Māras Zālītes grāmata bērniem: Tango un Tūtiņa ciemos

Izdevniecībā „Liels un mazs” nāk klajā Māras Zālītes grāmata pirmsskolas un jaunākā skolas vecuma bērniem – „Tango un Tūtiņa ciemos”. Grāmatu ilustrējis Oskars Veilands-Kustikovs.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Dzejnieces un dramaturģes Māras Zālītes pirmā grāmata bērniem iznāca 1985. gadā – tas bija dzejoļu krājums „Deviņpuiku spēks”. Viņa bijusi arī libretiste divām iemīļotām, bērniem domātām Jāņa Lūsēna operām – „Putnu operai” un „Leļļu operai”. Nu pienācis laiks arī prozai.  

Grāmatas varoņi Tango un Tūtiņa ir suņi, brālītis un māsiņa – divi bērni, tikai ar četrām kājām. Ceļojums pie krustmātes, kas cep garšīgās kotletītes, abiem negaidīti izvēršas par grūtu pārbaudījumu: vilciens aiziet, māsiņa aizbrauc un Tango vienam pašam jāatrod ceļš uz krustmātes ciemu, kura nosaukumu viņš neatceras. Bigauņciems? Abragciems? Ķesterciems? Bērzciems? Apšuciems? Zināms tikai viens - ciems atrodas pie jūras, bet pie jūras jau ir tie visi… Autore piedāvā lielisku iespēju, lasot par sunīša ceļojumu un tikšanos ar dažādu ciemu iemītniekiem, iegaumēt Rīgas līča piekrastes ciemus, kuru nosaukumi pārvēršas par asprātīgiem valodas piedzīvojumiem.

Labsirdīgajam sanbernāram Tango ceļā jābūt dūšīgam un attapīgam, jāpārvar bailes un arī īstas briesmas, līdz viņš atrod īsto ciemu. Tūtiņai tikmēr jāpacīnās pašai ar sevi – tik jaukā un tik pareizā suņu meitene ir drusku egoistiska, brālītim nav palikusi neviena krustmātes kotletīte. Jāliek vien lielais priekšauts un jāpalīdz krustmātei cept jaunas. Tango ierodas kā mazs varonis, kas atvedis mājās krustmātei nozagtās vistiņas, bet pats galvenais viņa ieguvums ir pats ceļojums, atkalredzēšanās prieks, saule un pavasaris.

Lasītājiem grāmata būs asprātīgs „ceļvedis” piekrastes ģeogrāfijā no Slokas līdz Klapkalnciemam, skatot ciemus tā, kā tos redz sunītis, runcis, zilā govs, āpsis, vistiņas un vārna, kas vēlas kļūt par kaiju.

Ilustrācijas grāmatai veidojis mākslinieks Oskars Veilands-Kustikovs, kura pieredze saistās ar animāciju. Galvenā varoņa – sunīša skatapunkts rāda pasauli tuvplānā, bet lidojuma skatapunktu dod cita stāsta varone – vārna, kas nešauboties tiecas būt par baltu kaiju. Savukārt mākslinieks nešaubās, ka Tango un Tūtiņa kļūs lasītājiem mīļi, tāpēc veido arī interesantu galda spēli ar grāmatas motīviem un piedāvā to izmēģināt Rīgas Grāmatu svētku apmeklētājiem.

Grāmata izdota ar Valsts Kultūrkapitāla fonda atbalstu.

Izdevniecības “Liels un mazs” grāmatas iespējams iegādāties izdevniecības birojā Tērbatas ielā 49/51-12 un mājas lapā www.lielsmazs.lv, visos lielākajos grāmatu veikalos, kā arī galerijā “Istaba” Rīgā, Kr. Barona ielā 31A, specializētajā bērnu grāmatu veikalā “Grāmatu karuselis” T/C Spice, interneta veikalā www.gramatas24.lv un citur.

Sekot izdevniecības jaunumiem var sociālajā tīklā twitter.com -  https://twitter.com/lielsunmazs

 

Reklāma
Reklāma