Ekspedīcijas laikā uz Riču ezeru jaunieši atrod purva bruņurupuci

Starptautiskās jauniešu vasaras skolas dalībnieki, dodoties ekspedīcijā uz Riču ezeru Daugavpils pusē, pētīja kukaiņu un ieraudzīja purva bruņurupuci. Šo rāpuli ieraudzīt Latvijas dabā gadās reti.
Purva bruņurupucis tika pamanīts pļavas malā.

FOTO: Aculiecinieka foto

Purva bruņurupucis tika pamanīts pļavas malā.

Daugavpils dome jūnijā īstenoja Starptautisko jauniešu vasaras skolu STEM jomā. Tajā iesaistījās 30 dalībnieki – jaunieši un skolotāji no Daugavpils un Tronheimas Norvēģijā, vēsta Daugavpils Inovāciju centrs.

Visi dzīvoja Daugavpils Universitātes Studiju un pētniecības centrā “Ilgas”, kas atrodas Skrudalienas pagastā dabas parka “Silene” teritorijā. Tur arī notika lielākā daļa no vasaras skolas aktivitātēm. Jaunieši pētīja Latvijas meža ekosistēmas un to īpatnības, veica lauka ģeomorfoloģisko izpēti un noteica nogulumu paraugu ķīmisko sastāvu, kā arī salīdzināja augsnes paraugus.

Ekspedīcijas laikā uz Riču ezeru vasaras skolas dalībnieki pētīja kukaiņus un tuvumā esošās pļavas nomalē ieraudzīja purva bruņurupuci. Šo rāpuli ieraudzīt dabā negadās bieži.

Portālā “Latvijas daba” minēts, ka purva bruņurupucis Iekļauts Latvijas, Lietuvas un Baltijas Sarkanajā grāmatā, kā arī Eiropas apdraudēto abinieku un rāpuļu sarakstā. Pēdējos gadu desmitos reģistrēti vairāki bruņurupuču atrašanas gadījumi Daugavpils un Dobeles pusē. 

Reklāma
Reklāma

“Protams, nekad nevar droši zināt, vai atrastajam purva bruņurupucim ir dabiska izcelsme, vai tas ir izbēdzis no terārija vai ūdenstilpē ielaists apzināti,” norāda sugu enciklopēdijas autori un piebilst, ka Latgales zooloģiskajā dārzā uzsākta Latvijā iegūto bruņurupuču pavairošanas programma. 

Latgales zooloģiskais dārzs atrodas Daugavpilī.

Saistītie raksti