Raimo Lielbrieža izstāde galerijā Zazī

Fotomākslas galerijā „Zazī” tiks atklāta Raimo Lielbrieža fotogrāfiju izstāde „Nospiedumi”. Izstādē būs aplūkojami fotogrāfisko attēlu nospiedumi dažādās tehnikās: dihromāta nospiedums, Van Daika nospiedums un Kalitipija.

Izstāde Nospiedumi

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Izstāde "Nospiedumi"

 

 

Raimo Lielbriedis (1962) – ar fotogrāfiju nodarbojas kopš 1978. gada. Organizējis sešas personālizstādes un piedalījies vairāk nekā 17 grupu izstādēs. Viņa darbi kolekcijās atrodami ne tikai Latvijā, bet arī Dānijā, Polijā, Bulgārijā un Somijā.

Izstādes tēmu Raimo komentē šādi: „Šajā izstādē galvenais ir attēls, attēls pats par sevi. Šo fotogrāfiju, vai drīzāk fotogrāfisku attēlu nospiedumu izskatam ir tik pat liela nozīme, kā skaņai mūzikā. Attēloto dabas un gaismas formu jēdzienisko skaidrojumu atstāju skatītāja ziņā. Izstādē redzamie darbi ir izgatavoti vairākās, vēsturiski pazīstamās tehnoloģijās. Dihromāta nospiedums (gum dichromate print), Van Daika nospiedums (Van Dyke print) un Kalitipija (Kallitype) ir plaši lietoti pagātnē pozitīva attēla iegūšanai no fotogrāfiska negatīva. Rezultāts ievērojami atšķiras no tradicionāli pieņemta melnbaltās fotogrāfijas izskata. Attēlam dažkārt piemīt unikālas, grafikas nospiedumam līdzīgas īpašības. Tas man šķiet viens no interesantākajiem izaicinājumiem, tuvināt grafiku un fotogrāfiju. Vienmēr esmu vēlējies padarīt fotogrāfisku attēlu īpašu, atdalīt savus darbus no mūsdienu nepārtrauktās attēlu plūsmas. Šis jautājums, visticamāk, ir pastāvējis visos laikos, jo kā gan citādi taptu darbi, kas paliek atmiņā. Izskata un satura kompromisu noregulēšanu paveiks laiks. Runājot par laiku – kas zina, kas no tā visa iznāks?”

 

Reklāma
Reklāma

Galerija „Zazī” ir vienīgā galerija Latvijā, kura ir veltīta tikai mākslas fotogrāfijai. Galerijas mērķis ir iepazīstināt ar mūsdienu Latvijas un ārzemju fotogrāfu darbiem, veicināt interesi par fotogrāfiju un akcentēt tās īpašo lomu mūsdienu mākslā. Uzskatot, ka darbu nozīme un mākslinieciskā vērtība nav saistīta ar autora atpazīstamību, galerija piedāvā gan atzītu, gan arī vēl nepazīstamu fotogrāfu darbus. Galerijas mākslinieciskais konsultants ir pasaulē pazīstamais turku fotogrāfs Mehmets Kismets (Mehmet Kısmet), Stambulas Fotogrāfijas centra direktors.

 

Izstāde „Nospiedumi” tiks atklāta 2. jūnijā plkst. 18:00 fotomākslas galerijā Zazī, Dzirnavu ielā 20. Galerijas apmeklējums ir bezmaksas. Darba laiks – darba dienās no 11:00 līdz 20:00. Izstāde būs aplūkojama līdz 1. jūlijam. 

 

Vairāk informācijas: www.galerijazazi.lv