Stāsts par kādu Grieķijas vasaru

Šovasar, kad Grieķijas vārds ir visiem uz mēles, Brodvejas mūziklu režisora Toma Stouna romāns “Krodziņš “Skaistā Helēna”” iznācis īsti laikā! Tas sirsnīgi, patiesīgi un ar smaidu atklāj grieķu biznesa īpatnības, attiecības ar “gandrīz savējiem”, izdevīgos piedāvājumus “tikai tev, jo tu esi mans draugs” un to, kas notiek, kad naivs amerikānis pieņem šādu neatraidāmi izcilu priekšlikumu. 

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Tas ir jautrs vēstījums, kura lappusēs autors smaida ne tikai par grieķiem, bet – pirmkārt un galvenokārt! – pasmejas pats par sevi. Viņš ir arī patiesi, dziļi un no sirds iemīlējis Grieķiju, tās valodu, vēsturi un kultūru, un šī mīlestība jūtama katrā teikumā. Īpašu šarmu grāmatai piešķir fakts, ka romāns ir autobiogrāfisks – Toms Stouns tiešām pavadījis Grieķijā vairākus gadus un izmēģinājis roku arī restorānu biznesā. Tiem, kurus savulaik priecēja Džeralda Darela “Mana ģimene un citi zvēri”, “Mātes izprecināšana” un citi darbi, kas vēstīja par dabaspētnieka bērnību Grieķijā, pamanīs zināmas paralēles abu grāmatās – īpaši jau prasmi kolorīti aprakstīt dažādos sastaptos tipāžus.


Toms un Daniela jau septiņus gadus dzīvo Grieķijā un audzina divas meitas. Nesen viņi ir pārcēlušies uz Krētu, iekārtojušies un nostabilizējušies. Taču kādu vakaru no brīnumskaistās, bet klinšainās Patmas salas piezvana sens Toma paziņa un piedāvā uz veselu vasaru nomāt savu krodziņu “Skaistā Helēna”. Toms, kurš aizraujas ar kulināriju, jau sen ir ilgojies iemēģināt roku restorānu biznesā. Teologam pierunāšana veicas varen labi, Toms ir kā spārnos: tas būs izcils, abpusēji izdevīgs darījums, kurš ģimeni nodrošinās visu ziemas sezonu! Turklāt Patmas salā Tomam un Danielai ir draugi. Viņi ieradīsies un sarīkos izcilas dzīres visas vasaras garumā! 


Saimniekošana krodziņā gan nevedas gluži tik lieliski, kā solīts, – lauvas tiesu no ieņēmumiem Toms tā arī neierauga. Tomēr vasara ir izdevusies – pārliecinieties paši!

Reklāma
Reklāma


Grāmatas beidzamajās lappusēs atradīsiet arī krodziņa “Skaistā Helēna” ēdienkarti un dažas izcili gardu ēdienu receptes: uzzināsiet, kā gatavojams baklažānu krēms, mīdiju paelja, grieķu kotletītes, Toma musaka un daudz kas cits. 


Pieejama arī e-grāmata.


No angļu valodas tulkojusi Tamāra Liseka.

Ieskaties: www.zvaigzne.lv