Baudiet vīnu katru dienu un dzīvojiet ilgu mūžu!
Apgāds Zvaigzne ABC laidis klajā grāmatu “Sarkanvīna diēta”, kas daudzus iespējams iepriecinās ar zinātnisku pamatojumu, ka sarkanvīns mērenās devās labvēlīgi iespaido veselību.
Grāmatas autors,
farmācijas zinātņu doktors un eksperimentālās medicīnas profesors
Rodžers Korders (Roger Corder) ir izpētījis sakarību starp
sarkanvīnu un veselību un identificējis vīnā aktīvos komponentus,
kam piemīt spēja pasargāt cilvēkus no sirds un asinsvadu slimībām,
un tie ir polifenoli, it īpaši dažādie procianidīni. Rodžers
Korders raksta: “Tāpat kā vīndari un vīna cienītāji sajūsminās par
vienreizīgo un izsmalcināto vīna aromātu un garšu, kas tam piešķir
apburošu sarežģītību, arī ķīmiķi jūsmo par vīnā esošajām dažādām
polifenolu ķīmiskajām struktūrām. Sarkanvīnus var uzskatīt par labi
sajauktu polifenolu kokteili.”
Pēc grāmatas “Sarkanvīna diēta” iznākšanas laikraksts “The
Independent” rakstīja: “Nav šaubu, ka daudzi lasītāji izlaidīs
nodaļas par procianidīniem un to, kāpēc uzturā ieteicams lietot
dārzeņus un būt fiziski aktīviem, jo steigsies lasīt, kā Cabernet
Sauvignon var glābt viņu dzīvību. Tomēr arī grāmatas zinātniskā
daļa ir ļoti pārliecinoša. Autors pierāda, ka sarkanvīns – mērenās
devās – tiešām var palīdzēt.”
Vai ir atrisināts “franču paradokss”? Gadiem ilgi zinātnieki ir
brīnījušies par zemo saslimstību ar sirds un asinsvadu slimībām
Francijā. Franču diētā ir iekļauts samērā daudz piesātināto
tauku. Tam vajadzētu izraisīt nopietnas kardiovaskulāras problēmas.
Tomēr tas tā nav! Rodžers Korders izpētīja Dienvidrietumfrancijas
iedzīvotāju uztura paradumus. Izrādās, ka šajā reģionā ražotajos un
patērētajos vīnos ir ļoti augsts procianidīnu līmenis!
Grāmata “Sarkanvīna diēta” ir kā ielūgums ēst kvalitatīvi,
baudīt dzīvi un uzlabot veselību. Tajā uzzināsiet:
* kuri vīni ne vien labi garšo, bet arī
labvēlīgi ietekmē jūsu veselību,
* kurš antioksidants atbild par jūsu dzīves
kvalitātes uzlabošanu,
* kā iegūt slaidu augumu, izdarot vien dažas
patīkamas izmaiņas savā dzīvesveidā,
* vairāk nekā 50 jaunas receptes un praktiskus
padomus.
Kardiologs Ainārs Rudzītis par grāmatu “Sarkanvīna
diēta”:
“Sarkanvīna diētā autors saprotamā un pārliecinošā veidā parāda, ka
labas veselības un ilga mūža recepte ir veselīga dzīvesveida
stūrakmeņu – sabalansēta, daudzpusīga uztura, regulāru fizisko
aktivitāšu – un kvalitatīva sarkanvīna sinerģija. Grāmata būs
saistoša lasāmviela visiem veselīga dzīvesveida piekritējiem – kā
atturībniekiem, tā dzīves baudītājiem.”
Raimonds Tomsons, restorāna “Vincents” vīnzinis un Latvijas
Vīnziņu (Sommeljēru) asociācijas prezidents, par grāmatu
“Sarkanvīna diēta”:
“Grāmatā “Sarkanvīna diēta” es atklāju daudz saistošu un pat
pārsteidzošu faktu par vīnu no pavisam cita un vīnzinim neierasta
skatu punkta, piemēram par vīnu, kā senu ārstniecības līdzekli.
Grāmatas autors pierāda, ka vīns ir kaut kas daudz vairāk nekā
tikai dzēriens, kas sniedz baudu, papildina ēdienu un vieno
cilvēkus. Tas ir interesants arī no zinātniskā, ķīmiskā un
medicīniskā viedokļa.”
Par autoru:
Rodžers Korders ir eksperimentālās terapijas profesors "William
Harvey Research Institute" Londonā. Jau vairāk kā divdesmit gadus
viņš pēta sirds un asinsvadu sistēmas darbību un saikni starp
diabētu un sirds slimībām. Rodžers Korders ir publicējis virkni
rakstu un lasa lekcijas par saviem pētījumiem, kuri apliecina
sakarību starp vīna baudīšanu un veselību.
Ieskaties: www.zvaigzne.lv