Pirmdien Latvijā gaidāms vasarai neraksturīgi stiprs vējš. Pastāv tornādo risks

Sinoptiķi brīdina, ka ciklona dēļ nākamā nedēļa Latvijā var iesākties ar vasarai neraksturīgi stipru vēju, kas var gāzt daudz koku.
Stiprākais vējš gaidāms Kurzemē, mazākās brāzmas prognozētas Latgalē.

FOTO: Shutterstock.com

Stiprākais vējš gaidāms Kurzemē, mazākās brāzmas prognozētas Latgalē.

Svētdien valsts rietumu un centrālajā daļā dienvidrietumu vējš brāzmās pieņemsies spēkā līdz 13–18 metriem sekundē. Vējainākais laiks būs Kurzemē. 

Naktī uz pirmdienu Kurzemes rietumkrastā vēja ātrums brāzmās var pārsniegt 20 metrus sekundē.

Pirmdien, 3. jūlijā, vējš plosīsies visā valstī. Stiprākais vējš gaidāms Kurzemē, mazākās brāzmas prognozētas Latgalē. Valsts lielākajā daļā dienvidrietumu vēja ātrums brāzmās sasniegs 16–21 metru sekundē, bet Kurzemē, kā arī vietām citos reģionos zem negaisa mākoņiem iespējamas brāzmas līdz 25 metriem sekundē. Pastāv arī virpuļviesuļu jeb tornādo risks.

Gada siltajā daļā, kad kokos ir lapas, tik liels vējš ir reta parādība. 

Reklāma
Reklāma

Tas rada daudzkārt lielākus postījumus nekā tāda paša stipruma vējš ziemā vai agrā pavasarī, kad koki ir kaili.

2016.gada 18.jūnijā valsts novērojumu stacijās tika reģistrētas vēja brāzmas līdz 23 metriem sekundē, un todien Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests devās 400 izsaukumos, lai likvidētu vēja postījumus. Tik liels izsaukumu skaits glābējiem nav bijis pat tajās ziemas vētrās, kad vēja ātrums brāzmās sasniedzis 30 metrus sekundē.

Vēja ātrums mazināsies pirmdienas vakarā. Brāzmains vējš iespējams arī turpmākajās dienās, bet tas virs nebūs tik stiprs kā pirmdien.

Saistītie raksti