“Jāņa Rozes apgādā” iznācis Latvijā dzīvojošās rakstnieces Marijas Janovskas de Tauriņš stāsts “IRAVE, JANOMAMI INDIĀNIS”.

Marijas Janovskas de Tauriņš stāsts “IRAVE, JANOMAMI INDIĀNIS” ir saistoša grāmata, kas uzrunās ne tikai pusaudžus, bet arī pieaugušos. Grāmatas autore lielāko daļu sava mūža pavadījusi Venecuēlā, ceļojot kopā ar vīru pa džungļiem un apmeklējot indiāņu ciltis, iegūstot vērtīgu un interesantu pieredzi. Stāsta vide rakstniecei ir tuva un pazīstama, un tiek aprakstīta pārliecinoši, savaldzinot lasītāju jau ar pirmajām lappusēm.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Grāmatas darbība risinās Dienvidamerikas džungļos, kur vēl aizvien mitinās pirmatnējas indiāņu ciltis. Galvenais varonis – indiāņu jauneklis Irave, kura apmetni noposta brazīliešu zelta meklētāji. Cilts ļaudis tiek aizvesti un Irave tēvocis, cilts šamanis, no ievainojumiem mirst. Lai viņa dvēselei atbrīvotu ceļu uz debesīm, jauneklim jāatved atpakaļ aizvestie ļaudis un kopā jāveic sens rituāls – jāapēd šamaņa pelni. Irave dodas džungļos, kur sākas viņa piedzīvojumi. Leģendām apvītās zelta alas noslēpums, tikšanās ar baltajiem pērtiķiem, kontrabandistiem, naidīgām indiāņu ciltīm, labdabīgiem dēkaiņiem. Piedzīvojumos Iravi pavada ceļa biedri - suns, vanadziņš un jaguārs.

To visu un vēl daudz interesanta uzzināsiet izlasot stāstu „IRAVE, JANOMAMI INDIĀNIS”.

Grāmatas autore Marija Janovska de Tauriņš ir čehu izcelsmes venecuēliete, kas nu jau teju 20 gadus dzīvo Latvijas mazpilsētā Sabilē un nākamgad svinēs 90 gadu jubileju. Rakstniecībai viņa pievērsusies salīdzinoši nesen, šis ir viņas pirmais stāsts.

Stāstu latviskojis autores dzīvesbiedrs Aleksandrs Tauriņš (1917–2012), kurš latviešu literatūras kopainā sevi spilgti pieteica divtūkstošo gadu sākumā. Literāro karjeru viņš sāka 90 gadu vecumā, kad pēc ilgiem Venecuēlā pavadītiem trimdas gadiem atgriezās uz dzīvi Latvijā, un “Jāņa Rozes apgādā” izdeva trīs atmiņu un piedzīvojumu grāmatas: “Avantūristi. Dēku stāsti” (2007), “Orinoko” (2008) un “Tie, kas uzdrošinās”(2012).

Reklāma
Reklāma

Tieši pateicoties tulkotāja savdabīgajai, krāšņajai un pilnasinīgajai latviešu valodai, stāsts par indiāni Iravi pārvēršas par brīnišķīgu literāru piedzīvojumu...

Grāmatas košās, eksotiskās, noslēpumainas auras apdvestās ilustrācijas radījusi māksliniece Gita Treice.

Grāmata ir pieejama Latvijas lielākajās grāmatnīcās, kā arī Jāņa Rozes interneta grāmatnīcā.