Iveta Galēja aicina gaidīt Ziemassvētkus rosīgi un ar prieku

Ivetas Galējas krāšņi ilustrētā, sniegbalti zeltītā grāmata “Svinam ziemu!” ir īsta noskaņas, iedvesmas un sajūtu radītāja Ziemassvētku gaidīšanas laikā. Šajās gada tumšākajās dienās autore rosina gatavoties svētkiem ar prieku, lai uzburtu gan pašos, gan apkārtējos maģisko svētku gaidīšanas sajūtu.
Autores padomi palīdzēs radoši izmantot svētkos neapēstās piparkūkas, pašiem radīt košu, aromātisku garšvielu maisījumu, pagatavot teicamu marcipānu un ne tikai.

FOTO: Publicitātes foto

Autores padomi palīdzēs radoši izmantot svētkos neapēstās piparkūkas, pašiem radīt košu, aromātisku garšvielu maisījumu, pagatavot teicamu marcipānu un ne tikai.

Iveta Galēja savā jaunākajā grāmatā ne tikai piedāvā lasītājam apjomīgu recepšu, padomu un ierosmju klāstu, bet arī sniedz izsmeļošu ieskatu senākajās Rietumeiropas svētku svinēšanas tradīcijās, izstāstot gan par pasaulē pirmo izcepto piparkūku un pirmo izveidoto Adventes kalendāru, gan par Ziemassvētku tirdziņu pirmsākumiem. 
 

Grāmatā atsevišķas nodaļas veltītas piparkūkām, citiem ziemas cepumiem, pudiņiem, štollēm, augļu maizēm, ziemas saldumiem un garšvielām. 

 

Katrā no tām izstāstīts par attiecīgo gardumu gatavošanas vēsturi, iekļautas vairākas receptes un padomi, kā arī atklāti tie sīkie, bet nozīmīgie knifiņi, kurus skaudīgākas saimnieces parasti patur pie sevis. Plaša nodaļa atvēlēta iecienītākajām Ziemassvētku garšvielām.

Autores padomi palīdzēs radoši izmantot svētkos neapēstās piparkūkas, pašiem radīt košu, aromātisku garšvielu maisījumu, kā arī pagatavot teicamu marcipānu. Vai zinājāt, ka kvalitatīvā marcipānā cukura daudzums nepārsniedz 35 %, un par kvalitāti liecina arī marcipāna krāsa? Labam marcipānam tā ir maigi dzeltenā tonī, turpretī balts marcipāna tonis jau liecina par pārmērīgu cukura daudzumu. Mājās gatavotam marcipānam ir neatkārtojama garša! 

Plaša nodaļa veltīta arī gardiem un sildošiem ziemas dzērieniem – gan alkoholiskiem, gan bez alkohola. 

 

Reklāma
Reklāma

Izrādās, tradicionālo Ziemassvētku punša recepti uz Eiropu no Indijas savulaik atveduši briti, bet pirmās ziņas par karstvīna priekšteci – garšvielu vīnu – minētas jau romieša Apīcija darbos.

 

Mūsdienās sildošo dzērienu ir daudz, tie ir ļoti dažādi un tos mēdz papildināt arī ar olām un saldo krējumu. 

Šķiet, pašlaik veikalos nopērkams teju viss, tomēr nekas nesagādās tik lielu prieku kā pašu gatavotas dāvaniņas. Tādēļ noslēdzošā nodaļa grāmatā atvēlēta brīnišķīgām Ziemassvētku dāvanām – kārdinošiem džemiem, dažādu garšvielu piesātinātiem čatnijiem, sildošiem sīrupiem un liķieriem, interesantiem marinējumiem, košām garšaugu eļļām, aromātiskiem sāļiem un brīnumgardiem krēmiem un konfektēm. 
 

Pieejama arī e-grāmata.
www.zvaigzne.lv

Saistītie raksti