Brīvdienu ceļvedis. Septiņas lietas, kas jāpiedzīvo sestdien un svētdien

Lai arī senie latviešu rudens saulgriežu un ražas svētki – Miķeļdiena iekrīt tikai nākamās nedēļas vidū, jau šajās brīvdienās visā Latvijā notiek pamatīgas lielāko rudens svētku lustes. Iesaka www.kasjauns.lv.

Rīgā Miķeļdienas jampadrači ar trušiem un burkāniem, kā arī andeli notiks pašā Vecrīgas centrā – Rātslaukumā un Doma laukumā un arī Brīvdabas muzejā. Foto: Andra Lejniece, publicitātes foto

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Rīgā Miķeļdienas jampadrači ar trušiem un burkāniem, kā arī andeli notiks pašā Vecrīgas centrā – Rātslaukumā un Doma laukumā un arī Brīvdabas muzejā. Foto: Andra Lejniece, publicitātes foto

 

Kā katru gadu, arī šogad visunikālākie Svētā Miķeļa svētki būs suitu galvaspilsētā – Alsungā, kur ne tikai varēsim pirkt un pārdot un katoļu Dievu palūgties kopā ar pareizticīgajiem setiem no Igaunijas, bet arī pamatīgi izbaudīt burdona dziedājumus. Suiti Miķeļus svinēs ne tikai Alšvangā, bet arī suitu Jūrkalnē ar īstu ābolu balli. 

 

Rīgā Miķeļdienas jampadrači ar trušiem un burkāniem, kā arī andeli notiks pašā Vecrīgas centrā – Rātslaukumā un Doma laukumā un arī Brīvdabas muzejā. Tāpat meklējiet lielos Miķeļdienas pasākumus savā pilsētā un pagastā. Ja nebūs pie jums, tad pie nāburgiem gan. 

 

Nacionālajā mākslas muzejā atklāta pirmskara bohēmieša, mākslinieka Oskara Norīša izstāde, bet Spīķeros izpaužas laikmetīgie mākslinieki. Rīgas cirks uzsācis jauno – 123. sezonu. Ķīpsalā „kausies” džudisti, bet „Arēnā Rīga” – karatisti. 

 

1. Miķeļdiena suitu novadā 

Šajās brīvdienās visā Latvijā svinēs Miķeļdienu. Kaut gan tā šogad iekrīt 29. septembrī, ar masu pasākumiem un lielajiem Rudens tirgiem to šogad svin tuvākajās brīvdienās. 

 

Viens no viskrāšņākiem Miķeļa godināšanas pasākumiem, kā jau ierasts, notiks senajā suitu galvaspilsētā – Alšvangā (Alsungā). Svētā Miķeļa svētku svinēšanas tradīcijas pirmsākumi Alsungā meklējami ap 1625. gadu, kad novada īpašnieks Jēkabs fon Šverins vecākās koka baznīcas vietā uzbūvēja pašreizējo mūra baznīcu un veltīja to svētajam erceņģelim Miķelim, nosakot arī to, ka šajā dienā Alsungā ir jārīko gadatirgus. 

 

Miķeļdienas svinēšana Alsungā nav tikai vienkāršs tirgus vai baznīcas apmeklējums, bet tā ir arī vienreizēja iespēja iepazīties ar unikālo Kurzemes katoļu saliņas – suitu kultūru un sastapties ar slavenajām suitu sievām. 

 

Sestdien, 24. septembrī: 

* pulksten 9.00 sāksies tirgus pie Alsungas Svētā Miķeļa baznīcas; 

* pulksten 9.30 - sākums Suitu velobraucienam; 

* no pulksten 9.00 līdz 12.00 -  setu dziedātāji „Leelopark Setomaalt” (Igaunija), blumīzeru ansamblis no Ventspils, Suitu muzikanti, sieviešu ansamblis „Ventiņ”, deju kopa „Suiti”, senioru dejotājas, sportiskas aktivitātes, zupa, vizināšanās ar zirgu, konkursi un citas atrakcijas; 

* pulksten 12.00 –Alsungas mūzikas skolas pedagogu un audzēkņu koncerts baznīcā;. 

* pulksten 13.00 – ērģeļmūzikas koncerts baznīcā;. Spēlē Dace Nasteviča. 

* pulksten 14.00 – dzejas lasījumi Alsungas bibliotēkā;. 

* pulksten 16.00 – folkloras kopas „Vīraksne” (Atašiene) koncerts baznīcā; 

* pulksten 17.00 – setu kora „Leelopark Setomaalt” (Igaunija) koncerts baznīcā; 

* pulksten 18.00 – dievkalpojums baznīcā (vada prāvests Viktors Naglis no Krustpils);. 

* no pulksten 19.30 līdz 21.30 - Suitu ēdienu vakars Spēlmaņu krogā; 

* pulksten 21.30 – svētku parāde pa Skolas un Pils ielām; 

* pulksten 22.00 - suitu sadziedāšanās Dižgabalkalnā; 

* pulksten 22.00 - balle vidusskolā. 

 

Svētdien, 25. septembrī: 

* pulksten 11.00 - Miķeļdienas svētku dievkalpojums, svinīgā procesija (vada bīskaps Vilhelms Lapelis); 

* no pulksten 13.00 – līdz 15.00 - Alsungas, Gudenieku un Jūrkalnes suitu etnogrāfisko ansambļu, Latvijas bankas kora un setu dziedātāju „Leelopark Setomaalt” koncerts baznīcā; 

* pulksten 15.00 - tēja, pīrādziņi un dziesmas pie baznīcas (ierašanās ar groziņiem). 

 

Ābolu balle Jūrkalnē 

Miķeļdienu godinās vēl vienā suitu pagastā – Jūrkalnē (Ventspils novads), kur sestdien, 24. septembrī, no pulksten 11.00 līdz 15.00 Ugunspļavā norisināsies aizraujoši notikumi visai ģimenei un draugiem – „Ābolu balle”. 

 

Ābolu ballē notiks koku stādīšana, ābolu tirgus, ābolu sulas spiešana, ēdienu un dzērienu pagatavošanas demonstrējumi un degustācija, krāmu tirdziņš, varēs piedalīties konkursā par lielāko vai dīvaināko ābolu, veidot ābolu ēdienu grāmatu un nogaršot svaigi ceptas pankūkas un plātsmaizes. Galvenais ābolu šefpavārs Jūrkalnē būs Mārtiņš Sirmais. 

Sīkāk internetā: www.alsunga.lv un www.jurkalne.lv. 


Miķeļdienā suitu galvaspilsētā Alsungā vareni izdziedāsies suitu sievas 

http://www.youtube.com/watch?v=dBsEO5zFYu

 

2. Rīgas Miķeļi – Rātslaukumā, Doma laukumā un Brīvdabas muzejā 

Burkānu balle Rātslaukumā 

Savukārt Rīgā Miķeļdienas gadatirgus 24. un 25. septembrī notiks Rātslaukumā. Tā atslēgvārds ir burkāns, jo šogad Latvijas galvaspilsētā Miķeļos godinās burkānus. Gadatirgus apmeklētājiem būs iespēja apskatīt „Trušu Pilsētiņu” un ieraudzīt interesantas skulptūras, kuras veidotas no Latvijā audzētiem burkāniem. 

 

Jau no pulksten 10.00 rītā gan sestdien, gan svētdien Rātslaukumā skanēs dziesmas, truši rosīsies savā pilsētiņā, Burkānu bodē varēs nobaudīt sklandraušus un burkānu zupu, divi jautri draugi – Burkāns un Trusis aicinās bērnus piedalīties rotaļās, konkursos un uzzināt daudz ko jaunu par burkāniem. Rātslaukumā tiks svinēta Latvijā ražotu dārzeņu garša, smarža, veselīgs un radošs dzīvesveids. 

 

Pasākuma apmeklētājiem radošajās darbnīcās „Burkānu pietura” būs iespēja pašiem radīt un veidot ko interesantu no Latvijas dārzeņiem, bērniem būs iespēja izmēģināt sevi un savas iemaņas mini skulptūru radīšanā. Grupa „Oranžās Brīvdienas” aizsāks festivāla muzikālo programmu, kurā iekļauta vairāku bērnu grupu uzstāšanās – dziedās „Momo”, „Knīpas un Knauķi”, „Palāsītes” un „Poppy”. 

 

Tirgus Doma laukumā 

Sestdien, 24. septembrī, visas dienas garumā no pulksten 9.00 līdz 17.00 arī Doma laukumā notiks Rīgas rudens ražas svētku gadatirgus, kur gaidāma gan tirgošanās, gan plaša izklaidējoša koncertprogramma. 

 

Doma laukumā varēs nobaudīt un iegādāties rudens ražas lauku labumus – ābolus, bumbierus, ēdamus un dekoratīvus ķirbjus, cūku pupas, sīpolu virtenes, dzērvenes, zāļu tējas, medu, īstu lauku maizi, speķi, skābus kāpostus, kūpinātas zivis un citus gardumus. Amatnieki piedāvās skaistākos keramikas, koka, un pinumu darinājumus. Rīgas dāmas varēs iegādāties smalkus rokdarbus – adījumus, tamborējumus, tekstilijas, kā arī greznas rotas no visdažādākajiem materiāliem. 

 

Uz Miķeļdienas gadatirgus skatuves visus priecēs Rīgas pilsētas dziesmu, danču un instrumentu spēles meistari. Programmu vadīs aktieri Karīna Tatarinova un Andrejs Možeiko. Programmas noslēgumā pēc pulksten 16.00 uzstāsies grupa „Lauku muzikanti”. 

 

Ražas svētki Brīvdabas muzejā 

Svētdien, 25. septembrī, no pulksten 12.00 līdz 17.00 Rudens ražas svētkus svinēs arī Latvijas Etnogrāfiskajā brīvdabas muzejā. 

 

Brīvdabas muzejā Ražas svētki ir tradicionāls pasākums, kas iezīmē rudens sezonas sākšanos. Kad dārza darbi apdarīti un sēņu grozi pielasīti, latviešu zemnieki  no laukiem un druvām ved mājās dabas veltes. Tad pulcējas kopā Ražas svētkos, lai viens otra izaudzēto aplūkotu, iemainītu vai kaut ko gardu iegādātos garajai ziemai. 

Līdztekus tirgus izdarībām par muzikālo noformējumu rūpēsies folkloras kopas „Rija” un „Kokles”. Ar tautas dejam priecēs tautas deju ansamblis „Degsme”. Visi ies rotaļās,  dziedās un dancos. Vēderus varēs pildīt ar Ražas zupu un kopā ar mazākajiem apmeklētajiem veidot zīļu un kastaņu vīriņus. 

 

Tos, kas noguruši no tirgus kņadas, veldzēs mierīga pastaiga pa rudenīgajām muzeja takām. Muzejā sēņotājus joprojām gaida arī lielāki un mazāki sēņu vīriņi un sieviņas.

 

3. Miķeļi visā Latvijā 

Rudens ražas svētkus ar andelēm, jautrām rotaļām, ballēm un koncertiem svinēs arī citviet Latvijā. Lūk, dažas Miķeļdienas goda vietas: 


Sestdien, 24. septembrī: 

* Balvu novadā pie Naudaskalna ezermalas Mikeļdienas tirgus ar dažādām spēlēm, atrakcijām un konkursiem, priekšnesumiem, dārzeņu sautējumu un pašu andelēšanos būs no pulksten 10.00. 

* Balvos Rudens dārza svētki Partizānu ielā 14 sāksies pulksten 11.00. Būs mūzika, atrakcijas, pankūkas, gatavos dārzeņu sautējumu. 

* Kinopilsētiņā „Cinevilla” Tukuma novada Slampes pagastā no pulksten 11.00 līdz 17.00 tiks rīkoti pirmie Rimi ražas svētki. Visas dienas garumā notiks rudens gardumu tirdziņš, kurā savu produkciju piedāvās gan vietējie ražotāji, gan zemnieki no visas Latvijas, kā arī tiks vārīta ražas svētku zupa un cepta Lapsas rudens kūka. 

Dienas gaitā ikviens būs aicināts piedalīties dažādos konkursos, piemēram, Lielākā un jocīgākā kartupeļa konkursā, kā arī Marinējumu konkursā, kurā ar savu atradumu vai gatavotajiem ziemas krājumiem dalīties aicināts jebkurš interesents. Ražas svētku laikā Latvijas Mākslas akadēmijas studentu vadībā taps milzu dārzeņu un augļu skulptūra. 

Kinopilsētiņas Ražas svētkos piedalīsies arī populārais pavārs Mārtiņš Sirmais, kurš tajos vadīs mājas brūvējumu – mājas vīnu, mājās gatavotā alus un kandžas – konkursu. 

Visas dienas garumā svētku apmeklētāji varēs vērot arī dažādus muzikālus priekšnesumus - par svētku sajūtu rūpēsies gan populāri mūziķi, gan dejotāji. Azartisku rokenrolu sola grupa „Čehols” un Pits Andersons ar grupu „The Swamp Shakers”. Savukārt īpašu pārsteigumu sagatavojušas saimnieces māsas Legzdiņas, kā arī Manguļu ģimene (ieejas biļete – Ls 3). 

* Džūkstes kultūras namā Rudens tirgus sāksies pulksten 9.00 un ilgs līdz pat pieciem pēcpusdienā. 

* Līgatnes Vienkoču parkā amatnieku un mājražotāju rudens tirdziņš sāksies pulksten 10.00. Parkā darbosies arī darvas ceplis un vienkoču grebšanas darbnīca. Būs zāļu tēja. 

* Rundāles Saules dārzā, Svitenē rudens saulgriežu svētkus sāks atzīmēt pulksten 12.00 ,  24. septembrī plkst.12.00. Būs iespēja tirgoties, iepirkties, piedalīties dažādās jautrās izdarībās, baudīt Rundāles, Bauskas un Iecavas novadu amatierkolektīvu, kā arī viesu kolektīvu no Pakrojas (Lietuva) priekšnesumus. 

* Sabiles centrā pie Fabrikas vārtiem Miķeļdienas tirdziņš sāksies pulksten 10.00 un ilgs līdz pulksten 13.00. 

 

Svētdien, 25. septembrī: 

Reklāma
Reklāma

* Alsviķu pagastā Miķeļa gadatirgus notiks no pulksten 9.00 līdz 15.30 Strautiņos pie pamatskolas. 

* Jēkabpilī Kena parkā Miķeļdienas gadatirgus ar ieskatu Miķeļu svinēšanas tradicionālajās norisēs, plašu izklaides programmu, iespēju tirgoties un iepirkties būs no pulksten 9.00 līdz 12.00. 

Lai tirgošanās un iepirkšanās veiktos lustīgāk, varēs dziedāt un dejot kopā ar folkloras kopām „Turki”, „Ceiruleits”, viesiem no Polijas, ar grupām „Sandra” un „Latgales dāmu pops”, kā arī noskatīties Krustpils novada Zīlānu kultūras nama teātra kopas izrādi „Ak šī jaukā dzīve” un Viesītes ielu vingrotāju šovu. 

* Kandavā Miķeļtirgus norisināsies no pulksten 9.00 līdz 15.00. 

* Rēzeknes kultūras un atpūtas parkā notiks Miķeļdienas gadatirgus noritēs no pulksten 10.00 līdz 13.00.. No pulksten 11.00 norisināsies jauniešu Etno mūzikas dienu dalībnieku un Rēzeknes amatiermākslas kolektīvu koncerts. 

* Siguldas Svētku laukumā rudens tirdziņš „Ražas laiks - kāzu laiks” norisināsies no pulksten 9.00 līdz 12.00. Pasākuma apmeklētājiem būs iespēja iepirkties, atpūsties un piedalīties dažādās kāzu izdarībās un svinēšanas tradīcijās. 

Miķeļdienu šosestdien riktīgi svinēs pavārs Mārtiņš Sirmais. Viņš 24. septembrī iespēs gan Jūrkalnē izveidot Ābolu ē­dienu grāmatu, gan Slampes pagasta kinopilsētiņā vadīt mājas vīna un kandžas konkursu.

4. Liriski bohēmiskā vitalitāte Mākslas muzejā 

Līdz 30. oktobrim Latvijas Nacionālā mākslas muzeja Mazajā zālē (Rīgā, Krišjāņa Valdemāra ielā 10a) būs skatāma Oskara Norīša darbu izstāde „Liriskā vitalitāte”. 

 

Oskars Norītis (1909–1942) ir viena no savdabīgākajām personībām Rīgas bohēmiešu saimē, leģendārs ar savām darba spējām, „vieglo roku” un neapsīkstošo humoru. Viņš ir mācījies Latvijas Mākslas akadēmijā (1926–1930), pagājušā gadsimta 30. gadu sākumā papildinājies glezniecībā Valdemāra Tones studijā, bijis Mūksalas mākslinieku biedrības (1932–1940) biedrs. Mākslinieks strādājis eļļas un akvareļa glezniecībā, pievēršoties portretam, ainavai, klusajai dabai, vērienīgām un līdzsvarotām figurālajām kompozīcijām. 

 

Mākslinieks bija virtuozs zīmētājs, neticamā ātrumā izpildījis darbus ogles, grafīta, sangīnas un tušas zīmējuma tehnikās, kuros dominē liriski vitāls tēlojums, stingra, enerģiska līnija un spēcīgs gaismēnu kārtojums. Viņš bija izkopis arī litogrāfijas tehniku, darinot pat pieckrāsu oriģināllitogrāfijas, kā arī apguvis kokgrebumu. 

 

Oskara Norīša darbu izstādē parādīta meistara mākslinieciskās darbības daudzpusība – eksponēti zīmējumi, gleznas un plakāti. Īpaši izcelts viņa daiļrades izcilākais veikums – ilustrētās grāmatas, galvenokārt apgāda „Zelta ābele” bibliofilie izdevumi. Mākslinieka dzīves gājumu dokumentē sava laika fotogrāfijas. Izstādi veido materiāli no Latvijas Nacionālā mākslas muzeja, Rakstniecības un mūzikas muzeja, Tukuma muzeja kolekcijām, kā arī eksponāti no Latvijas Nacionālās bibliotēkas krājumiem un privātkolekcijām. 

 

1943. gada janvārī tika plānota Oskara Norīša pēcnāves izstāde, bet kara laika sarežģītajos apstākļos skate nenotika. 1953. gadā mākslinieka dzīvesbiedre aktrise Lita Zemgale sarīkoja Oskara Norīša 10 gadu nāves atceres izstādi Sidnejā (Austrālija). 

 

Latvijas Nacionālā mākslas muzeja apmeklētājiem tiek piedāvāta vienreizēja iespēja pirmo reizi skatīt vienkopus apjomīgu un daudzpusīgu nostāstiem apvītā meistara darbu izstādi „Liriskā vitalitāte”, kurā tik loģiski apvienojas Oskara Norīša jūtīgā emocionalitāte un sulīgais temperaments. 

Sīkāk internetā: www.lnmm.lv. 

 

5. Meli un sociālistu statujas Spīķeros 

Laikmetīgās mākslas centrā „kim?” (Rīgas Centrāltirgus Spīķeros, Maskavas ielā 12/1) piektdien atklāja divas jaunas izstādes - Armanda Zelča personālizstāde „Nav tā, kurš ir. Tā vārds ir zināms” un starptautiskā grupas izstāde „Pēc sociālistu statujām” („After Socialist Statues”). Izstādes būs aplūkojamas līdz 30. oktobrim. 

 

* Armanda Zelča personālizstādes “Nav tā, kurš ir. Tā vārds ir zināms” zāli  ieņems objekti, kas ir radīti, domājot par melu tēmu un to varbūtējo dabu. Nesniedzot risinājumus un nedomājot par formulām, mākslinieks, veidojot dažādu formu divdabju fantomus, meklē savienojuma vietu, kas satur kopā melus un realitāti. 

 

Filozofs Jānis Taurens par gaidāmo Armanda Zelča izstādi atceras: „Kādu rītu – tas bija 28. februārī – savā pastkastītē atradu vēstuli, kurā bija teikts: „Nezinu vai nākamās izstādes sakarā vai arī tāpat vien, bet mani ir ieinteresējusi viena tēma. Pagaidām gan nevaru tai atrast precīzu, skaistu nosaukumu, bet vienkārši runājot – meli un viss, kas ar to saistīts. (..) Mērķis būtu iepazīties ar to un paskatīties, kas sanāk, ja to sajauc ar mākslu.” Torīt es iedomājos, ka „melošana ir valodspēle, kuru nepieciešams mācīties kā jebkuru citu” un ka māksla arī nav nekas cits kā dažādas valodspēles. Vēl es atcerējos, ka kādā progresīvā bērnudārzā meļa paradoksu izmantoja, lai mācītu bērniem secināšanu, proti: ja teikums „Es meloju” ir patiess, tad tas nozīmē, ka tas ir aplams, un tā tālāk.” 

 

Armands Zelčs (1978) ir studējis Latvijas Mākslas akadēmijas Vizuālās komunikācijas nodaļā un Berlīnes Mākslas universitātes Eksperimentālo mediju nodaļā. Mākslinieka darbības joma galvenokārt ir saistīta ar objektiem un to raksturo interese par cilvēka uztveres un spēju robežām. 

 

* Savukārt izstāde „Pēc sociālistu statujām” ir otrā pietura igauņu kuratores Raelas Artelas veidotā cikla „Tava perifērija ir mans centrs” ceļojumā. Projekta ietvaros Rīgā satiekas mākslinieki no bijušajām Austrumu bloka valstīm, katrs radot savu darbu par un ap kādu pilsētu – Tallinu, Rīgu, Poznaņu, Viļņu un Tbilisi. Izstāde ir veidota pievēršot īpašu uzmanību Rīgas kontekstam un „kim?” apkārtnei – Centrāltirgus un Maskavas priekšpilsētas vēsturiski blīvā šarma ieskautajam Spīķeru kvartālam. 

 

Šis rajons savā dažādībā ir izstādei vispiemērotākā vieta, kur diskutēt par attīstības tendencēm un pārskatīt mākslas attieksmi pret nesenajām izmaiņām bijušās Austrumeiropas pilsētvidē 20 gadus pēc mūra sabrukšanas un heroisko pieminekļu aizvākšanas no centrālajiem skvēriem un ielu stūriem. 

 

„kim?” 2. stāvā būs skatāmi video, fotogrāfijas, instalācijas un zīmējumi, kuru autori ir šī gada Cēsu mākslas festivāla dalībniece Flo Kasearu (Tallina), mākslinieki Pauls Kuimets (Tallina), Francišeks Orlovskis (Poznaņa), Sofija Tabatadze (Berlīne/Tbilisi) un Vita Cāmane (Berlīne/Ņujorka). Laika ritumu jūtīgi tverošie darbi fiksē un parāda mūsdienu mākslas kritisko skatījumu uz sociālo, politisko un kultūras vidi, kas veidojusies divās desmitgadēs kopš priekškara krišanas. Projekts apliecina, ka māksliniekus joprojām iedvesmo ar teritorijām un identitāti saistītas tēmas. 

Sīkāk internetā: www.kim.lv. 

 

6. Jaunā sezona Rīgas cirkā 

Rīgas Cirks uzsācis savu 123. sezonu ar  absolūti jaunu, starptautisku cirka programmu „1...2...3... aiziet! 123.sezona sākas!”, kurā uzstāsies daudzi pazīstami cirka artisti. 

 

* Pēc 23 gadu pārtraukuma uz Rīgas cirka manēžas atkal tiksies pasaules slavenā Ignatovu dinastija. Cirka leģendas - Leonīds un Lidija Ignatovi ieradušies no Francijas, lai kopā ar savu dēlu - Sergeju Ignatovu Junioru atklātu Rīgas cirka 123. sezonu. 

 

Sergejs Ignatovs Juniors - viņš arī Burt Blague klauns no Amerikas - ir talantīgs un daudzpusīgs cirka mākslinieks. Virtuozs žonglieris, ieguvis divkārtēja pasaules čempiona titulu Lasvegasas pasaules čempionātā žonglēšanā, lielisks stepa dejotājs un neparasti jautrs klauns no Amerikas Disnejlendas vienā personā. Klauna vecāki, Lidija un Leonīds Ignatovi, jau vairākus gadu desmitus strādā kā žonglēšanas un balansēšanas triku meistarpāris. 

 

* Tāpat programmā uzstāsies arī viena no pasaulē labākajām akrobātu grupām - lēcēji ar atsperlaipām „RUBAN”, kas rīdziniekiem piedāvās savu jaunāko iestudējumu - priekšnesumu pagājušā gadsimta 80.gadus disko stilā ar labākajiem „ABBA” un „Boney M” mūzikas ritmiem. 

 

* Uzstāsies arī „Flick Flack” cirks no Vācijas, kura izrāžu pamata ir risks ar skarbas realitātes akcentu. Rīgā ieradies viens no spilgtākajiem šī cirka māksliniekiem - gaisa vingrotājs vertikālajās ķēdēs - Roma Konans. Cirka skarbais stils: ķēdes, izteikts vīrišķais spēks, priekšnesumam piemērota smagā mūzika, un bīstami lēcieni, izpildīti pikējošā lidojumā uz vertikālas ķēdes. 

 

* Takšu pavēlniece Diāna visus priecēs ar saviem mīluļiem - 11 spītīgiem, bet bez gala mīļiem un amizantiem pundurtaksīšiem. 

 

* Izrādē piedalās arī Latvijas cirka mākslinieki — Eiropā atzīta kaķu dresētāja Darja  Golobokiha ar kaķiem un maziem sunīšiem un talantīga gaisa vingrotāja Daiga Vilciņa, kas 123. sezonai iestudējusi jaunu numuru tīklā un iejutīsies nāriņas lomā. 

 

Jaunās sezonas pirmo programmu varēs skatīt līdz novembra vidum. Šajās brīvdienās izrādes notiks: 

* sestdien, 24. septembrī pulksten 15.00 un 18.00, bet 

* svētdien, 25. septembrī pulksten 12.00 un 16.00. 

Sīkāk internetā: www.cirks.lv. 

Rīgas cirka jaunajā programmā uzstāsies arī „skarbā cirka” gaisa vingrotājs Roma Konans 

 

 

7. Cīņas sporta brīvdienas 

Džudo un karatē cienītājiem šīs brīvdienas būs aizņemtas, jo Ķīpsalā sestdien notiks starptautiskais džudo turnīrs „Golden Score”, bet svētdien „Arēnā Rīga” norisināsies karatē sacensības „Karatē grand Prix 2011”. 

 

* 6. starptautiskais džudo turnīrs „Golden Score” sāksies sestdien, 24. septembrī pulksten 16.00 Ķīpsalas hallē (ieeja – Ls 7). Turnīrā Latvijas izlase cīnīsies pret 

Eiropas un Amerikas spēcīgākiem džudistiem. 

 

„Golden score”  būs spilgts un aizraujošs pasākums ne tikai džudo cienītājiem, bet arī 

visiem, kam patīk emociju pilnas sporta sacensības. Turnīrs otro gadu pēc kārtas notiks komandu formātā un Latvijas izlase šogad aizstāvēs pērn sīvajā cīņā izcīnīto čempionu titulu. Pretī tai stāsies komandas no Uzbekistānas, Lielbritānijas, Kanādas, Krievijas, Ukrainas, Baltkrievijas, Somijas un Francijas. 

 

Būs arī krāšņa atklāšana, muzikālais un lāzera šovs, dažādu sporta veidu Olimpisko zvaigžņu salidojums, uzstāšanās un novēlējumi mūsu džudistiem pēdējā turnīrā pirms Londonas Olimpiskajām spēlēm. 

Sīkāk internetā: www.judo-lido.lv. 

 

* „Arēnā Rīgā” svētdien, 25. septembrī pulksten 18.00 sāksies Latvijas karatē „Grand Prix 2011” (ieeja – Ls 2). 

 

Tajā četru kontinentu pārstāvji cīnīsies par Absolūtā čempiona titulu. Šogad turnīrā plāno piedalīties pārstāvji no vairāk kā 10 valstīm: Francijas, Krievijas, Baltkrievijas, Igaunijas, Grieķijas, Dominikānas, Izraēlas, Lībijas, Ukrainas, Tunisijas, Alžīras, Slovākijas un Čehijas. 

 

Sacensību fināla šovā piedalīsies astoni labākie absolūtās svara kategorijas sportisti, bet Eiropas komandu čempionāta 2010. gada uzvarētāji - Latvijas junioru izlase cīnīsies ar viesu komandas izlasi. 

Sīkāk internetā: www.karate.lv. 

 

Autors: Elmārs Barkāns, www.kasjauns.lv