Š. Harisas grāmata vampīrstāstu cienītājiem "Miris − līdz tumsai"

Grāmata Līdz tumsai miris 2001. gadā ieguva Entonija balvu (to pasniedz mistēriju rakstniekiem).

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Sukija Stakhausa ir neievērojama viesmīle kādā Luiziānas mazpilsētas bārā. Viņa ir atturīga, savrupa un ar puišiem daudz netiekas. Ne tāpēc, ka būtu neglīta. Tā nav. Lieta tā, ka Sukijai piemīt kāda dīvainība − viņa spēj nolasīt domas. Un tas attur viņu no randiņiem. Bet tad parādās Bils. Gara auguma, tumšiem matiem, izskatīgs. Un Sukija nedzird ne vārda, ko viņš domā. Tieši tādu Sukija visu dzīvi ir meklējusi...
Bet Bilam ir savas īpatnības − viņš ir vampīrs, un tiem nav laba slava. Bils saietas ar visai netīkamu kompāniju, kurus visus tur aizdomās − kāds tur brīnums − par slepkavību. Kad tiek nogalināta viena no Sukijas darba biedrenēm, viņa sabīstas, ka varētu būt nākamā.

Šarlēne Harisa dzimusi 1951. gada novembrī, Misisipi štatā, kur arī uzaugusi. Studējusi Rodas koledžā Memfisā, Tenesī štatā. Studiju laikā rakstījusi lugas, dzeju. Vēlāk pievērsusies romāniem un nu jau kādus 20 gadus raksta darbus par mīklainiem notikumiem un pārdabiskām parādībām.
Patlaban ar vīru un trim bērniem dzīvo Arkanzasas dienvidos. Kādreiz nodarbojusies ar smagatlētiku un karatē. Tagad patīk grāmatas un kino.

Šajā darbā galvenā varone ir Sukija Stakhausa, meitene no bāra, kam piemīt telepātes spējas − viņa nolasa citu domas. Tieši šis apstāklis atturējis viņu no tuvākām attiecībām ar mazpilsētas puišiem. Viss mainās, kad Sukija satiek Bilu. Jau no paša sākuma viņa zina, ka izskatīgais Bils ir vampīrs, tomēr tas Sukiju nebaida, patiesībā viņa vēlējusies ar tādu iepazīties. Romāna gaitā starp abiem uzplaukst mīlestība, bet tā tiek pakļauta dažādiem pārbaudījumiem.
Grāmatas romantisko sižeta līniju caurvij detektīvs. Pilsētiņas mierīgo dzīvi satricinājušas vairākas slepkavības, kuru mīklainais raksturs tiek atšķetināts vien romāna beigās, tādējādi saglabājot intrigu.
Notikumi pasniegti galvenās varones atstāstījumā, tas dara šo grāmatu intīmāku. Darbs uzrakstīts vienkāršā, saistošā valodā, kurā netrūkst humora. Spilgti izstrādāti raksturi. Spraigais, notikumiem bagātais sižets neļaus atslābt lasītāju uzmanībai. Uzzināsim detaļas no vampīru dzīves, arī interesantu versiju par kādas rokzvaigznes likteni. Iespējams, ka tieši šajos romānos iedvesmu smēlusi „Krēslas” sērijas autore.
Sērija par Sukiju Stakhausu, vampīriem, vilkačiem un citām pārdabiskām būtnēm guvusi popularitāti ar citās valstīs. Tā publicēta Japānā, Spānijā, Grieķijā, Vācijā, Francijā, Lielbritānijā, Zviedrijā u.c.
Televīzijas seriāla „Sešas pēdas zem zemes” režisors Alans Bols apņēmās izveidot filmu True Blood pēc Herisas vampīru romānu motīviem. Pirmās sērijas parādījās 2008. gada septembrī.
Tulkotāja Ligita Lanceniece
 

Cena Zvaigzne ABC grāmatu veiikalos 6,98 Ls

 

Reklāma
Reklāma

Vairāk par šo un citām izdevniecības Zvaigzne ABC izdotajām grāmatām lasi www.zvaigzne.lv