Večuka Petsona un kaķīša Findusa piedzīvojumi – latviešu valodā

Izdevniecības Liels un mazs jaunums pirmsskolas un jaunākā skolas vecuma bērniem ir zviedru rakstnieka Svena Nūrdkvista (Sven Nordkvist) grāmata Kad Finduss bija maziņš un pazudis Mudītes Treimanes tulkojumā.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Zviedrijā, citās ziemeļvalstīs, Krievijā un it īpaši Vācijā večuks Petsons un viņa runājošais kaķītis, kas valkā strīpainas bikses, jau labu laiku ir varen slaveni, lai gan viņi dzīvo mazā, klusā lauku saimniecībā kopā ar vistām, kas prot tikai kladzināt. Abiem varoņiem veltīta vesela grāmatu virkne un slavens kļuvis arī tās autors – mākslinieks un rakstnieks Svens Nūrdkvists (Sven Nordkvist). Viņš ieguvis arhitekta izglītību un strādājis par augstskolas pasniedzēju, paralēli pievēršoties zīmēšanai un grāmatu ilustrēšanai, bet, kopš 1983. gadā ieguva pirmo vietu bērnu grāmatu konkursā, pilnībā pievērsies tikai grāmatām. Nūrdkvists jau saņēmis bērnu literatūras balvas Zviedrijā un Vācijā (Augustpriset, Deutscher Jugendliteraturpreis) un ir viens no zviedru ekspertu izvirzītajiem Astridas Lindgrēnes memoriālās balvas pretendentiem.

Nūrdkvists pēc dabas ir kautrīgs nomaļnieks un allaž brīnās par savu grāmatu panākumiem. Bet kāds gan tur brīnums? Žiperīgais kaķītis Finduss, kura vārdu večuks noskatījis uz zviedru konservēto zaļo zirnīšu kārbas, sagādā daudz prieka ne tikai vientuļajam Petsonam, bet arī bērniem. Petsona namiņš ir maza, droša pasaule ar lādzīgu vectētiņu, kas rūpējas par kaķīti, aizkustinoši cenšas tikt galā ar saimniecību, draudzīgi sadzīvo ar dabu, kaimiņiem un autora fantāzijas radītiem dzīvnieciņiem. Šad tad viņi sarīko mazus svētkus, kas reizēm pārvēršas lielos piedzīvojumos.

Nūrdkvista grāmatu lielā popularitāte Zviedrijā un citās Eiropas valstīs, šķiet, izskaidrojama ar to cilvēcisko, draudzīgo intonāciju, asprātību un rāmas, mazrunīgas labvēlības gaisotni, kas tik raksturīga zviedru bērnu literatūras tradīcijai.

Grāmatā Kad Finduss bija maziņš un pazudis atklājas Findusa izcelsmes noslēpums. Vientuļajam Petsonam, kurš veltīgi cenšas uzturēt intelektuālu sarunu ar vistām, šo kaķēnu kartona kastē, kurā agrāk glabājušās zaļo zirnīšu kārbas, atnes kaimiņiene. Piepildās Petsona cerības, kaķītis tiešām iemācās runāt un kļūst par viņa sarunu biedru. Kad ziņkārīgais Finduss sadūšojas apgūt pasauli ārpus Petsona mājiņas sliekšņa, šī pirmā iepazīšanās sagādā mazajam lielu izbīli, tomēr izrādās, ka pasaule nav nemaz tik briesmīga un tajā netrūkst radījumu, kas gatavi palīdzēt.

Grāmata izdota ar Zviedrijas Kultūras padomes atbalstu.

Izdevniecības Liels un mazs grāmatas iespējams iegādāties visos lielākajos grāmatu veikalos, kā arī galerijā Istaba Kr. Barona ielā 31A, specializētajā bērnu grāmatu veikalā Grāmatu karuselis T/C Spice, Satori grāmatnīcā Lāčplēša ielā 31, interneta veikalā www.gramatas24.lv un citur.
Sekot izdevniecības jaunumiem var sociālajā tīklā twitter.com
  https://twitter.com/lielsunmazs
 

Reklāma
Reklāma