Dabas muzejā uzzied krizantēmas

No 10. līdz 14. novembrim Latvijas Dabas muzejā apskati Latvijas Nacionālā Botāniskā dārza krizantēmu kolekciju izstādē „Zelta ziedi – krizantēmas”.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Izstādē līdztekus krāšņām ievestajām vairāk nekā 100 krizantēmu šķirnēm, būs skatāmas arī Latvijā radītas – Mārtiņdiena, Velta, Vecpiebalga un citas. Izstādē būs gan grieztie ziedi, gan ziedi podiņos, kā arī telpaugi no botāniskā dārza oranžērijām.
Latvijā savvaļā sastopamas trīs viengadīgo krizantēmu sugas – vasaras, vainagotās un sējumu krizantēmas. Izstādē no savvaļas sugām būs skatāmas Chrysanthemum indicum, Chrysanthemum boreale un Chrysanthemum niponica, no kurām pamatā arī selekcionētas krāšņās šķirnes.
Šo ziedu nosaukums Chrysanthemum cēlies no grieķu vārdiem chrysos (zelts) un anthos (zieds). Latvijā, sauktas par mārtiņrozēm, tās novērtētas un audzētas jau izsenis. Tas ko daudzi iespējams nezina, ir fakts, ka krizantēmas patiesībā cēlušās Tālajos Austrumos un visvairāk tās tikušas novērtētas Japānā un Ķīnā.
Izstādē apmeklētājiem būs iespēja konsultēties ar botāniskā dārza speciālistiem un iegādāties gan botāniskajā dārzā audzētas krizantēmas, gan arī telpaugus, tai skaitā ciklamenas, tautā sauktas par alpu vijolītēm.





 

Reklāma
Reklāma