LA tematiskā avīze: Bērns – vesels un drošībā

“Vecāki bieži vien mēdz jautāt – kāpēc bērni slimo? Iespējams, atbilde uz šo jautājumu rodama pašos vecākos, kaut pirmajā mirklī to varbūt neapzināmies,” – tā jaunākajā LA tematiskajā avīzē “Bērns – vesels un drošībā” raksta viena no tās autorēm žurnāliste un trīs bērnu māmiņa Linda Rozenbaha. 

FOTO: Mammamuntetiem.lv

 

Zinām, ka, bērniem sasirgstot,  stiprinās organisma aizsargspējas un pret daļu no slimību izraisītājiem veidojas imunitāte. Tātad,  lai piemērotos dzīvei šajā pasaulē, sava slimošanas deva vajadzīga katram mazulim. Ja, vīrusiem un baktērijām nonākot organismā, veidojas pretreakcija, tātad tas normāli strādā.

 

Divas slimošanas reizes sezonā ir  ikdienišķs biežums. Tas gan ir vājš mierinājums, ja bērns sasirgst bieži vai ilgstoši. Vīrusi vieglāk  pieķeras  mitrā un aukstā laikā, bet nereti slimošanas ķēdīte aizsākas pēc kāda notikuma – piemēram, bērnudārza gaitu uzsākšanas, jaunāka brāļa vai māsas ienākšanas ģimenē, kas mazo ietekmējis psihoemocionāli. Iespējams, mazais slimo tāpēc, ka vecāki strīdas un mājās valda psiholoģiski smaga gaisotne. Arī šādu iemeslu dēļ organisms mēdz padoties saslimšanai.

 

 

 

Tātad varam secināt: bērns slimo, ja viņā zūd līdzsvars. 

Reklāma
Reklāma

To apliecina praktiski visi speciālisti, kuri kā konsultanti piedalījušies šīs Tematiskās Avīzes tapšanā:  gan pediatre Vizma Meikšāne, pediatrs un homeopāts Edgars  Mednis, ausu, kakla un deguna slimību speciāliste Kitija Daina,  ģimenes ārste un ājurvēdas  speciāliste Ilona Ābele-Šrenka, fizioterapeite  Līga Barone-Tamoviča, gan mazāk pazīstamas terapijas praktizējošie  - Baha ziedu zinātāja Laura Tidriķe, antroposofās medicīnas ārste Anda Flaumane-Jahensa, dažādu  ķermeņa un emociju terapiju praktiķis Romāns Goldrins.  Atšķiras tikai akcenti – kur un kāpēc šis līdzsvars zudis un kā tas novēršams. Lai to vislabāk izprastu, bērns jāiepazīst. 

 

Censties pēc iespējas ātrāk “nosist” paaugstināto temperatūru vai nogaidīt? Kad noteikti meklēt tableti, bet kad pietiktu ar tēju un mierīgu padzīvošanos? Ko iesākt, ja mazo regulāri moka vēdergraizes? Kad  steigšus doties uz slimnīcu, bet kuros gadījumos satraukties nav pamata? Vakcinēt bērnu  vai no kādas potes atteikties  - un ar kādām sekām rēķināties gan vienā, gan otrā gadījumā? 

 

Šā izdevuma mērķis nav  sniegt pilnīgi gatavas atbildes, ko un kā darīt sasirguša bērna vecākiem ikvienā situācijā – jo neviena publikācija, neviens preses izdevums nevar (arī nedrīkst!) uzņemties ārsta lomu. Tas var kalpot kā padomdevējs un rosinātājs palūkoties uz bērna slimošanu dziļāk, sniegt pamatinformāciju  par dažādām, tostarp arī alternatīvām ārstēšanas un dzīvesveida sistēmām. Ja kāda no tām šķiet dziļākas iepazīšanas vērta, dariet to - vēlams saziņā ar savu ārstu un  atceroties: jāatrod tieši jūsu bērnam piemērotākais risinājums, jo nav jēgas censties veseļoties, jaucot kopā piecas dažādas metodes.  

Lai izdodas! 

 

Ieskaties: www.la.lv