Burvīga grāmatiņa bērniem: Karnevāls un kartupeļu salāti

Igauņu rakstnieks Andruss Kivirehks Latvijā jau sen ir savējais un divas reizes Rīgā saņēmis Starptautisko Jāņa Baltvilka balvu. Mēs lasām viņa grāmatas par suņu meiteni Loti, ģimenes piedzīvojumu stāstu "Sirli, Sīms un noslēpumi" un īso stāstu krājumu ar satraucošo nosaukumu "Kaka un pavasaris". 

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Karnevāls un kartupeļu salāti

Arī stāstu krājumu "Karnevāls un kartupeļu salāti", ko varētu dēvēt par grāmatas "Kaka un pavasaris" turpinājumu, veido nelieli, sižetiski patstāvīgi stāstiņi par notikumiem bērnudārzā, mājās un skolā. Tajos realitātē smelti, precīzi vērojumi iegūst fantāzijas un piedzīvojuma dimensiju, kas atbilst bērna pasaules uztverei. Jaunā grāmata ir "Kakas un pavasara" māsa - tikpat asprātīga, drosmīga, patiesa un mīļa.

 

Abas grāmatas vieno arī mākslinieka Edmunda Jansona rokraksts. Viņa radītie tēli neatļauj lasītājam rakstnieka vēstījumu sadzīviski vienkāršot, bet sasaucas ar rakstnieka "bērnišķīgi sirreālo" domašanas veidu. Guntars Godiņš atradis latviešu valodā krāsainu, lakonisku veidolu Kivirehka izdomai un asprātībai.

Reklāma
Reklāma

Ar patiesu sajūsmu šo veikumu novērtēja klausītāji jau 2015. gada Jāņa Baltvilka Starptautiskajos bērnu literatūras lasījumos, kuros piedalījās arī autors.

 

Ieskaties: www.lielsmazs.lv