Iesaka grāmatu blogere: TOP jaunākās bērnu un jauniešu grāmatas

Arī vasarā bērni un jaunieši laiku var pavadīt lietderīgi un izlasīt kādu grāmatu,īpaši jau laikā, kad aiz loga ir nomācies un līst. Grāmatu apskatniece un raidieraksta “Piedzīvot lappuses” veidotāja Aija Bremšmite iesaka šī gada jaunākās un interesantākās grāmatas bērniem un jauniešiem.
Šī gada jaunākās un interesantākās grāmatas bērniem un jauniešiem.

FOTO: Shutterstock.com

Šī gada jaunākās un interesantākās grāmatas bērniem un jauniešiem.

Grāmatas pirmsskolas vecuma bērniem

 

“En den dīno šoko loko tīno”, Māris Rungulis,Liels un mazs, 2023

En den dīno šoko loko tīno – Liels un mazs

 

Aija: "Visu vecumu bērniem, bet īpaši mazajiem lasītājiem iesaku Māra Runguļa savākto un sakārtoto skaitāmpantu grāmatu “En den dīno šoko loko tīno”. Valodas spēles un rotaļas papildinātas ar krāsainajām mākslinieka Reiņa Pētersona ilustrācijām apvienotas grāmatā, kas vecākiem būs atgriešanās bērnības atmiņās, bet bērniem – dauzīšanās un vārdu prieks."

 

“Kas aug parkā”, Oksana Bula, Katerina Mihaļicina, Baltais valis, 2023

Iepazīstiet apjukušo sējenīti jaunajā grāmatā "Kas aug parkā"! - Noderīgi

 

Aija: “Izzinošā ukraiņu autores Katerinas Mihaļicinas pasaka “Kas aug parkā” ir skaists ieskats koku pasaulē. Mazajiem dabas pētniekiem noteikti patiks izzinošais grāmatas saturs, arī mākslinieces Oksanas Bulas ilustrācijas aicinās kļūt par vērīgu koku pazinēju. Grāmata liek domāt arī par to, ka ikviens no mums ir kaut kam piederīgs un ka mēs visi esam kaut kā turpinājums."

 

“Putni mūs redz”, Inese Zandare, Liels un mazs, 2023

Putni mūs redz

 

Aija: “Rakstnieces Ineses Zanderes grāmatas lasītājiem allaž ir mazi svētki, tāpēc iesaku arī jaunāko autores dzejas grāmatu bērniem “Putni mūs redz”. Tajā putnu pasaule savijas kopā ar cilvēku pasauli, daudz izzinošu un asprātīgu atsauču uz spārnainajiem draugiem, bet visa pamatā – dzejnieces valodas bagātība un māka atrast arvien jaunus valodas brīnumus.”

 

Grāmatas jaunākā skolas vecuma bērniem

 

  “Slepenā parole”, Luīze Pastore, Elīna Brasliņa, Neputns, 2023

 

Aija: “Ilgi gaidīts, beidzot sagaidīts ir latviešu autores Luīzes Pastores “Mākslas detektīvu” sērijas turpinājums. Šoreiz autore lasītājus ved uz Rundāles pili, kas atdzīvojas sērijas jaunākajā grāmatā “Slepenā parole”. Grāmata būs lielisks ieskats Rundāles pils vēsturē un gaiteņos, turklāt lasītājam šajās lappusēs jābūt īpaši vērīgam, lai uzzinātu stāstā paslēpto slepeno paroli.”

Reklāma
Reklāma

 

 “Kur palika bērni?”, Indreks Kofs, Liels un mazs, 2023

 

Aija: “Iesaku igauņu autora Indreka Kofa dzejas krājumu “Kur palika bērni?”, kas ir asprātīgs ieskats pasaulē, kurā šķietami valda pieaugušie, bet galvenie ir un paliek bērni. Indreka Kofa dzejoļi atgādina par bērnišķīgā prieka un brīnīšanās nozīmi dzīvē, tie ir asprātīgu vērojumu pilni un noteikti ļaus pasmaidīt arī vecākiem.”

 

“Plastmasas huligāni. Tas ir murgs!”, Agnese Vanaga, Autora izdevums, 2023

Agnese Vanaga - Plastmasas huligāni. Tas ir murgs!

Aija: “Vēl kāds turpinājums jau zināmai grāmatu sērijai ir Agneses Vanagas svaigākā grāmata “Plastmasas huligāni. Tas ir murgs!”. Brāļi Klāvs un Intars turpina risināt zemes piesārņojuma problēmu, bet šoreiz autore radījusi gandrīz apokaliptisku scenāriju un mudina domāt par ūdens piesārņojuma bīstamību. Asprātīga, bet būtiska grāmata par svarīgu tēmu noteikti patiks piedzīvojumu stāstu cienītājiem.”

 

Grāmatas pusaudžiem

 

“Alma un septiņi briesmoņi”, Irija H. Parente , Selene M. Paskvala, Zvaigzne ABC, 2023

Irija H. Parente, Selene M. Paskvala - Alma un septiņi briesmoņi

Aija: “Pusaudžiem, kam aktuāla garīgās veselības tēma, iesaku spāņu autoru Irijas H. Parentes un Selenes M. Paskvalas kopdarbu – depresijas alegoriju grāmatā “Alma un septiņi briesmoņi”. Tas ir emocionāli uzrakstīts stāsts par depresijas postošo varu un emocijām, kas pārņem cilvēkus, kas pārdzīvo depresiju. Ļoti svarīga grāmata laikā, kad identificēt jūtas un sajūtas top arvien grūtāk.”

 

“Džūlija un haizivs”, Kirana Milvuda Hārgreiva, Jānis Roze,2023

Satori | Džūlija un haizivs

 

Aija: “Viena no skaistākajām grāmatām, kas šovasar lasīta, noteikti ir britu autores Kiranas Milvudas Hārgreivas stāsts “Džūlija un haizivs”. Elpu aizraujošās mākslinieka Toma de Frestona ilustrācijas papildina stāstu par Džūlijas ģimeni, kas apmetusies kādā bākā Grenlandē, lai meitenes mamma varētu nodarboties ar retas haizivs pētniecību. Ļoti skaists un ļoti svarīgs stāsts ne tikai pusaudžu vecuma lasītājiem.”

 

“Pasaulē mīļākais klusums”,Gusts Ābele, Jāņa Rozes apgāds,2023

 

Aija: “Šovasar ar prieku lasām arī latviešu autoru devumu pusaudžiem. Gusta Ābeles stāsts “Pasaulē mīļākais klusums” izceļ pusaudžu laika mulsumu un sakāpināti emocionālo pasaules uztveri. Tas ir stāsts par sevis meklējumiem un draudzību, par laiku, kad ilgas un vēlēšanās ir dziļākas par būšanu un darīšanu. Lirisks stāsts par laiku, ko esam izdzīvojuši ikviens.”

Saistītie raksti