Četras pasaules. Četras stihijas. LNO top baleta jaunuzvedums

13.oktobrī pirmizrādi piedzīvos baleta jaunuzvedums „Četras pasaules. Četras stihijas”, kurā būs skatāmi četri baleta viencēlieni, kas atklāj dejas Visumu, ietverot gan pasaulē iemīļotos Čezares Punji Pas de quatre ar Žila Pero horeogrāfiju Ineses Dumpes iestudējumā un Čezares Punji un Kamila Sensānsa Marijas sapni ar Petra Zuskas horeogrāfiju, gan latviešu komponistu Artura Maskata Tango ar Kšištofa Pastora horeogrāfiju, un Pētera Vaska Erdu, kuras mūsdienīgo dejas valodu radījis Jurijs Vamošs. Jauniestudējuma diriģents Mārtiņš Ozoliņš, kostīmu mākslinieki Kristīne Pasternaka un Romāns Šolcs.

Publicitātes foto.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Publicitātes foto.

Aivars Leimanis: „„4 pasaules. 4 stihijas” nav pirmā viencēlienu programma, ko skatītājiem dāvā Latvijas Nacionālais balets. Tomēr šī baleta izrāde ir īpaša: tā vienlaikus ir gan aizraujošs ceļojums baleta vēsturē, gan negaidīts jaunatklājums. Un šī iecere pārsteidz arī ar vērienu. Ja parasti laikmetīgā baleta iestudējumos uz skatuves atrodas vien salīdzinoši nelielas trupas, tad šajā izrādē iesaistīti visi mūsu mākslinieki. Pirmā no četrām pasaulēm – Kšištofa Pastora ugunīgais „Tango” – jau ieguvis skatītāju nedalītu mīlestību, lai gan iepriekš šis viencēliens ir izpildīts vien dažas reizes. Skaļas ovācijas katru reizi saņēmis arī modernais un jautrais „Marijas sapnis”. Šī baleta panākumi mudināja mūs turpināt meklējumus un ielūkoties pagātnē. Jo „Marijas sapņa” radītājs, horeogrāfs Petrs Zuska iedvesmu smēlies fantastiskajā, klasiskajā „Pas de Quatre”, kas savulaik tika sacerēts četrām 19. gadsimta dižākajām balerīnām. Pirmo reizi izrādīsim abus šos baleta viencēlienus vienu pēc otra, tādejādi vēlreiz mērojot to tālo ceļu, kuru gājusi deja no sendienām līdz šodienai. Vakara otrajā daļā atklāsim jaunas zemes, pirmo reizi Latvijā izrādot episko „Erdu” ar Pētera Vaska emocionāli uzrunājošo mūziku. Ungāru horeogrāfs Jurijs Vamošs ir radījis Vaska 2. simfonijai ārkārtīgi sarežģītu horeogrāfiju. Piesātināts ar kustībām, tas ir emocionāli un fiziski ļoti spēcīgs darbs.”

Preses konference par  jauniestudējumu notiks otrdien, 4.oktobrī, plkst.13.00 LNO Konferenču zālē (ieeja pa Jaunās zāles durvīm). Preses konferencē piedalīsies komponisti Pēteris Vasks, Artūrs Maskats, horeogrāfs Jurijs Vamošs, Latvijas Nacionālā baleta vadītājs Aivars Leimanis. Ir pieejami Tango  un Erdas DVD ieraksti.

 

Ieskaties: www.opera.lv
 

Reklāma
Reklāma