Rolands Atkočūns Dailes teātrī iestudē Bulgakovu

9. aprīlī Dailes teātrī notiks Mihaila Bulgakova traģikomēdijas Versaļas kods (oriģinālā – Svētuļu jūgā) pirmizrāde. Jauniestudējumu veido lietuviešu viesrežisors Rolands Atkočūns. 8. aprīlī interesenti tiks gaidīti Sarunās pirms pirmizrādes.

Publicitātes foto.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Publicitātes foto.

Konflikts starp mākslinieku un varu ir aktuāls visos režīmos un pie visām varām, arī visdemokrātiskākajām. Brīva cilvēka nepieciešamība pēc pašizpausmes un spēja saskatīt varas liekulību vienmēr izraisa varas pretreakciju. Dramaturgs Moljērs un Saules karalis Luijs XIV – tā ir līdzība. Tas būs stāsts par divu spēcīgu personību sadursmi, kurā, iespējams, galu galā uzvar tas, kurš it kā sākotnēji zaudē.

Lugā iekodēts arī paša Mihaila Bulgakova konflikts ar sava laika asiņaino varu, kā arī dramaturga neviennozīmīgās attiecības ar to. Ilgi cenzēts, šis darbs galu galā iemantojis tiesības uz skatuves interpretācijām.

Šodien ir smieklīgi runāt par to, ka māksliniekus apspiež, vajā vai aizliedz. Tiesa, patlaban nav arī, ko apspiest – pamaz mums Moljēru. Svētuļu jūgā (Dailes teātra variantā – Versaļas kods) ir režisora Rolanda Atkočūna ilgi lolota iecere, kas vēsta ne tikai par mākslinieku un varu, bet arī par traģisko, dzīves laikā ierobežoto mīlestības, emociju, spēku un vēlmju limitu. Tas ir atgādinājums par briesmām. Mēs tiekam lauzti – no iekārtas uz iekārtu, no ideoloģijas uz ideoloģiju. No cilvēka un viņa īsās dzīves viedokļa tā ir bezizeja. Bet līdzās bezizejai ir arī cerība...

Dramaturgu un aktieri Žanu Batistu Poklēnu de Moljēru atveidos Artūrs Skrastiņš, bet Francijas karali Luiju XIV - Ģirts Ķesteris. Pārējās lomās - Vita Vārpiņa (Madlēna Bežāra), Ieva Pļavniece vai Baiba Neja (Armanda Bežāra), Valdis Liepiņš (Šarls Varlē de Lagranžs, aktieris, saukts par Reģistru), Intars Rešetins (Zaharija Muarons, pazīstams aktieris mīlētājs), Aldis Siliņš (Filibērs de Kruazī, aktieris), Pēteris Gaudiņš (Žans Žaks Butons, sveču nodzēsējs un Moljēra kalps), Gints Grāvelis (Marķīzs d’Orsiņjī, duelants ar iesauku Lūdzieties!), Pēteris Liepiņš (Marķīzs de Šarons, Parīzes pilsētas arhibīskaps), Lauris Subatnieks (Marķīzs de Lesaks, spēlmanis), Juris Strenga (Taisnīgais kurpnieks, karaļa āksts), Ivars Auziņš (Bērtuļa tēvs, ceļojošs sludinātājs), Jānis Paukštello (Brālis Spēks), Juris Bartkevičs (Brālis Uzticība), Ilze Vazdika, Akvelīna Līvmane un Aija Dzērve (Galma dāmas).

Režisors Rolands Atkočūns izrādi veido kopā ar scenogrāfu Mārtiņu Vilkārsi, kostīmu mākslinieci Annu Heinrihsoni, mūzikas konsultantu Juri Vaivodu, gaismu mākslinieku Igoru Kapustinu (Tallina) un horeogrāfi Ingu Raudingu.

Iestudējumu atbalsta Valsts Kultūrkapitāla fonds.

!!! 8. aprīlī plkst. 17.00 Dailes teātra 1. stāva foajē notiks Sarunas pirms pirmizrādes, kuru tēma – Bulgakovs un Moljērs: mākslinieks un politika. Teātra kritiķes Ingrīdas Vilkārses vadībā par šo tēmu diskutēs teātra kritiķe Silvija Radzobe, žurnālists un rakstnieks Egils Venters, žurnālists Dmitrijs Petrenko un Dailes teātra literārā padomniece Evita Mamaja. Ar ieejas biļeti uz Sarunām pirms pirmizrādes (cena - Ls 3) Dailes teātris aicina noskatīties arī izrādes Versaļas kods ģenerālmēģinājumu plkst. 19.00. Vietu skaits ierobežots. !!!

 

Ieskaties: www.dailesteatris.lv

 

Reklāma
Reklāma

/REKLĀMAS PROJEKTS/