Siltums būs! Laika vērotājs pastāsta, kādus laikapstākļus varam sagaidīt maijā un jūnijā

Maijs mūs lutinājis gan ar vasarīgi siltiem laikapstākļiem, gan pārsteidzis ar ziemai raksturīgu dzestrumu un stipru ziemeļu vēju. Lai gan sinoptiķu prognozes par gaidāmajiem laikapstākļiem tuvākajās dienās nav sevišķi iepriecinošas, dabas zīmju vērotājs un laika prognozētājs Vilis Bukšs lēš, ka siltumu vēl sagaidīsim un arī vasaras pirmais mēnesis jūnijs rādās būt silts.
Vasaras pirmais mēnesis jūnijs rādās būt silts un pārsvarā sauss.

FOTO: Shutterstock.com

Vasaras pirmais mēnesis jūnijs rādās būt silts un pārsvarā sauss.

“Ticējums saka, ja maija sākums silts, tad mēneša beigas vēsas un otrādi. Ja lapu mēnesis slapjš un lietains, tad sauss jūnijs un septembris. Maijā vidēji reizi septiņos gados atkārtojas "ievzieda vēsums", kad naktīs ir salnas, bet dienās lietus, krusa un nereti arī slapjš sniegs. Miglas maijā paredz auglīgu vasaru, bet pērkons – bagātu. Ja ziedu mēnesī birst krusa, tad vasara vēsa un lietaina,” prognozē Bukšs. 
 

Atbilstoši ziemas galvenajam mēnesim janvārim un pirmajam pavasara mēnesim martam maijs gan būšot mazliet silltāks, nekā ierasts, zina teikt dabas zīmju vērotājs. 
 

“Maija pirmajā pusē, laikā līdz Jeremijam (14. maijs), laikapstākļi mainīgi. Maija sākums pārsvarā sauss un saulains. Temperatūra dienas laikā var sasniegt +20 un vairāk grādus. Naktīs dažviet vēl iespējamas ievzieda nakts salnas, temperatūrai noslīdot zem nulles. Laikā pēc 10. maija gaisa temperatūras atkal var pietuvoties +20 grādiem un vairāk.”
 

Reklāma
Reklāma

“Maija otrajā pusē turpināsies siltam maijam raksturīgi laikapstākļi. Saulainas dienas mīsies ar mākoņainām. Laikā pirms Urbāna (25. maijs) dažviet temperatūra dienas laikā var pietuvoties +27, +30 grādiem un naktīs nenoslīdēs zemāk par +17 grādiem. Nokrišņi īslaicīgi, bet tie var būt kā stipras pērkona lietusgāzes, kas var atnest arī krusu. Vēlāk, laikā ap Pahomu (28. maijs) un mēneša beigās, pārsvarā sauss un temperatūra robežās no +15 līdz +20 grādiem,” stāsta Bukšs. 
 

Skatoties tālāk, kalendārās vasaras pirmais mēnesis jūnijs rādās būt silts un pārsvarā sauss.

Saistītie raksti