Vecāku organizācija "Mammamuntetiem.lv" aicina skaidrot Valsts prezidenta iniciatīvu ļaut skolu direktoriem pārmeklēt izglītojamā mantas

"Tie, kuri gribēs izdarīt tik nopietnu noziegumu, kas saistās ar skolas noteikumos neatļautu lietu vai vielu ienešanu skolās, to mēģinās izdarīt jebkurā gadījumā," pauž vecāku organizācijas "Mammamuntetiem.lv" vadītāja Inga Akmentiņa-Smildziņa, komentējot Valsts prezidenta rosinājumu ļaut skolu direktoriem drošības apsvērumu dēļ pārmeklēt skolēnu mantas.
Foto: Ivars Soikāns

FOTO: LETA

Foto: Ivars Soikāns

Inga Akmentiņa-Smildziņa atzina, ka minētais Valsts prezidenta rosinājums pārsteidzis, jo nozarē ir "daudz samilzušu problēmu", piemēram, augstie mobinga rādītāji skolās.

 

Viņa pauda bažas, ka šāds ierosinājums neveicinās skolas un vecāku sadarbību. "Tas izklausās pēc mēģinājuma cīnīties ar sekām, lai gan jautājums ir, vai atrasti un visaptveroši tiek risināti problēmu cēloņi," uzskata vecāku organizācijas vadītāja.

 

Inga Akmentiņa-Smildziņa norāda, ka iztrūkst pilnīgas informācijas par ierosinājuma būtību, piemēram, vai pirms tam ir apkopota citu valstu prakse, kas uzrādītu rīcības efektivitāti. 

 

Lai izprastu priekšlikuma būtību, organizācija vērsusies Valsts prezidenta kancelejā ar precizējošiem jautājumiem. "Ir ļoti svarīgi, lai risinājumi, kas saistīti ar izglītības vidi, būtu datos balstīti. Skolēni un skola nav vieta eksperimentiem," pārliecināta ir “Mammamuntetiem.lv” vadītāja.

 

Jāatgādina, ka Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs Saeimai iesniedzis likumdošanas iniciatīvu, rosinot likumā iekļaut nepārprotamu regulējumu, kas izglītības iestādes vadītājam piešķirtu tiesības pārmeklēt izglītojamā personīgās mantas. Līdzīgu ierosinājumu Saeimā jau ir iesnieguši "Apvienotā saraksta" politiķi.

 

Reklāma
Reklāma

Valsts prezidents akcentēja, ka likumdevējam, balansējot izglītības iestāžu tiesības rīkoties un izglītojamo tiesības paļauties uz saprātīgu savu tiesību un interešu aizsardzību, ir jāatrod samērīgs līdzsvars, kas nepieļautu patvaļu ne no vienas puses.

Līdz šim iniciatīvas efektivitāti apšaubīja Tiesībsarga birojs, norādot, ka neesot saprotams, kas būs pārbaudes laikā atrastās izglītības iestādē aizliegtās vielas un priekšmeti, kuru aprite nav aizliegta un kuras tiks nodotas vecākiem, neinformējot policiju. 

 

Tiesībsarga ieskatā iniciatīva nebūs efektīvs līdzeklis problēmas risināšanai, jo aizliegto vielu un priekšmetu izņemšana tomēr ir izmeklēšanas darbība, kas jāveic policijai administratīvā pārkāpuma procesa vai kriminālprocesa ietvaros.

 

Sabiedrības pretestību ierosinājumam ļaut drošības apsvērumu dēļ pārmeklēt skolēnu mantas sagaida Latvijas Izglītības vadītāju asociācijas (LIVA) prezidents, Siguldas valsts ģimnāzijas direktors Rūdolfs Kalvāns.

Viņš prognozēja, ka diskusijas būs "grūtas un smagas", ņemot vērā, ka atšķiras iesaistīto pušu redzējums. Lēmums būtu nepopulārs lielai daļai sabiedrības, jo tai ir cits priekšstats par skolas lomu, attiecīgi sagaidāmas "lielas viedokļu sadursmes" un vecāku pretestība. 

 

Ņemot vērā, ka varētu notikt grozījumu konsolidācija, un priekšlikums tiks skatīts kopā ar ierosinājumiem par telefonu aizliegumu un īslaicīgu izslēgšanu no skolas vardarbības gadījumā, pretestība iecerēm varētu vēl pieaugt.

 

Tikmēr Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība (LIZDA) uzskata, ka priekšlikuma mērķis nebūt neesot uzlikt pedagogiem par pienākumu pārmeklēt skolēnu personīgās mantas, bet gan veicināt vienotu izpratni par kārtību izglītības iestādē. Tas esot vēstījums arī ģimenēm un skolēniem ņemt vērā, ka turpmāk būs pastiprinātāka uzmanība un neiecietība pret gadījumiem, kad skolēns pārkāpj noteikumus un skolā ienes neatļautus priekšmetus.

Saistītie raksti