Umberto Eko: PRĀGAS KAPSĒTA

“Jāņa Rozes apgādā” klajā nācis slavenā itāliešu semiotiķa, viduslaiku pētnieka un rakstnieka Umberto Eko jaunākais romāns “Prāgas kapsēta”.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Pasaulē plašu atzinību guvušais daiļdarbs aizved lasītājus klejojumos pa 19. gadsimta Turīnu, Palermo un Parīzi, kur sastopam histērisku sātanisti; redzam, kā pakāpeniski top viltotais sacerējums, kas pazīstams ar nosaukumu “Sionas gudro protokoli” un vēlāk iedvesmos Hitleru veidot nāves nometnes; redzam jezuītus, kas vērpj intrigas pret masoniem; pjemontiešu, franču, prūšu un krievu slepeno dienestu plānus; redzam melīgus testamentus, velnišķīgas brālības un melnās mises. Lielisks materiāls feļetonromānam 19. gadsimta garā, turklāt grāmata ir arī ilustrēta, tieši tāpat kā tā laika turpinājumromāni.
Tomēr šim sacerējumam ir kāda īpatnība: izņemot galveno varoni, visi pārējie romāna personāži ir reāli eksistējuši un attiecīgi darbojušies. Arī galvenais varonis dara to, kas patiešām ir noticis, lai arī realitātē varbūt viņa veikumam bijuši vairāki darītāji. Bet kas gan to zina. Kad visapkārt ņudz slepenie dienesti, dubultaģenti, nodevīgi virsnieki un grēcīgi priesteri, atgadīties var jebkas. Iespējams, ka šī romāna vienīgais izgudrotais tēls ir vispatiesīgākais un stipri līdzinās daudziem, kas joprojām ir starp mums.

No itāļu valodas tulkojusi Dace Meiere
Grāmata izdota ar Valsts Kultūrkapitāla fonda atbalstu

Latviski “Jāņa Rozes apgādā” līdz šim iznākuši šādi Umberto Eko darbi: “Rozes vārds”, “Fuko svārsts”, “Bodolīno”, “Kā uzrakstīt diplomdarbu”, “Neglītuma vēsture”, “Skaistuma vēsture”, “Sarakstu karuselis”

Reklāma
Reklāma