodas daudzu Latvijas muzeju kolekcijās, arī muzejos Polijā, Bulgārijā, Krievijā, Baltkrievijā, kā arī daudzās valsts un sabiedriskajās iestādēs un privātkolekcijās Latvijā, Francijā, Norvēģijā, Zviedrijā, Somijā, Itālijā, Vācijā, Lielbritānijā, ASV, Taivānā, Kanādā, Beļģijā, Dānijā, Japānā un Austrālijā.

Tuvāka informācija par izstādi pa tālruni 67619905, 67614015vai e-pastu: vacietis@memorialiemuzeji.lv, kā arī www.vaciesamuzejs.lv un

www.memorialiemuzeji.lv

Reklāma
Reklāma