Savādais atgadījums ar suni naktī

“Jāņa Rozes apgādā” atkārtoti izdots mūsdienu britu rakstnieka Marka Hedona slavenākais darbs “Savādais atgadījums ar suni naktī” – smeldzīga, gudra un izglītojoša grāmata bērniem un pieaugušajiem.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Grāmatas galvenais varonis ir piecpadsmit gadus vecais Kristofers, kuram ir Aspergera sindroms (autisma paveids). Zēns ir neparasti apdāvināts matemātikā, bez piepūles spēj nosaukt visus pirmskaitļus līdz pat 7507, zina visas pasaules valstis un to galvaspilsētas, toties cilvēcisko izjūtu pasaule viņam ir sveša un nesaprotama.
Kādu rītu Kristofers dārzā atrod nogalinātu kaimiņu suni Velingtonu. Brīdī, kad Kristofers mēģina samīļot beigto suni, ierodas policija un apsūdz zēnu suņa nogalināšanā. Par spīti tēva iebildumiem, viņš nolemj šo savādo atgadījumu izmeklēt un atrast vainīgo. Suņa slepkavas meklējumi izvēršas par lielu pārbaudījumu paša Kristofera dzīvē.
Zēna savādā pasauluztvere lasītājam paver durvis uz viņa īpatnējo iekšējo pasauli. Neraugoties uz nespēju izprast apkārtējo cilvēku emocijas, Kristofera secinājumi nereti ir ļoti trāpīgi un nežēlīgi, liekot savādāk paskatīties uz lietām, kas ikdienā šķiet vienkāršas un saprotamas.
Grāmata iekļauta šāgada “Bērnu žūrijas” kolekcijā.

Marks Hedons (1962) ir Anglijā labi pazīstams bērnu grāmatu autors un ilustrators, piecpadsmit grāmatu autors. Viņš raksta arī scenārijus BBC televīzijas bērnu raidījumiem. Marks Hedons vairākus gadus strādājis ar cilvēkiem, kuriem ir fiziski un garīgi traucējumi. “Savādais atgadījums ar suni naktī” (2003) ir rakstnieka pirmais romāns pieaugušajiem. Drīz pēc iznākšanas grāmata kļuva par vienu no lielākajām sensācijām britu literatūrā un 2004. gadā saņēma prestižo Whitbread prēmiju. Grāmata guvusi lielu starptautisku atzinību un tulkota jau vairāk nekā trīsdesmit valodās.

No angļu valodas tulkojusi Māra Cielēna
Mākslinieks Tomass Folks

Reklāma
Reklāma