Iznākusi Pētera Brūvera pēdējā grāmata

Dzejnieka Pētera Brūvera vārdu Latvijā pazīst ne tikai lieli un mazi dzejas cienītāji, teātra mīļotāji un kultūras pazinēji. 

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Dzejnieka mūžs diemžēl priekšlaikus aprāvās 2011. gadā, bet  viņa asprātīgās dzejas rindas, trāpīgie salīdzinājumi un valodas bagātīgais plūdums turpina dzīvot gan sešos dzejas krājumos un tetraloģijā “Valodas ainava”, gan atdzejā un teātra izrādēm (visiem zināms piemērs ir J. Hašeka romāna “Šveiks” 2000. gada iestudējums Dailes teātrī) rakstīto dziesmu tekstos. Pētera Brūvera saņemtās balvas – Klāva Elsberga prēmija, Baltvilka balva, Dzejas dienu balva un Literatūras Gada balva – apliecina viņa daiļrades nozīmīgo lomu latviešu dzejas ainavā.


Pētera Brūvera pēdējais paša sakārtotais dzejas krājums ar nosaukumu “Grāmata Gundegai”, vēl viņa paša iesniegts izdošanai Apgādā Zvaigzne ABC, beidzot ir ceļā pie lasītāja. Autora dotais apakšvirsraksts vēsta, ka krājumā apkopoti dzejoļi “ne tikai bērniem”, un šis nav vienīgais paradokss grāmatā, kurā daudzviet organiski saplūst šķietami nesavienojamais. Jā, “Grāmata Gundegai” ir grāmata vienlaikus bērniem un pieaugušajiem. Tajā joki saplūst ar nopietnību, izdoma – ar realitāti, dzeja – ar prozu, dziļi nacionālais – ar globālo. Un tas viss – saistošā, asprātīgā, mākslinieciski augstvērtīgā formā, kāda raksturīga  Brūvera darbiem.


Šajā krājumā kā lielos, tā dažāda vecuma mazos lasītājus valdzinās gan dzejoļu tematiskā aktualitāte, atjautīgi zīmētās dzīvnieku un cilvēku dzīves paralēles, gan valodas krāšņums – virtuozi lietotas aliterācijas un asonanses, asprātīgas atskaņas, dzejoļu ritmiskums, onomatopoētiskais skanīgums un, protams, savdabīgās, trāpīgās Gundegas Muzikantes ilustrācijas. 

Reklāma
Reklāma


Baltvilka balvas laureāte, daudzu populāru bērnu grāmatu ilustratore Gundega Muzikante, gluži tāpat kā Pēters Brūveris, savā daiļradē spēj apvienot līksmi rotaļīgo ar nopietno un pārdomas raisošo. Krāsainās, asprātīgās “Grāmatas Gundegai” ilustrācijas, kuras darinātas, savdabīgi apvienojot dažādas glezniecības tehnikas – tajās savijas gleznas, grafikas, karikatūras un kolāžas elementi –, bērnu saistīs ar košajām krāsām un plastiskajām dzīvnieku un cilvēku figūrām, bet pieaugušam lasītājam liks iedziļināties dažādos vairāk vai mazāk rūpīgi šifrētos mājienos, kādus māksliniece tajās iekļāvusi – no avīžu driskām un pastmarkām līdz zīmīgiem tēlu vaibstiem.


“Grāmata Gundegai”, izcila dzejnieka un lieliskas mākslinieces kopdarbs,  ikvienam lasītājam ļaus gan labi pavadīt laiku, gan aizdomāties par visnotaļ nopietnām mūsu ikdienas dzīves un pasaules problēmām, un tai noteikti būs paliekoša vieta latviešu mūsdienu dzejas izdevumu klāstā.
Pieejama arī e-grāmata.

 

Ieskaties: www.zvaigzne.lv