Iznākusi Zanes Daudziņas jaunā grāmata: latviešu kliegšanas prasmes, skatītāju spējas ietekmēt aktieri u. c.

Tikko iznākusī aktrises, runas pedagoģes un Kultūras akadēmijas asociētās profesores Zanes Daudziņas grāmata “Aktiera runa 21. gadsimta latviešu teātrī” ir vērtīgs izziņas avots ne tikai aktieriem, režisoriem, skaņu operatoriem un skatuves runas pedagogiem, bet arī visiem teātra cienītājiem un ikvienam, kuram laiku pa laikam jāuzstājas auditorijas priekšā.
Darba teorētisko bāzi papildina aizraujošas intervijas ar teātra nozares profesionāļiem.

FOTO: Publicitātes foto

Darba teorētisko bāzi papildina aizraujošas intervijas ar teātra nozares profesionāļiem.

Grāmatā iztirzāto jautājumu empīrisko pamatu veido Zanes Daudziņas vairāk nekā 20 gadus ilgā aktrises darba prakse, pedagoģiskais darbs Latvijas Kultūras akadēmijā, kursos un semināros, intervijas ar Latvijas teātra vidē nozīmīgām personībām, kā arī ikviena grāmatas autores redzētā Latvijas profesionālo teātru izrāde.  

 

Publiska runa nebūt nav vienkāršs uzdevums, un vienalga, vai nepieciešams runāt no skatuves teātra uzvedumā vairākiem simtiem skatītāju vai nelielā telpā dažiem klausītājiem. Lai runātājs sasniegtu iecerēto mērķi, svarīgs ne tikai runas saturs un paša runātāja personība, bet arī daudzi citi faktori. 

 

Cik nozīmīga publiskās runas kontekstā ir elpa un kas to ietekmē? Kādēļ ir svarīgi rūpēties par balss saišu veselību un regulāri padzerties? 

 

Kāpēc pārteikties mēdz ne tikai “parasti” cilvēki ikdienišķās sarunās, bet arī profesionāli aktieri pēc ilgstošiem izrāžu mēģinājumiem? Un kā runātāju (aktieri) ietekmē publikas (klausītāju/skatītāju) reakcijas – aplausi, smiekli, asaras, klusums? Par šiem būtiskajiem jautājumiem Zane raksta vieglā valodā, teoriju ilustrējot ar reāliem piemēriem no populārām latviešu teātra izrādēm un atsaucoties uz aktieru pašu sacīto.
 

Reklāma
Reklāma

Darba teorētisko bāzi papildina aizraujošas intervijas ar teātra nozares profesionāļiem.

  • Teātra Zelta fonda biedre un viena no vecākajām aktrisēm Latvijā Elvīra Baldiņa ļoti personiskā un atklātā sarunā atceras ainas no latviešu teātra aizkulisēm 20. gadsimta otrajā pusē.
  • Skatuves runas pedagoģe Aina Matīsa un kino un teātra režisors Pēteris Krilovs analizē tehnoloģiju ienākšanu teātra pasaulē un to ietekmi gan uz aktierspēli, gan uz skatītāju uztveri.
  • Režisors Vladislavs Nastavševs stāsta par pieredzi, ko ieguvis, studējot Sanktpēterburgā un Londonā, un atzīst, ka latvieši neprot kliegt.
  • Filozofs un teātra režisors Uldis Tīrons runā par neprofesionāļu iesaistīšanu teātrī un aktiera sadarbību ar skatītājiem.
  • Teātra režisors Viesturs Meikšāns ne tikai atbild uz grāmatas autores jautājumiem, bet arī pats intervē Zani, abiem iesaistoties aizraujošā sarunā par cilvēcisko ieradumu spēku un sevis iepazīšanu.

 

Lasiet, baudiet un izziniet!
Pieejama arī e-grāmata.

 

www.zvaigzne.lv

Saistītie raksti