Uģa Kuģa ģimeni izvērtēs Bāriņtiesa, VBTAI: "Tēva rīcība ir vērtējama kā vardarbīga!"

Reaģējot uz soctīklā "X" redzamo video fragmentu no raidījuma "Ģimene burkā" sērijas, kurā redzams, kā plaši zināmais ģimenes vērtību sludinātājs Uģis Kuģis savu jaunāko dēlu ar galvu pa priekšu iemet gultā, vecāku organizācija "Mammamuntetiem.lv" vērsās Valsts Bērnu tiesību aizsardzības inspekcijā (VBTAI) ar lūgumu izvērtēt notikušo. "Šāda rīcība no tēva puses (...) noteikti vērtējama kā vardarbīga," pauž VBTAI, sakot, ka lūgs iesaitīties Bāriņtiesu un vērsīsies arī pie šova veidotājiem.
VBTAI ieskatā video redzētais ir satraucošs fakts vairāku apstākļu dēļ.

FOTO: Ekrānuzņēmums

VBTAI ieskatā video redzētais ir satraucošs fakts vairāku apstākļu dēļ.

Video redzams, ka bērns pēc notikušā ir apjucis un sāk raudāt, bet Uģis Kuģis saka: “Kas atkal tev slikti ir?” Turpat blakus atrodas bērna māte Linda un abu vecākais dēls, kuri noraugās notiekošajā, bet sieviete vien nosaka: "Viņš nobijās.”

 

 

VBTAI vadošā eksperte Simona Saule, atbildot uz vecāku organizācijas “Mammamuntetiem.lv” lūgumu izvērtēt vecāku rīcību, atbild, ka VBTAI ieskatā video redzētais ir satraucošs fakts vairāku apstākļu dēļ:  

  • Pirmkārt, ņemot vērā bērna vecumu un iespējamo augstā traumatisma risku. Metot bērnu gultā, nav prognozējama situācijas attīstība un iespējamās traumas, atsitoties bērnam pret sienu vai izkrītot no gultas. Šāda rīcība no tēva puses ir neapdomīga, bērna drošību apdraudoša un noteikti vērtējam kā vardarbīga. Jāvērš uzmanību, ka bērna piedzīvotais izbīlis, kas redzams video, var radīt psihoemocionālu pārdzīvojumu, kas var ietekmēt bērna emocionālo labsajūtu. Bērns var kļūt raudulīgs, satraukts, slikti gulēt un ēst u.c. 
  • Otrs apstāklis, kas jāņem vērā, ir pārējo ģimenes locekļu, respektīvi, bērna mātes reakcija un iespēja novērst bērna iespējamo apdraudējumu. Jāpiebilst, ka par bērna drošību ir atbildīgi abi bērna vecāki. Taču ir grūti komentēt, cik lielā mērā māte varēja novērst notikušo.

 

Lai izvērtētu, vai bērniem ir droši apstākļi ģimenē no vecāku audzināšanas aspekta, VBTAI lūgs iesaistīties attiecīgo bāriņtiesu, izvērtēt situāciju ģimenē un vecāku konkrēto rīcību. 

 

“Varbūt ir nepieciešams izglītojošais dabs ar vecākiem par bērnu drošību un vajadzībām konkrētajā bērna vecuma posmā vai par to, ko šāda situācija bērnam var nodarīt, kā arī par stresa mazināšanas iespējām vecākiem u.c.,” norāda eksperte. 

 

Tāpat VBTAI vērsīsies arī pie šova veidotājiem, kuriem “jāuzņemas zināma atbildība par publicēto video sižetu no vairākiem aspektiem. Pirmkārt, par redzēto ģimenē būtu jāvēršas pie bērnu tiesību speciālistiem, neatstājot to bez ievērības un rīkojoties bērnu vislabākajās interesēs. Otrkārt, šova veidotājiem publiskojot šo video, plašākai sabiedrībai tiek nodota ziņa, ka šāda bērnu apdraudoša rīcība no vecāku puses ir akceptējama. Tas noteikti nav pieļaujams”.

Reklāma
Reklāma

 

VBTAI atgādina, ka Bērnu tiesību aizsardzības likuma 9. panta otrā daļa nosaka, ka pret bērnu nedrīkst izturēties cietsirdīgi, nedrīkst viņu mocīt un fiziski sodīt, aizskart viņa cieņu un godu.

 

Līdz ar to pret bērnu nav pieļaujama cietsirdīga rīcība, nodarot bērnam fiziskas sāpes un/vai emocionālas ciešanas.

 

Bērnu tiesību aizsardzības likuma 73. panta pirmajā daļā noteikts, ka katra iedzīvotāja pienākums ir sargāt savu un citu bērnu drošību, ne vēlāk kā tajā pašā dienā ziņot policijai, bāriņtiesai vai citai bērna tiesību aizsardzības institūcijai par nolaidību, jebkādu vardarbību un noziedzīgu nodarījumu vai administratīvu pārkāpumu pret bērnu, par viņa tiesību pārkāpumu vai citādu apdraudējumu, kā arī tad, ja personai ir aizdomas, ka bērnam ir priekšmeti, vielas vai materiāli, kas var apdraudēt paša bērna vai citu personu dzīvību vai veselību.

 

Ņemot vērā minēto, VBTAI aicina katru iedzīvotāju, gadījumā, ja tiek iegūta informācija par iespējamiem bērnu tiesību pārkāpumiem, visu veidu fizisku un/vai emocionālu cietsirdību, seksuālu izmantošanu, pamešanu novārtā vai cita veida izturēšanos, kas apdraud vai var apdraudēt bērna veselību, dzīvību, attīstību vai pašcieņu, par izveidojušos situāciju nekavējoties informēt Valsts policiju vai vērsties ģimenes dzīvesvietas sociālajā dienestā vai bāriņtiesā.

Vienlaikus informāciju par iespējamiem bērnu tiesību pārkāpumiem var sniegt, zvanot uz Valsts bērnu tiesību aizsardzības Bērnu un pusaudžu uzticības tālruni 116111, kas ir bezmaksas diennakts palīdzības dienests.

Saistītie raksti